To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sigma/Diamante Techniczne - Nie ciągnie na benzynie

pz - 09-04-2012, 17:54
Temat postu: Nie ciągnie na benzynie
Witam!

Sigma 12v kombi nie ciągnie na benzynie, na gazie chodzi bez zarzutu. Jak jadę na benzynie i powoli i wcisnę gaz mocno to samochód nie przyspiesza a wręcz zwalnia. Ostatnio jestem mocno zalatany i nie mam czasu rozbierać pół silnika , aby dojść do przyczyny awarii. Zapala bez problemu, na wolnych obrotach też chodzi dobrze .Może ktoś miał taki problem.

Pozdrawiam wszystkich i życzę wesołych świąt.

VirMan - 09-04-2012, 18:41

pz, filtr paliwa , lub regulator ciśnienia , lub pompa paliwa.
wojtas - 09-04-2012, 21:57

Czy komputer zarejestrował jakieś błędy?
mazda10000 - 10-04-2012, 14:01

Ja tak miałem jak pompa paliwa w baku miała już dość. Czy jak zalejesz więcej paliwa ( co najmniej 20 litrów ) sytuacja ma się tak samo?
pz - 10-04-2012, 18:53
Temat postu: Nie ciągnie na będzynie
Witam!

Sprawdziłem diodą ,nie ma żadnych błędów. Paliwa jest połowa z połowy .Sprawdzę później jak się zachowuje przy pełnym zbiorniku. Przydał by mi się schemat zasilania. bo ja mam w Sigmie trochę radosnej twórczości wprowadzonej przez poprzednich właścicieli. Nadeszła pora aby to uporządkować.

Pozdrawiam wszystkich i idę robić tylny błotnik.

mazda10000 - 10-04-2012, 19:24

No przy takiej ilości moja jechała normalnie... no chyba że Twoja już jest totalnie zajechana i nawet przy stałym kontakcie paliwa ze ssakiem pompy, pompa nie jest w stanie wytworzyć odpowiedniego ciśnienia paliwa, ale to raczej stopniowo by postępowało, chyba że Ty, lub poprzedni właściciele jeździli bez paliwa w baku, co zdarza się dość często.
wojtas - 10-04-2012, 20:11

Niepozostaje nic innego jak podpiąć się z manometrem i sprawdzić ciśnienie paliwa.
pz - 10-04-2012, 23:59
Witam!

Wymienię pompę paliwa , po oględzinach pod samochodem stwierdziłem ,że jest to jeszcze oryginalny montaż. Na liczniku mam 240000 km, więc była by już nianiom pora. Myślę, że będę miał szczęście i problem się rozwiąże. muszę wszystkich przeprosić za błąd ortograficzny w tytule. Chyba było o 1 browar za dużo

Pozdrawiam.

zbyszek05 - 11-04-2012, 09:51

Wnioskuję że możesz mieć pozapiekane wtryskiwacze lub przytartą pompę paliwa gdyż auto jezdzi na gazie i paliwo dostaje zapewne tylko podczas rozruchu albo i nie ... i napewno nie przepalasz auta na benzynie ...
Pompa paliwa by sprawnie funkcjonowała musi być cały czas zanurzona w paliwie - czyli musi mieć ok 15 litrów pb

wojtas - 11-04-2012, 15:40

Wymiana pompy bez wcześniejszej diagnozy, czy to faktycznie ona jest winna zaistniałych niedomagań, mija się z celem. Tym bardziej jeśli oczom ukaże się przykładowo taki widok:

Naprawa w niektórych przypadkach może być bardzo kłopotliwa (czasochłonna).

seb96222 - 11-04-2012, 15:45

Ja proponuje zaczac od swiec przedwodow . Remontuje duzo Lancerow i to sa glowne przyczyny nie domagan. Wtryskiwcze...To tez moze byc przyczyna ale pompa to watpliwa sprawa.
wojtas - 11-04-2012, 15:48

Jeśli byłaby to wina świec, czy też przewodów objaw występował by również na lpg.
zima - 11-04-2012, 23:33

pz. A wkręca sie na obroty na postoju? Czy spadek mocy masz podczas jazdy (obciążenia)? miałem podobny problem tyle, że u mnie muliło tak od 2k d0 3k obrotów, na gazie bajka a na benzynie tragedia, przestawiłem zapłon (wyprzedziłem ) i jest ok.

[ Dodano: 11-04-2012, 23:41 ]
A tak w ogóle to miałem zamontowaną cewkę od opla kadeta, myslałem, że tu jest problem, zmieniłem cewkę i nadal to samo, zapłon przyspieszyłem (na aparacie) na maxa i już brak regulacji chodzi w miarę dobrzę ale nie czuć tych 170km. Pomogło ale problemu nie rozwiązało... Jakieś pomysły koledzy..?

lukasz12 - 15-04-2012, 12:49

Ustawienie zapłonu może mieć wpływ na to zamulanie, jednak nie polecam ustawiać na ślepo, tylko wg. procedury w książce. W skrócie - trzeba zewrzeć pin z brązowej okrągłej wtyczki na grodzi do masy. I wtedy zapłon powinien być ustawiony na 5 st. przed GMP 1 cylindra.
pz - 19-04-2012, 01:36
Witam !

Dolałem paliwa, zrobiłem małą trasę na na benzynie. Wypaliłem pajęczynę po jeździe po mieście i na gazie. Chodzi lepiej, ale nie wytrzymała chłodnica oleju w Sigmie.I jest nowy problem.

Pozdrawiam