To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Przewody zapłonowe

dj_rafal - 12-04-2012, 13:16
Temat postu: [EA2A/W 2.0] Przewody zapłonowe
Witam bardzo wszystkich jest mój pierwszy post na tym forum wiec wybaczcie jak czegoś nie dopatrzyłem. Ale wracając do tematu od pewnego czasu coś przerwa mi przewody zapłonowe na pierwszej i trzeciej świecy. Zaczeło sie od trzeciej świecy przerwało mi kabel wiec nie zastanawiając sie długo zakupiłem nowe kable po założeniu ich przejeździłem może tydzięn i znowu to samo został zerwany na trzeciej świecy a po kilku dniach zerwało i na pierwszej.
Dzieje sie tak zawsze jak auto postoi i gdy go odpalam po jakimś czasie to zaczyna chodzić jak ciagnik.
Czy ktoś miał taki przypadek albo wie co może być powodem będe bardzo wdzieczny.

radek79 - 12-04-2012, 13:27

może jakiś gryzoń
dj_rafal - 12-04-2012, 13:28

Wątpliwe szczegolnie że na jednym z przewódów widac delikatnie przypalenie a na przewodzie nie widać żadnych śladów to wyglda dosłownie jak by był czymś przerwany
Tomek - 12-04-2012, 13:28

Cytat:

może jakiś gryzoń

no chyba tylko
w 2.0 nie bardzo u góry są jakieś elementy ruchome

wrzuć fotkę komory silnika, może masz tam jakąś rzeźbę
popatrzymy

dj_rafal - 12-04-2012, 13:33

teraz akurat nie mam jak bo nie mam obecnie dostępu do samochodu ale jak tylko bede miał jak to zrobię fotkę komory silnika
marcinzam - 12-04-2012, 18:33
Temat postu: Re: przerywa przewody zapłonowe
dj_rafal napisał/a:
Witam bardzo wszystkich jest mój pierwszy post na tym forum wiec wybaczcie jak czegoś nie dopatrzyłem. Ale wracając do tematu od pewnego czasu coś przerwa mi przewody zapłonowe na pierwszej i trzeciej świecy. Zaczeło sie od trzeciej świecy przerwało mi kabel wiec nie zastanawiając sie długo zakupiłem nowe kable po założeniu ich przejeździłem może tydzięn i znowu to samo został zerwany na trzeciej świecy a po kilku dniach zerwało i na pierwszej.
Dzieje sie tak zawsze jak auto postoi i gdy go odpalam po jakimś czasie to zaczyna chodzić jak ciagnik.
Czy ktoś miał taki przypadek albo wie co może być powodem będe bardzo wdzieczny.

na 100 % jakiś gryzoń

dj_rafal - 12-04-2012, 18:54

byłem u mechanika zapytać co to może być i powiedział że musi sprawdzić czy wszytko w porządku i stwierdził że to wina cewki jednej i drugiej bo są przepalone i że świece mają ze duże rożnice midzy stykami i dlatego sie tak działo. I teraz pytanie czy on ma racje i czy mu pozwlić wymieniac wszystkiego czego on stwierdził
Kojec - 12-04-2012, 19:08

Podłącze się pod temat, sorka jak nie trafnie. Ostatnio tzn po założeniu gazu(wątpie by z tego powodu) jadąc chwile po odpaleniu czuje dziwne jakby szarpnięcie, coś jakby załapała ostatnia świeca i jade dalej, Stanie się tak raz lub dwa i potem już jest ok. Jak sprawdzić kable i czy świece nie są do wymiany??
Bury - 12-04-2012, 20:16

Kojec napisał/a:
Podłącze się pod temat, sorka jak nie trafnie. Ostatnio tzn po założeniu gazu(wątpie by z tego powodu) jadąc chwile po odpaleniu czuje dziwne jakby szarpnięcie, coś jakby załapała ostatnia świeca i jade dalej, Stanie się tak raz lub dwa i potem już jest ok. Jak sprawdzić kable i czy świece nie są do wymiany??

Jeśli jesteś pewny,że masz dobrze wyregulowaną i założona instalacje to może być wina układu zapłonowego.

Układ zapłonowy jak najbardziej może nie domagać podczas jazdy na LPG,a na benzynie może być OK.

Gaz ma większe wymagania od układu WN,żeby się dobrze "zapalić".

Mi szarpał do 2000rpm po założeniu gazu,mimo nowych świec i kabli.Dorwałem dwie cewki z fajkami za śmieszne pieniądze i zamieniłem.Nie wiem czy winba była cewka czy fajka.
Niemniej jednak jak się zakłada gaz to świece i kable to podstawa dać nowe,jeśli nasze nie są pierwszej młodości.

Tomek - 12-04-2012, 22:34

Kojec, nie rób bajzlu w temacie
jak już zaczęliśmy o 2.0, to piszmy o 2.0
a ty zdaje się masz już 2.5

tomwasz - 13-04-2012, 20:03

Miałem objawy szarpania na LPG na obrotach <2000, wymienione dzisiaj fajki i świece. Jak ręką odjął.
m6riano - 13-04-2012, 20:24

Fajki to podstawa w takiej sytuacji..cewki rzadko padają..
arturj123 - 05-08-2012, 13:37

Czy fajkocewki w silnikach 2.4GDI i 2.0 są takie same?
m6riano - 05-08-2012, 14:45

Ponoć nie są..
arturj123 - 05-08-2012, 15:12

Czy smarowanie połączenia przewodów z fajkocewkami smarem miedzianym to dobry pomysł? Na jednym łączeniu sporawy nalot tlenków. W najbliższym czasie pewnie wymienię.