To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Ogólne - ODBII & ELM327 & Linux - odczyt/resetowanie błędów

elvisek - 13-04-2012, 17:43
Temat postu: ODBII & ELM327 & Linux - odczyt/resetowanie błędów
Nie wiem czy wśród Mitsumaniaków są Linuxomaniacy, ale kabel ELM327 spokojnie działa pod nieWindowsem. Ba powiem, że działa lepiej :)

Ja mimo, że pracuję w informatyce mam non stop problem z kablem diagnostycznym pod Windowsem XP lub Windows 7 64bit. Czasami udawało mi się nawiązać komunikację i zczytywać dane Scantool'em. Ale po chwili komputery się obrażały i zrywały komunikacje i wtedy nic nie pomagało. Ani restart, ani zmiana portu COM, ani groźby uznawane za karalne.

W końcu sprawdziłem pod Linuxem (akurat mam LinuxMint-a) Scantool jest domyślnie w repozytoriach, a kabelek nie wymaga żadnych sterowników. Po prostu włączasz do portu USB i masz.
Podłączałem się też zwykłym terminalem i za pomocą paru komend odczytałem błąd i zresetowałem błąd.

Tu nieco więcej szczegółów :
http://www.ubucentrum.net...uter-czyli.html

Jakby ktoś potrzebował pomocy, to śmiało tutaj lub na Priv

RaVciO - 16-04-2012, 15:32

Ja używam ELM 327 1.4b na Win 7 64bit i nie mam problemów. Jednak dobrze wiedzieć, że na czymś innym niż Windows też działa :D
p03 - 20-05-2012, 12:14

W repo debiana też to jest. Pewnie też zakupię interfejs. U mnie są 2 gniazda diagnostyczne. To drugie to "komfort" ? Co z niego można zczytać i jakim interfejsem?