[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - wymiana silnika 1.8 na 2.4 ?
lukas1 - 14-04-2012, 19:55 Temat postu: wymiana silnika 1.8 na 2.4 ? tak sibie mysle o tym ale ciekaw jestem ceny takiego uzywanego w dobrym stanie 2.4 mivec, do tego pewnie dojdzie skrzynia, dolot i wylot, nie wiem jak wal. Ciekaw jestem ile to wszytko by wynioslo i czy jest sens i mozliwosc.
bastek - 14-04-2012, 23:33
lukas1, ja pewnie będę myślałem o wymianie 1,5 na 1,6 jak ten zajeżdżę i zawieszenie się nie rozpadnie
prosto - 15-04-2012, 11:36
lukas1, jeśli chodzi o sens to nie ma go na pewno, lepiej sprzedac swoj woz i kupić poprostu od razu z takim silnikiem, no ale jesli ktos jest do swojego auta bardzo przywiazany i ma duzo nadmiaru gotowki no to mozna się bawic...
krzychu - 15-04-2012, 11:39
Nie koniecznie musi być ciężko to wymienić. Może się okazać, że w ekstremalnej opcji wystarczy tylko blok silnika zmienić. W dobie unifikacji...? Skrzynia różni się tylko ostatnim przełożeniem więc może ma taką samą obudowę i sprzęgło? Może dolot i wydech masują, osprzęt pewnie także, ciekawe co z elektroniką?
mkm - 15-04-2012, 15:05
Jak trafisz tanio jakiegoś rozbitka, to sens jest, jak chcesz zbierać po kawałku to powodzenia.
Już przy swapie pełnoletniego Colta różnice są bardzo duże.
Niby wszystko „takie samo”, a co rusz jakaś pułapka i to praktycznie gdzie nie spojrzeć.
Od blacharskich (mocowanie chłodnicy do pasa), poprzez mechaniczne - inna pompa wspomagania razem z przewodami, inne serwo, zawieszenie (praktycznie wszystko inne), elektryka (przekaźniki, sterowniki, braki przewodów w wiązkach)itp. itd
Nawet tłumik który wygląda identycznie się różni, bo jeden jest pusty, a drugi z „watą”.
Wejdź sobie na jakąś stronę z numerami części, otwórz obydwa modele i porównuj numery poszczególnych elementów to sam ocenisz co ewentualnie będziesz potrzebował.
Sądzę, że bez „dawcy” na podwórku gra niewarta świeczki.
tokyo - 17-04-2012, 00:59
Witam
Lukas jezeli chcialbys cos takiego zrobic to najpierw musisz zdobyc vin z autka z silnikiem 2,4 zapisac swoj vin i pojsc z tym do serwisu z prosba o wykazanie roznic.
Po modyfikacja mechanicznych, trzeba sprawdzic czy sterowniki sa takie same i wgrac soft lub kupic sterownik gotowy. pozniej przekodowac kompem sterowniki w aucie.
I to wszystko /
Kolega mkm i prosto słusznie zauważyli:
Prosto:
lukas1, jeśli chodzi o sens to nie ma go na pewno, lepiej sprzedac swoj woz i kupić poprostu od razu z takim silnikiem, no ale jesli ktos jest do swojego auta bardzo przywiazany i ma duzo nadmiaru gotowki no to mozna się bawic...
mkm
Jak trafisz tanio jakiegoś rozbitka, to sens jest, jak chcesz zbierać po kawałku to powodzenia
Za duzo kasy do wydania dla kilku konikow .
Lepszym rozwiazaniem jest wymiana sterownika oraz modyfikacja ukladu wydechowego
Pozdrawiam
krzychu - 17-04-2012, 07:12
tokyo napisał/a: |
Za duzo kasy do wydania dla kilku konikow . |
E tam. Nie wiem czy jeździłeś 1,8. Ale ten silnik nie jedzie na wolnych obrotach. Za to ten 2,4 będzie wyrywał na każdych obrotach do przodu. Nie chodzi o samą moc, ale także przebieg momentu. I nie wiem co to za koszty. Silnik kupi się tanio, swój się też sprzeda tylko pytanie co poza tym do wymiany... Jeśli dużo i drogo to faktycznie nie opłaca się.
lukas1 - 22-04-2012, 15:05
zgadza sie krzychu, te wolne obroty, kurde cos mi sie zdaje ze bede musial predzdej znalezsc kogos kto bylby chetny za doplata zamienic sie z 1.8 na 2.4 albo choc 2.0, kreci mnie wersja 2.4 gts.. tylko czy ktos taki istnieje hmmmmm
co do mojego 1.8 to sie ciesze ze jest ciagle uzywany na dobrych drogach w skandynawii i z tego powodu zawieszenie sie nie meczy jak w przypadku niektorych naszych sorry wiekszosc naszych drog. kupilem go w 2009 i mam dopiero 60 tys na orginalnych klockach bo nie zajezdzam go.
Morfi - 22-04-2012, 16:43
Nie takie swapy swiat widział. Dobry pomysł. Dobry mechanik blacharz to ogarnie bez problemów.
|
|
|