[92-96]Galant E5xA - Sprzęgło, czy skrzynia???
Anonymous - 13-12-2006, 12:45 Temat postu: Sprzęgło, czy skrzynia??? Witam wszystkich MitsuManiaków
Na mówiłem kumpla na zakup Galanta z '93 z silnikiem 2.0 16V.
Auto śmigało jak ta lala do momentu, gdy po tygodniu czasu kumpel wjechał
na kanał w celu sprawdzenia stanu podwozia. Wszystko byłoby dobrze jakby
nie świerzbiłyby go łapy i nie ruszył siłownika od sprzęgła. Mianowicie popchnął
tłoczek w przeciwną stronę do kierunku pracy. Efekt był taki, że kompletnie
nie chciały wchodzić biegi. Więc odpowietrzyliśmy sprzęgło używająć odpowietrznika
przy siłowniku.
Wyglądało, że się udało. Biegi wchodziły jak należy. Jednkaże okazało się,
że przy większych prędkościach (pow. 50[km/h]) zgrzyta przy wbijaniu.
Więc udaliśmy się do jednego mechanika, ten po przejażdzce autem stwierdził,
że to nie jest sprzęgło tylko padły synchronizatory. Koszt naprawy zabił nas,
więc pojechaliśmy od innego mechanika. Tamten powiedział, że to napewno jest zapowietrzona
pompa sprzęgła, że odpowietrzyliśmy wszystko poza pompą, która jest wyżej.
Poza tym nie mogą to być synchornizatory, bo problem z biegami byłby bez względu
na prędkości auta.
Inny koleś powiedział, że trzeba całą skrzynię wymienić,
bo zaraz padnie coś innego i się nie opłaca bawić. Jeszcze inny powiedział,
że do wymiany jest tylko sprzęgło. Każdy mechanik mówi, co innego.
Nie chcemy jeżdzić od jednego mechanika do drugiego i ciągle wydawać kasę.
Więc chciałem się spytać, czy spotkaliście się już z takim przypadkiem i co to może być?
Ewentualnie jak to naprawić?
Krzyzak - 13-12-2006, 13:04
Co to może być to trudno jednoznacznie powiedzieć, ale na pewno na początek porządnie bym odpowietrzył hydraulikę sprzęgła - ze spuszczeniem starego i zalaniem nowego płynu. Skoro to ruszał (a wcześniej było OK), to być może coś się rozszczelniło, więc sprawdziłbym czy z wysprzęglika nie cieknie. Narazie najtańsza opcja - 500 ml DOT 4 kosztuje 10 zł.
Anonymous - 13-12-2006, 13:55
Krzyzak napisał/a: | porządnie bym odpowietrzył hydraulikę sprzęgła |
Czyli odpowietrzyć także pompę? Przy pompie nie ma odpowietrznika, ale jeden
z tych kolesie, co napisałem, powiedział, że poluzowywuje się kabel wysokiego
ciśnienia, co wychodzi z pompy. W ogóle jest możliwe, żeby pompa się zapowietrzyła?
Krzyzak - 13-12-2006, 13:58
poluzowuje sie tylko nakretke przy wysprzegliku, ale dolewa sie plynu do cylindra na pompie - dlatego sugeruje jak przy odpowietrzaniu hamulcow - wydmuchac wszystko, zalac nowym plynem i odpowietrzac kontrolujac i dolowac do zbiornika
ew. czy przy pedale sprzegla macie taka plastikowa podkladke? - bo czasami sie ona przeciera i potem drastycznie zmienia sie jakosc wrzucania biegow
Anonymous - 15-12-2006, 14:10
Krzyzak napisał/a: | ew. czy przy pedale sprzegla macie taka plastikowa podkladke? - bo czasami sie ona przeciera i potem drastycznie zmienia sie jakosc wrzucania biegow |
Sprawdzaliśmy i nic takie nie ma. Nie znależliśmy żadnych podkładek. Jeśli możesz to napisz gdzie dokładnie to sprawdzić, bo sprawdzaliśmy od środka i nie ma.
Acha, Galant ma dwa wiatraki na chłodnicy, czy jeden?
[ Dodano: 15-12-2006, 18:05 ]
Odpowietrzyliśmy i nic z tego, ciągle są te same objawy. Więc zapowietrzone sprzęgło można wyeliminować.
stani78 - 15-12-2006, 20:18 Temat postu: sprzęgło czy skrzynia Witam. Z tego co wiem tego typu układy hydrauliczne odpowietrza się od strony siłownika. Wnastępujący sposób , na odpowietrznik nakładamy przewód na jego drugi koniec pompkę albo dużą strzykawkę z płynem hamulcowym ,luzujemy odpowietrznik zdejmujemy pokrywe ze zbiorniczka na pompie i wtłaczamy płyn tak długo aż zacznie wylewać się ze zbiorniczka. Jeżeli nie mamy pompki lub strzykawki to można to zrobić łączonc prawy przedni odpowiecznik zacisku hamulcowego z siłownikiem sprzęgła i postępujemy jak przy odpowietrzaniu hamulców, uzupełniając płyn w zbiorniczku. Pozdrawiam
Marcino - 15-12-2006, 21:54
Ciekawe te wasze sposoby odpowietrzana.... czy ktoś moze to napisac krok po kroku, dokaldnie wyjąsniajac co w jakiej kolejności? Bo ja też mam wrazenie ze mam zapowietrzone ponieważ kiedy galant zimny biegi wchodza cięzej, a przejade moze z 1 km i jest ok.
POzdrawiam
Anonymous - 15-12-2006, 22:58
stani78 Masz rację. Dokładnie tak zrobiliśmy, odpowietrzyliśmy z użyciem hamulca, tak że płyn hamulwocy wyszedł w zbiorniku od sprzęgła
Niestety objawy nie znikły. Co to może być? Jak sądzicie?
Anonymous - 15-12-2006, 23:09
Marcino napisał/a: | ... kiedy galant zimny big wchodza cięzej, a przejade moze z 1 km i jest ok... |
Objaw typowy dla kiepskiego oleju w skrzyni.
Marcino - 16-12-2006, 06:19
gondoljerzy napisał/a: | Marcino napisał/a: | ... kiedy galant zimny big wchodza cięzej, a przejade moze z 1 km i jest ok... |
Objaw typowy dla kiepskiego oleju w skrzyni. |
Dzis załatwiam soebie syntetyk w takim razie,
Ale podziało sie tak kiedy naciagnałem śruba regulacyjna koło pedałów sprzegła bo było tak nisko ale było w miare ok, kiedy podciagnałem tzn wykręciłem cięgno sprzegła po jakimś czasie odczuwam jakby dyskomfort wrzucania biegów na zimnym.
A moze chłodno sie zrobiło a olej faktycznie kiepski, trzeba to sprawdzic.
Pozdrawiam
Anonymous - 16-12-2006, 10:34
jesli chodzi o olej to chociaz nie znam sie na tym.. ale pamietam jak ja zalewalem olej do skrzyni to zalalem jeden z lepszych.. i przed zalaniem i po zalaniu mam to samo.. na zimny strasznie slabo wchodza -> po rozgrzaniu o niebo lepiej.. zdawac by sie moglo ze to jednak nie olej
Anonymous - 11-01-2007, 19:15
Powiedzcie mi ile wchodzi litrów oleju do skrzyni biegów od 2.0l 16V '93?
Marcino - 11-01-2007, 21:18
Pewnie wchodzi 2.2 litra jak prawie do wszystkich , ale trzeba sprawdzić w manualu.
Maniakowy,
a jaki olej wlałeś, o jakich parametrach? Może ni chodzi o najlepszy ale o odpowiedni olej?
Pozdr
Anonymous - 11-01-2007, 21:37
Marcino: ja zalewalem MOBIL MOBLUBE 75W90[syntetyk] -> nic nie pomoglo
Anonymous - 12-01-2007, 00:46
Mi weszło 1,8 l tyle ile pisali w Manualu..
|
|
|