Outlander II GEN Techniczne - Za dużo oleju
boogin - 17-04-2012, 17:10 Temat postu: Za dużo oleju Witam
Przy przebiegu ok 3 tyś. km oddałem Outka 2,4 CVT benzyna na wymiane oleju - oczywiście w ASO. Przyznam bez bicia, że od tego czasu ani razu nie sprawdzałem poziomu oleju aż do dziś - przebieg ok 8 tyś i olej około 1 cm powyżej maxa.
Wychodzi na to, że a ASO źle nalali. Ale czy możliwe jest przejechanie ok 5 tyś z za wysokim o 1 cm poziomem bez usterki ?? (w każdym razie wydaje mi się że bez usterki bo ostatnimi dniami zacząłem słyszeć na postoju takie lekkie trykotanie z silnika)
Pozdro
fufaj3 - 17-04-2012, 17:27
Witam
mnie też raz za duzo oleju nalali
sprawdziłem i tez okolo 1cm ponad max
wróciłem i usłuszałem ( przepraszam doswiadczony mechanik się pomylił)
trzeba sprawdzać nawet po aso
rezon - 17-04-2012, 17:28
boogin napisał/a: | Ale czy możliwe jest przejechanie ok 5 tyś z za wysokim o 1 cm poziomem bez usterki ?? | jest możliwe. Ale jednej z najważniejszych usterek, które mogą być spowodowane zbyt wysokim poziomem oleju nie usłyszysz - awaria katalizatora. Podjedź do tego ASO i zgłoś koniecznie fakt zbyt wysokiego poziomu oleju obowiązkowo z potwierdzeniem tego na piśmie. Jak padnie katalizator to przynajmniej będziesz mógł wskazać możliwą przyczynę - inaczej usłyszysz wiele różnych innych przyczyn - złe paliwo, jazda wyłącznie na zimnym silniku, itp. Nie znam ceny ori katalizatora, ale prawie na pewno przekroczy 5 tys.
lexus - 17-04-2012, 19:10
Rzeczywiście przy dużym poziomie oleju silnik może zassać olej i zatkać dpf lub katalizator ale 1cm to chyba za mało zwykle jest ten problem kiedy ropa leje się do oleju silnikowego ale stan musi być dużo wyższy ,co nie oznacza że można zaznaczyć w książce
Bartek - 17-04-2012, 19:24
rezon, lexus, warto czytać, potem pisać:
boogin napisał/a: | Outka 2,4 CVT benzyna |
boogin, sprawdzaj czy nie przybywa, olej bardzo śmierdzi benzyną?
jaceksu79 - 18-04-2012, 09:42
Od przybytku główka nie boli
boogin, sprawdź stan oleju na ciepłym silniku z jakieś 1 - 2 minuty po zgaszeniu
[ Dodano: 18-04-2012, 09:44 ]
a co do 1 cm nad max... pikuś
wyobraźcie sobie, że w pięknym markowym samochodzie kiedyś spuściłem 10 litrów oliwy, gdzie normalny stan był 4,5 i dalej jeździł normalnie
mitsu00 - 18-04-2012, 14:21
jaceksu79 napisał/a: | Od przybytku główka nie boli
boogin, sprawdź stan oleju na ciepłym silniku z jakieś 1 - 2 minuty po zgaszeniu
[ Dodano: 18-04-2012, 09:44 ]
a co do 1 cm nad max... pikuś
wyobraźcie sobie, że w pięknym markowym samochodzie kiedyś spuściłem 10 litrów oliwy, gdzie normalny stan był 4,5 i dalej jeździł normalnie | ciekawe jak uszczelki sie maja po takim nadmiarze oliwy?
tomekrvf - 18-04-2012, 14:32
mitsu00 napisał/a: | ciekawe jak uszczelki sie maja po takim nadmiarze oliwy? |
Nic im nie będzie.
Co do oleju, to może auto latało zimą na krótkich trasach i jest dużo paliwa w oleju. Moja żona tak miała po każdej zimie w P206. Oczywiście olej do wymiany.
rezon - 18-04-2012, 21:42
Bartek napisał/a: | rezon, lexus, warto czytać, potem pisać: | Bartek masz rację - warto czytać, więc czytaj ze zrozumieniem. Czytałeś mój post czy tylko tak się czepiasz?. Wydaje mnie się, że od ponad 10 lat nie produkuje się samochodów bez katalizatora - zwłaszcza benzynowych (w PL to chyba 1998?), katalizatory w dieslach weszły jako obowiązkowe później. W instrukcjach BENZYNiaków innych marek niż Mitsu piszą wyraźnie czym grozi przekroczenie maks oleju - uszkodzeniem katalizatora.
|
|
|