Problemy techniczne - Lancer CS0 ŚCIĄGA! POMOCY;-)
pie3ak - 19-04-2012, 23:21 Temat postu: Lancer CS0 ŚCIĄGA! POMOCY;-) Witam,
Jak w temacie
A teraz się rozpiszę...
Jak mam ładną, gładką drogę to potrzebuję dłuuuuuugiego odcinka żeby ściągnęło w lewo,
ale wystarczy poprzeczna nierówność i koło kierownicy skokowo skręca/ odbija w lewo. Skręcając w lewo mam wrażenie, że nie ma oporów i "auto najchętniej zawróciłoby w miejscu". Skręt w prawo jest taki jak był - ładnie po linii Po zakończeniu manewru w skrętu w lewo kierownica leniwie i nie do końca chce wracać do położenia "na wprost". W prawo nie ma tego problemu.
1. uprzedzę pytania - auto bezwypadkowe
2. zrobiłem zawieszenie i geometrię
3. ciśnienie w oponach - OK
4. nie ściąga mocno
5. objawy NIE nasilają się przy przyśpieszaniu i hamowaniu
6. odnoszę wrażenie, że zaczęło po zmianie opon - czy to możliwe, że nie widać uszkodzeń opony, a np. ścianka (czy jak to się zwie) jest słabsza?
7. może to maglownica?
8. Nie czuję najmniejszego luzu ruszając kierownicą podczas jazdy o 1-3 cm. Reaguje poprawnie.
9. Na postoju przy energicznym kręceniu lewo-prawo słychać delikatny stuk z jednej i drugiej strony, ale wydaje się być naturalny...
Proszę o sugestie, pomysły i takie tam
Maciek111 - 19-04-2012, 23:49
Jeżeli to nasiliło się po wymianie opon , to masz już rozwiązanie. Zdarza się ,że opony mają inne opory toczenia i wtedy następuje podobne zjawisko. Zamień na chwilę opony na osiach i zobacz co się dzieje.
sampler - 20-04-2012, 07:37
Jezeli jestes pewny ze geometrie masz w porzadku (os geometryczna jazdy i pochylenia kol z obu stron takie same) to wina sa przekoszone (nierowno zuzyte) opony lub inne srednice kol na jednej osi
RaVciO - 20-04-2012, 10:38
Ja ostatnio założyłem letnie, zamieniłem tył z przodem i auto czasem też lekko ściąga, a podczas jazdy słychać jak coś wpada w rezonans podobny do dźwięku jak najedziesz na szorstki asfalt lub farbę na asfalcie i podejrzewam, że te opny co były na tyle są wyzabkowane albo minimalnie nierówno zużyte, bo gołym okiem różnic nie widzę. Zrobiłem geometrię i wywarzenie kół i dalej to samo. Więc przyzwyczaiłem się do tego dźwięku, a jak mnie najdzie natchnienie najwyżej przełożę koła do pozycji z poprzedniego sezonu...
Misiek :) - 20-04-2012, 13:06
Sprawdź hamulce(tak na wszelki wypadek, któreś koło może być hamowane, możesz podnieść auto i zobaczyć czy kręcą się tak samo łatwo), zbieżność i zamień przednie koła (lewa-prawa) wtedy zobaczymy czy to opony. Też można tylne zamienić miejscami
Anonymous - 25-04-2012, 11:29
Mam identyczne objawy i u mnie odpowiedzialna za to jest geometria a dokładnie pochylenie kół przednich. Otóz gdy lewe ma pochylenie dodatnie lub bliskie zeru a prawe ma pochylenie ujemne (tył oba ujemne) to tak się dzieje, że samochód leci na lewo na nierównościach. Znajdz jakiś odcinek drogi prosty który jest pochylone np w lewo, puszczasz kierownice i auto powinno leciec w lewo i kierownica też. Potem pojedz tym odcinkiem w przeciwną strone jak w prawo nie będzie tak samo leciało to masz odpowiedz.
Przynajmniej wykluczysz jeden czynnik.
|
|
|