ASX Techniczne - tips and tricks
alfredo - 19-04-2012, 23:58 Temat postu: tips and tricks Postanowiłem założyć wątek dotyczący różnych ciekawostek technicznych.
Żeby załapać o co mi chodzi podam przykład
Pewnie nie jestem pierwszy komu się to udało, ale wygląda to tak:
Wajchą od spryskiwaczy pociągnij ażeby spryskało. Puść i znów na krótko pociągnij.
Teraz siknie kilka razy i zamacha. Szyba czysta
PS
oczywiscie ta ciekawostka jest opisana w manualu - później doczytałem - na odpowiedniej stronie (choć wg ich przepisu mi nie działa)
Majron - 20-04-2012, 20:12 Temat postu: Re: tips and tricks
alfredo napisał/a: | Postanowiłem założyć wątek dotyczący różnych ciekawostek technicznych.
Żeby załapać o co mi chodzi podam przykład
Pewnie nie jestem pierwszy komu się to udało, ale wygląda to tak:
Wajchą od spryskiwaczy pociągnij ażeby spryskało. Puść i znów na krótko pociągnij.
Teraz siknie kilka razy i zamacha. Szyba czysta
PS
oczywiscie ta ciekawostka jest opisana w manualu - później doczytałem - na odpowiedniej stronie (choć wg ich przepisu mi nie działa) |
Wystarczy raz delikatnie przyciągnąć (mniej niż sek.) i samo ładnie umyję szybę
waciak - 23-04-2012, 11:59
u mnie tak jak pisał majron wystarczy przytrzymać krótko dźwignię i szyba zostaje spryskana 3-krotnie, bez przytrzymania działa 1-raz, nie zauważyłem potrzeby robienia sztuczek:-)
Bojakk - 26-04-2012, 14:54
Jest jeszcze kilka takich ciekawostek - np. jak samemu ustawić otwieranie centralnego zamka (tylko drzwi kierowcy, dopiero przy podwójnym odblokowaniu wszystkie drzwi, albo od razu wszystko).
Jeśli idzie o wycieraczki to pomysł jest dobry, zwłaszcza, że interwały spryskiwacza dopasowane są do pracy wycieraczek, natomiast denerwuje mnie dotarcie szyby, które podczas jazdy jest zbędne, na szczęście można skrócić ilość cykli wycieraczek przez wymuszenie pojedynczego wytarcia samemu.
W zasadzie wszystko jest opisane ładnie w manualu, szkoda, że MMC nie przewidziało możliwości wyłączenia AS&G na stałe (wciskanie guzika przy każdym odpaleniu jest irytujące).
Pzdr
jan1994 - 26-04-2012, 21:31
Bojakk napisał/a: |
W zasadzie wszystko jest opisane ładnie w manualu, szkoda, że MMC nie przewidziało możliwości wyłączenia AS&G na stałe (wciskanie guzika przy każdym odpaleniu jest irytujące).
Pzdr |
Jak nie - wystarczy, że ustawisz nawiew na przednią szybę lub nie zapniesz pasa bezpieczeństwa
Maciek111 - 01-05-2012, 00:10
Ciekawi mnie sposób włączania kierunków. Nie dociągając dźwigni czasami mignie 3 razy a czasami raz . Fiat ma to dobrze rozwiązane. A w ASX-ie to raczej losowo. Dłużej przytrzymasz masz 1-raz krócej 3 razy. Jak dla mnie losowo wychodzi.
Uwex - 01-05-2012, 09:53
Maciek111 napisał/a: | Jak dla mnie losowo wychodzi. |
raczej jeszcze dobrze nie wyczułeś tej granicy
jan1994 - 01-05-2012, 10:34
Maciek111 napisał/a: | Ciekawi mnie sposób włączania kierunków. Nie dociągając dźwigni czasami mignie 3 razy a czasami raz . Fiat ma to dobrze rozwiązane. A w ASX-ie to raczej losowo. Dłużej przytrzymasz masz 1-raz krócej 3 razy. Jak dla mnie losowo wychodzi. |
Jak tylko dotkniesz do dźwigni to mignie Ci 3 razy, natomiast jak puścisz dźwignię po pierwszym mignięciu to mignie Ci 1 raz. Pamiętaj, że w menu komputera można to samemu przestawić i będzie Ci migać tyle razy jak długo będziesz trzymać dźwignię
Maciek111 - 01-05-2012, 18:23
Muszę poszukać w którym to jest miejscu.
Krzychuuu - 01-05-2012, 20:21
Też coś dodam: pod kierownicą jest wejście OBDII, można tam podłączyć np HUD
(wyświetla prędkość, obroty silnika, napięcie itp na szybie).
Mój film z tą zabawką: http://www.youtube.com/watch?v=dQLpug-mU1I
OBDII jest tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=U06ThtHsm3k
alfredo - 18-12-2012, 10:25
jako ze specjalizuję się w temacie wycieraczek , to zapodam coś jeszcze:
- niedawno udało mi się zrobić tak, że prysnąłem (ciągnąc do siebie wajchą) raz, wycieraczki ruszają, a kiedy wracają pryskam drugi. Wycieraczki robią pełen cykl jeden raz i koniec.
Nie ma wkurzającego docierania.
ps
czy te docieranie na koniec, da się wyłączyć bez wizyty w aso?
Sulik - 01-02-2014, 15:01
a ja trochę nie rozumiem mechanizmu alarmu.
zamykam samochód przyciskiem na kluczyku raz, potem kilkam ten przycisk szybko 2 razy i teraz są dwie opcje:
1. samochód wydaje dźwięk uzbrojenia alarmu - takie wysokie pikanie dwukrotne
2. samochód zamyka się bez dźwięku (poza dźwiękiem ryglowania)
tera pytanie - od czego zależy wydanie dźwięku, czy też jego braku ?
widmo - 27-02-2014, 17:43
U mnie zauważyłem to samo, nie mam pojęcia co oznacza to pikanie lub jego brak
Kamar - 27-02-2014, 20:12
Ja próbowałam też tak zrobić i niestety mi nic nie pikało... czy to oznacza że mam alarm nie uzbrojony?
juras2013 - 28-02-2014, 15:10
Gdy zapiszczy to moze to byc np. podwojne ryglowanie zamkow?
Mnie tez nic nie piszczy ale dioda mryga po zamknieciu samochodu (uzbraja sie).
Pzdr.
|
|
|