Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] SPRZĘGŁO
krzysiu - 20-04-2012, 10:36 Temat postu: [Cari 1.9TD] SPRZĘGŁO Witam,
stojąc na czerwonym świetle wciskam sprzęgło i pedał łapie na końcu z ledwością wrzuciłem jedynkę a dwójkę już z bardzo dużym problemem, przed następnym czerwonym silnik gaszę już kluczykiem i ponownie zapalam na biegu. Przy gaszeniu kluczykiem auto bardzo szarpało (drugi bieg) w końcu przez te szarpanie odkręciło się koło na wale i spadł pasek rozrządu. Wiadomo co dalej. Myślałem że brak sprzęgła to wina wysprzęglika ale z nim wszystko ok. Głowice już zdjąłem był walnięty jeden zawór (chyba) wymieniłem go na nowy założyłem nową uszczelkę i myślałem że wszystko będzie ok. Auto odpaliło dymi na biało i coś klepie w silniku tak chodźby jeszcze jeden zawór, głowicy nie dałem do sprawdzenia. Moje pytanie to?
Jeśli wał byłby obrócony o jeden cały obrót mogło by się tak robić czy auto wtedy by nie odpaliło, i czy mogę uszczelkę pod głowicę założyć tą samą czy znowu musi być nowa
Czy przy wymianie sprzęgła jest dużo zachodu, i jak najlepiej do tego się zabrać, sprzęgło już kupiłem z dociskiem i łożyskiem.
Jeśli temat był już opisywany to sory. Jak ktoś może doradzić co powinienem zacząć teraz robić to z góry dziękuję.
Silnik 1.9 td 90 km f8qt
Hugo - 20-04-2012, 11:10
Uszczelka pod głowice musi być nowa, cała głowica do sprawdzenia w profesjonalnym zakładzie.
krzysiu - 21-04-2012, 08:15
Więc głowicę dałem do sprawdzenia i jest wszystko dobrze, specjalista co sprawdzał mówi że to mogą być winne popychacze olejowe, teraz to nie wiem czy mam szukac popychaczy olejowych ? Zakładać głowicę czy nie? Jak ktoś miał takie zjawisko że silnik klepał bo coś z popychaczami było nie tak to niech napisze. Tak jeszcze myślę czy jest możliwość żeby korbowód się wykrzywił, ale to chyba nie możliwe.
[ Dodano: 21-04-2012, 11:29 ]
Możliwe że owe stukanie to wina popychacza olejowego, ja mam pez podkładek to są samoregulujące.
|
|
|