To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0] Opory toczenia

elektryk - 22-04-2012, 00:54
Temat postu: [I 2.0] Opory toczenia
Witam, przed rozebraniem skrzyni biegów i napędu byłem na pomiarze oporów toczenia kół, w celu próbnego określenia gdzie może być usterka. Na pomiarach wyszło że wszystkie koła z wyjątkiem prawego przedniego mają opory toczenia rzędu 120-150N, natomiast prawe przednie koło ma ok 500N. Po rozebraniu skrzyni i mechanizmu różnicowego, nie widać jakieś przyczyny takiego wyniku, wygląda jakby to było spowodowane budową samego mechanizmu. Czy ktoś robił takie pomiary u siebie? Interesuje mnie to czy wynik 120-150N jest normalny i czy rzeczywiście prawe przednie koło ma wyższe odczyty.
macia - 22-04-2012, 22:19

Z ciekawości - czym się konkretnie objawia ta usterka?
tomekrvf - 23-04-2012, 00:09

Jedyne co mi do głowy przychodzi, to ze prawe przednie koło pędzone jest przez dodatkową krótką półoś przechodzącą przez transfer. Ale czy to powodowałoby 3 x większe opory? Prędzej spojrzałbym na hamulce i zmierzył jaka jest siła potrzebna do obrócenia koła. Można to zrobić przy pomocy kawałka sznurka i wagi sprężynowej.
elektryk - 23-04-2012, 10:05

macia napisał/a:
Z ciekawości - czym się konkretnie objawia ta usterka?

Główną usterką było zużyte sprzęgło. Przy okazji zleciłem rozebranie i wyczyszczenie skrzyni biegów, żeby sprawdzić czemu niektóre biegi czasem ciężko wchodzą albo nie dają się załączyć.

tomekrvf napisał/a:
Jedyne co mi do głowy przychodzi, to ze prawe przednie koło pędzone jest przez dodatkową krótką półoś przechodzącą przez transfer. Ale czy to powodowałoby 3 x większe opory? Prędzej spojrzałbym na hamulce i zmierzył jaka jest siła potrzebna do obrócenia koła. Można to zrobić przy pomocy kawałka sznurka i wagi sprężynowej.
Pierwsze przypuszczenie było że coś na mechanizmach jest uszkodzone, ale wyglądają na sprawne. Drugie przypuszczenie było że może napęd na tył był brany za przednim dyferencjałem z prawej półosi. Logicznie to nie ma sensu, bo by zaburzało podział mocy. Teraz mam rozmontowany mechanizm i wydać że napęd na tył jest brany z dużego koła dyferencjału, a półosie ze środka dyfra, więc nie ma możliwości żeby któreś przednie koło miało inne opory ruchu.

Z tymi hamulcami to nie była mierzona siła, ale na szybko tylko temperatura hamulcowej, czy przypadkiem nie trą klocki, co ciekawe prawa tarcza była odrobinę zimniejsza niż lewa. Może to być jeszcze problem z łożyskiem w piaście, że ma za duże tarcie, ale luzu nim nie widać.

krzychu - 23-04-2012, 10:22

No jedyne co może być po drodze to albo zacierający się przegub albo łożysko (jeśli nie hamulec).
elektryk - 23-04-2012, 10:53

krzychu napisał/a:
No jedyne co może być po drodze to albo zacierający się przegub albo łożysko (jeśli nie hamulec).
Przegub też miał mierzoną temperaturę, czy przypadkiem nie grzeje się zbytnio. A łożysku karzę sprawdzić, akurat półosie są rozebrane to będzie w miarę łatwo. Po prawej stronie bardziej bym się spodziewał luzów na łożysku niż zatarcia.
tomekrvf - 23-04-2012, 12:18

elektryk, zmień łożysko kulkowe na głównym wałku skrzyni (te bliżej sprzęgła) Prędzej czy później padnie, a jak skrzynia rozebrana to lepiej to zrobić.
Łożysko kupisz tu http://www.rufus.pl/1450-...biegow-nsk.html
Identyczne jak oryginalne a cena zdecydowanie niższa :D

elektryk - 23-04-2012, 13:29

tomekrvf napisał/a:
elektryk, zmień łożysko kulkowe na głównym wałku skrzyni (te bliżej sprzęgła) Prędzej czy później padnie, a jak skrzynia rozebrana to lepiej to zrobić.
Łożysko kupisz tu http://www.rufus.pl/1450-...biegow-nsk.html
Identyczne jak oryginalne a cena zdecydowanie niższa :D
Dzięki za info, ale muszę jeszcze komuś wytłumaczyć o które łożysko chodzi, czy ono jest zamontowane na wałku od strony silnika czy od strony napędu? Czy to jest jedno łożysko czy oba na końcach wałkach (nie pamiętam czy tam jest też na środku)?
tomekrvf - 24-04-2012, 12:09

elektryk, daj maila to wyślę rysunek z z zaznaczonym łożyskiem
elektryk - 24-04-2012, 12:50

tomekrvf napisał/a:
elektryk, daj maila to wyślę rysunek z z zaznaczonym łożyskiem
Poszło na pw.