[97-04]Galant EAxA/W - Dziwne stuki w silniku. Pilna pomoc.
maximus84 - 28-04-2012, 16:37 Temat postu: Dziwne stuki w silniku. Pilna pomoc. Witam,
być moze zasmiecam forum ale tylko wy mi przyszliscie do glowy. wyjechałem na wesele do katowic i po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu wieczorem pojawily sie dziwne stuki w silniku padlo podejrzenie na napinacze ale nie mam pewnosci jestem przerazony i prosze o podpowiedzi co i jak dalej dzialac stuki lokalizuje na okolize alternatora badz pompy wody przy wylaczonej klimie jest jakby mniej tych stukow ale tez sa, co jakis czas zanikaja i sie po chwili znowu pojawiaja. moze jest ktos kto mogl by mi pomoc doradzic. dokladnie jestem w sosnowcu jesli ktos zna mechanika ktory w poniedzialek 30 kwietnia bedzie mial ochote sie pobawic to prosze o jakis kontakt. pozdrawiam i z gory dzieki. w razie czego w sosnowcu moge byc do poniedzialku
misiu-bisi - 28-04-2012, 21:55
coś z klimą-znaczy jej sprężarką może być nie tak, ale ciężko powiedzieć nie widząc
deejay - 28-04-2012, 21:56
Koło pasowe itp.
maximus84 - 29-04-2012, 04:50
podpowiedzcie jak to zdjagnozowac i czy jestem w stanie sam to okreslic i czy ewentualnie dam rade dojechac do domu (400 km)
komarsnk - 29-04-2012, 07:09
Napisz na regionalnym, że bardzo prosisz kogoś o pomoc w zdiagnozowaniu usterki bo tak to Ci nikt nie pomoże bo to wróżenie z fusów a też Ci nikt nie powie czy Ty jesteś w stanie zdiagnozować usterkę
Jest wielu Kolegów ze Śląska więc może akurat....
waldi-1 - 29-04-2012, 12:09
czy mozesz nagrac filmik jak to stuka ? napinacz odrazu mozna wykluczyc, bo jakby sie cos z nim stało to by popuscił pasek, jak pasek jest luzny to przeskoczy a wtedy to juz wiesz co sie dzieje
400 km to zaduza odległosc z awaria samochodu, jak sie cos tłucze to wiadomo ze w kazdej chwili padnie wiec tej odległosci niepokonasz, no chyba ze na lawecie
m6riano - 29-04-2012, 13:07
deejay napisał/a: | Koło pasowe itp. |
bardzo prawdopodobne...
[ Dodano: 29-04-2012, 13:08 ]
maximus84, jaki masz przebieg?
ps.napisz priv do Robertdg, to jest fachura, jak będzie miał czas to pewnie ci pomoże...
waldi-1 - 29-04-2012, 13:31
zrob filmik jakie to jest stukanie, albo podjedz do mnie 30 km to sie zrobi ,jesli tylko w poniedziałek sa otwatre hurtownie zeby zamowic uszkodzana czesc
Zhan - 29-04-2012, 13:46
maximus84 napisał/a: | podpowiedzcie jak to zdjagnozowac i czy jestem w stanie sam to okreslic i czy ewentualnie dam rade dojechac do domu (400 km) |
Samemu może być Ci ciężko jeśli nie masz doświadczenia. Ja na przykład miałem niemal identyczną sytuacje po wymianie rozrządu. Pierwsze uruchomienie silnika i stuki z okolic rozrządu, przestraszyłem się , że mechanik coś spaprał. Okazało się, że miałem mało oleju w silniku, dodatkowo auto było podniesione jedną stroną i stukała panewka. Po dolaniu oleju silnik popracował kilkanaście minut i stukanie zniknęło. Tak więc powody stukania mogą być różne, zarówno na odległość jak i bez doświadczenia i wiedzy trudno je zdiagnozować.
robertdg - 29-04-2012, 17:32
Rozpadło się sprzęgło kompresora klimy
prawdopodobnie łożysko z zestawu 87180, występuje oscylacja pomiędz piastą i kołem 87191
Nie byłem w stanie pomóc zdemontować paska od kompresora klimy, gdyż nie dało się zdemontować paska od alternatora ze względu na zbyt mocno dociągniętą kontre napinacza alternatora, dysponowałem pod ręką jedynie kluczami płasko-oczkowymi i nasadkami 1/2 i 3/8 cala, 1/2 nie wejdzie bez luzowania silnika, 3/8 nie daje rady na przedłużce poluzować kontry, nie miałem pod ręką klucz odgiętego z cieńka ścianką.
Zaopatrzyłem właściciela w nożyk tapicerski jakby w razie czego pasek zaczął się strzępić, teoretycznie powinien dać rade dojechać do domu. W rekompensacie poprawione sterowanie antetną automatyczną i założona rurka do climatronica
P.S. sprawdzałem czy podeszło by koło od kompresora z GDI, ale niestety jest inne odsadzenie dla paska
waldi-1 - 29-04-2012, 18:06
szkoda ze niewykreciłes kompresora, wtedy pasek by sam zszedł
robertdg - 29-04-2012, 18:21
waldi-1 napisał/a: | szkoda ze niewykreciłes kompresora, wtedy pasek by sam zszedł | Równie dobrze mogłem poluzowac rolke napinającą pasek kompresora, o wiele prostsze rozwiązania Tylko gdybys wiedział czemu nie mozna tego zrobić to by nie było tego biadolenia.
waldi-1 - 29-04-2012, 18:25
ale najwazniejsze ze kolega wie co jest i dojedzie do domu
wiem , niewidziałem tego na miejscu co i jak, i niepotrzebnie napisałem to co napisałem ale niemiałem złych zamiarow
robertdg - 29-04-2012, 18:30
waldi-1 napisał/a: | ale niemiałem złych zamiarow | Nikt tego nie napisał, ale jak zerkniesz pod maskę swojego auta to będziesz wiedział w czym rzecz
deejay - 29-04-2012, 18:43
robertdg napisał/a: | Rozpadło się sprzęgło kompresora klimy |
Serwis 24h mamy w całej Polsce
|
|
|