To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Stuki w sprężarce klimatyzacji.

ALEX-77 - 28-04-2012, 21:41
Temat postu: [EA5A/W 2.5] Stuki w sprężarce klimatyzacji.
Witam
Panowie znowu kolejny problem ,wczoraj był upał i pojezdziłem trochę na właczonej klimie (dzisiaj również :D ),gdy ją wyłączyłem z pod maski zaczoł wydobywać się stukot i nierównomierne trzeszczenie i tak jest do teraz, zaobserwowałem że stuki dochodzą ze sprężarki jak załacze klimę jest ok kręci się ,jak wyłacze to jest stukot i ta tarcza ze sprężarki obraca się to w lewo to w prawo jest tak jakby była luzna i strasznie coś trzeszczy w niej,macie jakieś pomysły co się stało ? czy mozna z tym trochę jezdzić ?

deejay - 28-04-2012, 21:45

ALEX-77 napisał/a:
jak wyłacze to jest stukot i ta tarcza ze sprężarki obraca się to w lewo to w prawo jest tak jakby była luzna i strasznie coś trzeszczy w niej,macie jakieś pomysły co się stało ? czy mozna z tym trochę jezdzić ?

Musisz zdiagnozowac z podnosnika , czy przypadkiem nie rozpadło sie sprzegiełko kompresora :?:

misiu-bisi - 28-04-2012, 21:45

łożysko? w nissanie mi kiedyś padło i kółko od sprężarki latało-znaczy lz miało, napisz coś więcej cyz jak pracuje to ma bicie , znaczy sie czy lata na boki, widać gołym okiem
ALEX-77 - 28-04-2012, 21:59

deejay napisał/a:
ALEX-77 napisał/a:
jak wyłacze to jest stukot i ta tarcza ze sprężarki obraca się to w lewo to w prawo jest tak jakby była luzna i strasznie coś trzeszczy w niej,macie jakieś pomysły co się stało ? czy mozna z tym trochę jezdzić ?

Musisz zdiagnozowac z podnosnika , czy przypadkiem nie rozpadło sie sprzegiełko kompresora :?:

[url=http://img191.images...326.jpg]Obrazek[/URL]

Dokładnie ten element deejay przy wyłączonej klimie ma co chwila takie podrygiwania o cwierć o pól obrotu i toważyszom temu zgrzyty i stuki ,jak zalącze klimę to kręci jakby normalnie. A po czym poznam że to sprzęgiełko się rozsypalo ?

[ Dodano: 28-04-2012, 22:01 ]
misiu-bisi napisał/a:
łożysko? w nissanie mi kiedyś padło i kółko od sprężarki latało-znaczy lz miało, napisz coś więcej cyz jak pracuje to ma bicie , znaczy sie czy lata na boki, widać gołym okiem

no mozna powiedzieć ze ma lekkie bicie ,ale niewiem dokładnie bo nigdy się nie przyglądałem jak to pracowalo wcześniej.

deejay - 28-04-2012, 22:11

ALEX-77 napisał/a:
A po czym poznam że to sprzęgiełko się rozsypalo ?

Złap reką ten element , nawet masz dojscie jak położysz sie na ziemi i złapiesz sprzegiełko , sprawdz czy nie posiada luzu osiowego i nie lata na "boki" itp .
Ten element musi byc sztywny i bez oporu sie obracać , sprawdz dokładnie te gumy na których jest samo sprzegło wulkanizowane , bo lubiało się z wiekiem czasu rozlecieć :wink:

ALEX-77 - 28-04-2012, 23:22
Temat postu: [EA5A/W 2.5] [EA5A/W 2.5]
deejay napisał/a:
ALEX-77 napisał/a:
A po czym poznam że to sprzęgiełko się rozsypalo ?

Złap reką ten element , nawet masz dojscie jak położysz sie na ziemi i złapiesz sprzegiełko , sprawdz czy nie posiada luzu osiowego i nie lata na "boki" itp .
Ten element musi byc sztywny i bez oporu sie obracać , sprawdz dokładnie te gumy na których jest samo sprzegło wulkanizowane , bo lubiało się z wiekiem czasu rozlecieć :wink:

Ok ,w poniedzialek będę oglądał bo dzisiaj wygłuszałem podłogę i ciągłem kable do bagażnika pod audio i zakwasy wychodzą :oops: narazie dzięki za porady :thumbleft:

[ Dodano: 30-04-2012, 13:31 ]
A więc dzisiaj zajrzałem pod auto ,tarcza obraca się luzno, ale ma luzy osiowe i obicera o tą rolkę (bieżnię paska) natomoast ten "trójkąt" z tymi trzema kółkami nie ma luzów ,sam raczej sie nie zabiorę za naprawę bo nie mam zabardzo pojecia co i jak ,na jaki wydatek mam się szykować w takim przypadku ?

[ Dodano: 08-05-2012, 16:37 ]
A więc rozpadły się te gumy ,gdzie to kupić ? bo nie będę całej spręzarki kupywał :? przy okazji rolki napinacza paska alternatora jaki i rolka paska spręzarki zamówiona u Marka Malika niestety tego sprzęgiełka z gumami nie miał :( kurcze auto stoi u mechanika a ja nie mam tego sprzęgiełka z gumami ehhh...

Hugo - 05-01-2014, 19:44

ALEX-77, naprawiłeś sprężarkę?
ALEX-77 - 05-01-2014, 19:47

Hugo napisał/a:
ALEX-77, naprawiłeś sprężarkę?

Nie, kupiłem używkę na Allegro ,bo tego sprzęgiełka z tymi gumami co się rozpadły to nigdzie nie kupisz osobno .

Hugo - 05-01-2014, 20:44

ALEX-77, a miałeś też taki objaw, że po całkowitym rozgrzaniu się silnika słychać było z okolic rozrządu/sprężarki klimatyzacji taki odgłos jakby łożysko pracowało bez smaru, takie tarcie, które znikało po dosłownie muśnięciu pedału gazu? Mam to od zakupu auta i trzebaby się tego wreszcie pozbyć :wink: Kumpel mechanik twierdzi, że to łożysko na sprzęgle sprężarki klimatyzacji. Co ciekawe dźwięk ten występował w 3 Galantach EA 2,5, których miałem okazję posłuchać, jeden z roku 1997, drugi z 1999 i mój z końca 2001 r...
ALEX-77 - 06-01-2014, 00:21

Hugo napisał/a:
ALEX-77, a miałeś też taki objaw, że po całkowitym rozgrzaniu się silnika słychać było z okolic rozrządu/sprężarki klimatyzacji taki odgłos jakby łożysko pracowało bez smaru, takie tarcie, które znikało po dosłownie muśnięciu pedału gazu? Mam to od zakupu auta i trzebaby się tego wreszcie pozbyć :wink: Kumpel mechanik twierdzi, że to łożysko na sprzęgle sprężarki klimatyzacji. Co ciekawe dźwięk ten występował w 3 Galantach EA 2,5, których miałem okazję posłuchać, jeden z roku 1997, drugi z 1999 i mój z końca 2001 r...

Nie Hugo u mnie takich objawów nie było ,mnie po prostu rozpadły się te trzy gumy zamocowane na "sprzęgiełku" sprężarki i w momencie kiedy klima nie była włączona to ta część która powinna być odsadzona od sprazarki ocierała o koło z paskiem i robiła hałas ,w momencie włączenia klimy hałas ustawał bo sprężarka zaciągała ten talerzyk.A co do twojego przypadku to musiałbyś spróbować zdjąć pas od sprężarki i wtedy posłuchać ,całkiem możliwe że to łożysko .

Witek vel Mysza - 06-01-2014, 08:39

Hugo, ściągnij pasek osprzętu. Najpierw jeden, potem drugi i obserwuj kiedy ucichnie. Drogą eliminacji powinieneś znaleźć. Poza tym możesz użyć stetoskopu samochodowego żeby bliżej "obadać" temat.
Hugo - 06-01-2014, 09:36

Koleś mechanik użył metrowego odcinka węża ogrodowego jako stetoskopu i stwierdził, ze to bedzie sprężarka :wink:
Witek vel Mysza - 06-01-2014, 10:07

Ja używam czasem drewnianego suchego patyczka, też działa :)