To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - Ile waży tylny most, dyfer? 3.2 DID long, manual, rok 2004

hran - 02-05-2012, 23:59
Temat postu: Ile waży tylny most, dyfer? 3.2 DID long, manual, rok 2004
Witam,
Proszę o pomoc: :prayer:
Mam problem z tylnym mostem.
Z tyłu huczy po wrzuceniu luzu, wciśnięciu sprzęgła, odjęciu gazu i są luzy odczuwalne przy zmianie biegów. Dźwięk jest czasami głośniejszy czasami cichszy, ale zawsze słyszalny. Kolega mechanik powiedział, że trzeba wymienić tylny most, dyfer - czy ma rację? Może jest jakiś zestaw naprawczy do kupienia?

Mieszkam w Irlandii, chcę kupić w Polsce bo jest ok 4x taniej. Nie wiem, czy będę mógł przewieźć w samolocie (limit 36 kg), jeżeli nie pozostaje kurier.

Może ktoś wie ile to waży?

Model 3.2 DID, long, manual, rok 2004.

Pozdrawiam Mitsumaniaków, :wave:
hran

zbyszekm2 - 03-05-2012, 07:28
Temat postu: Re: Ile waży tylny most, dyfer? 3.2 DID long, manual, rok 20
hran napisał/a:
Witam,
Proszę o pomoc: :prayer:
Mam problem z tylnym mostem.
Z tyłu huczy po wrzuceniu luzu, wciśnięciu sprzęgła, odjęciu gazu i są luzy odczuwalne przy zmianie biegów. Dźwięk jest czasami głośniejszy czasami cichszy, ale zawsze słyszalny. Kolega mechanik powiedział, że trzeba wymienić tylny most, dyfer - czy ma rację? Może jest jakiś zestaw naprawczy do kupienia?

Mieszkam w Irlandii, chcę kupić w Polsce bo jest ok 4x taniej. Nie wiem, czy będę mógł przewieźć w samolocie (limit 36 kg), jeżeli nie pozostaje kurier.

Model 3.2 DID, long, manual, rok 2004.

Pozdrawiam Mitsumaniaków, :wave:
hran

A sprawdziłeś koło dwumasowe? Często powodem jest koło dwumasowe. A jeśli w przeszłości ktoś jeździł na rozwalonym kole dwumasowym to w takich przypadkach dochodzi do powstania luzów na skrzyni reduktorze, wale napędowym i moście.
Sprawdź koło dwumasowe, a potem zobacz jaki jest bezwład walu napędowego, dzięki temu będziesz wiedział jaki luz.
Po drugie taki objaw dają tez uszkodzone piasty. Może masz uszkodzona piastę np. tylna?

TangoKK - 03-05-2012, 07:46

A jaki maksymalnie powinien być (a raczej może być) ten bezwład?
zbyszekm2 - 03-05-2012, 08:50

TangoKK napisał/a:
A jaki maksymalnie powinien być (a raczej może być) ten bezwład?

3-5 mm

hran - 03-05-2012, 21:25

Wielkie dzięki zbyszekm2.
Pokażę co napisałeś mechanikowi, gdyż ja nie jestem w stanie tego sprawdzić. Na moim wale jest napis F34D, 4100. Jeżeli bym wymieniał, to rozumiem, że musi być dokładnie ten sam typ, nie inny?

Przy okazjii ponawiam pytanie:

zbyszekm2 - 03-05-2012, 22:25

hran napisał/a:

Ok. 40-50kg kg.