To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Carisma] Tarcze hamulcowe na przód

Olivia - 04-05-2012, 15:18
Temat postu: [Carisma] Tarcze hamulcowe na przód
Cześć
Mam zamiar w najbliższej przyszłości wymienić tarcze hamulcowe. Niestety nie kojarzę żadnych ciekawych firm. Jakiej firmy tarcze polecacie ? Ile będą kosztować ?
Klocki wymieniłam wcześniej - rok temu na Akebono.
Dziekuje

Brikston - 04-05-2012, 16:46

Hej,

Polecają tutaj zestaw na przód tarcze ATE, a klocki Ferodo Premium.
Bo przy wymianie tarcz będziesz musiałA kupić też nowe klocki, nie zapomnij o tym.

Pozdr

ross - 04-05-2012, 17:12

Wymieniłem w środę tarcze TRW -Lukas 256mm po 117 za 1 szt ,podobno stosowane na pierwszy montaż.
Hugo - 04-05-2012, 20:50

Brikston napisał/a:
będziesz musiał
Piszesz do kobiety :wink:
remi - 06-05-2012, 20:41

jak zmieniałem tarcze i klocki to przeglądałem forum. Opinie są różne, ja jednak wybrałem komplet tarcz i klocki TRW, nie pamiętam ile płaciłem jednak są ok. Do dzisiaj jeszcze nie zagotowałem hamulców. Dodam, że koledzy z pracy też zmieniali na komplet TRW i żaden nie narzeka.
podsumowując, musisz kupić klocki dobrane do tarcz, bo jeśli np. kupisz twarde klocki i liche tarcze to szybciej zjedziesz tarcze niż klocki - a tego nie chcemy.
Jak będziesz wymieniać tarcze to załóż też nowe klocki, te Akebono się już nie nadają do nowych tarcz.
Pamiętaj, że jak założysz nowe tarcze to przez jakieś 200 km nie hamuj gwałtownie (no chyba, że będzie taka konieczność). Powodzenia

rysiul - 07-05-2012, 08:37

Bezpośrednio po wymianie polecam kilka razy testowo przeprowadzić hamowanie np. na parkingu. W tym czasie klocki delikatnie się dotrą i zaczną jako tako działać.
Jeśli chodzi o pierwsze km to do hamulców radze podchodzić asekuracyjnie. Po kilkudziesięciu km działają już w miarę normalnie.

Ja używam tarcz ATE i kolcków Ferodo Premier - ostatnio udało mi się zagotować tarcze, ale nie był to ruch uliczny ;-)

magiczny89 - 07-05-2012, 10:43

Ja w swojej Carismie mam założone tarcze TRW z klockami Kashiyamy i wszystko działa poprawnie... :)
Morfi - 07-05-2012, 13:35

Tez mam ATE z Ferodo :)
rysiul napisał/a:
ostatnio udało mi się zagotować tarcze, ale nie był to ruch uliczny
chyba płyn. Który wymienia się co 3 lata im starszy tym łatwiej zagotowac i pedał robi sie miekki.
rysiul - 07-05-2012, 18:34

Morfi napisał/a:
Tez mam ATE z Ferodo :)
rysiul napisał/a:
ostatnio udało mi się zagotować tarcze, ale nie był to ruch uliczny
chyba płyn. Który wymienia się co 3 lata im starszy tym łatwiej zagotowac i pedał robi sie miekki.

Płyn świerzynka zmieniany rok temu.
W poście wcześniej mam na myśli zapach jaki wydziela połączenie tarcza i klocek hamulcowy jak się go dobrze rozgrzeje - coś podobnego do przypalonego metalu.
Tylne hamulce(bębny) w tym czasie tylko lekko parzyły, wiec podejrzewam że tarcze z przodu miały koło 300 stopni.

Faraday - 07-05-2012, 18:59

Podczepię się pod wątek... ;-)

Brudzą mi się przednie felgi. Jest na nich taki jakby drobny czarny pył. Czy to zużyte klocki hamulcowe czy coś złego dzieje się z autem? :roll:

rysiul - 07-05-2012, 19:18

Faraday napisał/a:
Podczepię się pod wątek... ;-)

Brudzą mi się przednie felgi. Jest na nich taki jakby drobny czarny pył. Czy to zużyte klocki hamulcowe czy coś złego dzieje się z autem? :roll:

Całkowicie normalny objaw zużywania się klocków.
Jeśli bardzo Ci to przeszkadza możesz spróbować poszukać klocków które mniej pylą.

DarknesS - 12-05-2012, 19:10

Ja niedawno założyłem komplet TRW (klocki i tarcze) i jak dla mnie igła :) A w dodatku podczas docierania nic nie piszczały. ATE także są bardzo dobre ale moim zdaniem szkoda przepłacać bo nie odbiegają znacząco od TRW.
zwolin - 15-05-2012, 23:13

Olivia, tarcze ATE i klocki ATE. Satysfakcja gwarantowana. Komplet powinien kosztowac troche ponad 400 pln. Uważaj na IC, bo ceny na ATE maja takie, że z krzesła mozna spaść :evil:
Starych klocków bym do nowych tarcz nie zakładał, ale to już Twój wybór.

radek8622 - 16-05-2012, 11:49

jak dla mnie najlepszy zestaw to tarcze brembo 256mm oraz do tego klocki ferrod premier.Jest to odpowiednio dobrany zestaw twardosci klocka do tarczy.polecam
mefju - 28-05-2012, 19:07

Także mam zestaw TRW - klocki i tarcze. Zestaw założyłem jakieś 20tys km temu, (niecały rok temu) i tydzień temu zauważyłem, że chwilami przy hamowaniu słyszę ten charakterystyczny pisk z klocków, nie tak często jak miało to miejsce przed ostatnią wymianą, ale jednak jest. Stąd moje pytanie, co jaki czas wymienia się klocki ?
Co ile tys. km ? Musze zaznaczyć, że nie jeżdżę specjalnie agresywnie więc nieco mnie zdziwiło to piszczenie...
Czytałem także o wymianie płynu hamulcowego, w jaki sposób się do tego zabrać ? Ile litrów płynu wchodzi?