Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] piszczenie układu kierowniczego
michal88 - 05-05-2012, 13:38 Temat postu: [Cari 1.6] piszczenie układu kierowniczego Witam,
mam problem z układem kierowniczym. Przeczytałem kilka postów w tym temacie na forum, ale nie znalazłem odpowiedzi. Podczas kręcenia kierownicą, słyszę charakterystyczny dźwięk (skrzypienie, piszczenie). Sprawdziłem poziom płynu wspomagania i okazało się, że go tam praktycznie nie było - uzupełniłem. Po przejechaniu ok. 200 km problem cały czas aktualny, a piszczenie układu nasila się przy wysokiej temperaturze. Dodam, że dźwięk słyszę przy włączonym i wyłączonym silniku przy próbie skrętu kierownicą.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem lub ma pomysł jak sobie z nim poradzić?
Pozdrawiam,
Michał
Bizi78 - 05-05-2012, 13:50
Może to być łożysko górnego mocowania amortyzatora (chrobotanie), ewentualnie pasek (piski) lub pompa od wspomagania .
michal88 - 05-05-2012, 21:39
Bizi78 napisał/a: | Może to być łożysko górnego mocowania amortyzatora (chrobotanie), ewentualnie pasek (piski) lub pompa od wspomagania . |
To raczej nie chrobotanie... wygląda to tak, jakby tam się jakieś gumy ocierały, taki nieprzyjemny dźwięk przerywany. Pasek i pompę bym odrzucił, gdyż sytuacja ma miejsce również podczas postoju, przy wyłączonym silniku.
Nie znam się na tym, ale czy przy braku płynu do wspomagania istnieje możliwość jakiegoś zatarcia układu lub jego zapowietrzenia?
Pozdrawiam
Hugo - 06-05-2012, 15:36
michal88 napisał/a: | czy przy braku płynu do wspomagania istnieje możliwość jakiegoś zatarcia układu lub jego zapowietrzenia? | Tak.
|
|
|