Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Carisma Trzęsie
siara1011 - 05-05-2012, 14:01 Temat postu: [Cari 1.6] Carisma Trzęsie Witam mam pytanie co może być nie tak z moją Cari? Objawy są następujące drży samochodem jak jadę od 80 km/h tak do 120 km/h bądź jak gwałtownie nacisnę pedał gazu . Jak jadę 120km drży nacisnę sprzęgło bądź wrzucę na luz to nie trzęsie Opony są nowe koła wyważone zawieszenie ok bo miesiąc temu był robiony przegląd co może być nie tak ?
Saqu - 05-05-2012, 14:07
poduchy silnika/skrzyni biegów sprawdzone?
siara1011 - 05-05-2012, 19:32
sprawdzone . Jak by były poduchy to by mi chyba ciągle trzęsło nawet na luzie jak bym wkręcił na wysokie obroty tak mi się wydaje . to mi wygląda na napęd tylko nie wiem co tam może być
Saqu - 05-05-2012, 23:23
no właśnie w busie podobny przypadek, trzęsie w okolicach 80-100/110 jakoś tak => wynik, poducha silnika do wymiany
deejay - 06-05-2012, 00:28
siara1011 napisał/a: | Witam mam pytanie co może być nie tak z moją Cari? Objawy są następujące drży samochodem jak jadę od 80 km/h tak do 120 km/h bądź jak gwałtownie nacisnę pedał gazu . Jak jadę 120km drży nacisnę sprzęgło bądź wrzucę na luz to nie trzęsie Opony są nowe koła wyważone zawieszenie ok bo miesiąc temu był robiony przegląd co może być nie tak ? |
Uszkodzone półosie , a dokładniej przeguby wewnetrzene na 99% , ale bez podniesienia auta i weryfikacji sie nie obejdzie .
robertdg - 06-05-2012, 08:05
deejay napisał/a: | Uszkodzone półosie , a dokładniej przeguby wewnetrzene na 99% , ale bez podniesienia auta i weryfikacji sie nie obejdzie . | Nie byc taki skromny, na 100%
wash - 06-05-2012, 12:28
siara1011, miałem podobnie u siebie. robertdg oraz deejay mają rację.
siara1011 - 06-05-2012, 19:57
dzięki za podpowiedź jak sprawdzę to napisze co było ale to nie teraz bo teraz nie mam czasu ale jeszcze raz dzięki
ttomek551 - 30-05-2012, 23:05
A czy moze to mieć związek z tym, że prawe przednie koło stoi jakby lekko krzywo? Bo właśnie w mojej jest coś takiego i nie wiem, gdzie szukać przyczyny i jak rozwiązać ten problem zbieżność raczej nie będzie tego przyczyną? oczywiście opony są bardziej zużyte po zewnętrznej stronie
remi - 30-05-2012, 23:35
http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0
może warto sprawdzić te gumy o których piszą.
Saqu - 31-05-2012, 08:20
geometria zawieszenia do sprawdzenia jest, od złej też będzie drgało.
ttomek551 - 31-05-2012, 13:12
remi ale w temacie, który podałeś niestety nie ma ma mowy o krzywo stojącym kole, a u mnie z kolei nic nie stuka.
Jedyne co to właśnie te koło krzywo stoi, a co do drgań to zdarzają się, ale stosunkowo rzadko i nie są szczególnie mocne.
remi - 31-05-2012, 14:13
no wiem, jednak podałem to jako kolejną rzecz do sprawdzenia. Jeśli nie wiadomo co się zepsuło to najlepiej posprawdzać wszystkie proste i darmowe rzeczy na początku, żeby wykluczyć kilka możliwości.
No tak ale podpiąłeś się pod temat "carisma trzęsie" więc sadziłem, że carisma ci trzęsie a poza tym koło stoi krzywo.
Po tym co napisałeś to ja sprawdziłbym poduszkę amortyzatora wraz z łożyskiem, ja jak miałem wywaloną to auto słabo się prowadziło miało tendencje do pływania przy szybszym wychodzeniu z zakrętów. Zobacz czy dwie poduszki wyglądają tak samo, czy po ściągnięciu plastikowych dekielków jeśli auto stoi na równym to czy końcówki amortyzatorów wychodzą pod tym samym kontem, z tego co pamiętam to te końcówki są dosyć długie więc może jakoś "na oko" da się" je porównać.
Jeszcze podnieś auto do góry i zobacz czy nie ma luzów w "krzywym" kole płaszczyźnie góra-dół i lewo-prawo. Jeśli będą jakieś luzy to właź pod auto i dotykaj wszystkich części a kumpel niech rusza kołem to wyczujesz gdzie one występują.
ttomek551 - 02-06-2012, 18:14
Podobno może to być wina mocowania wahacza, więc jak będę miał troszkę czasu to będę szukał i dam znać co było skutkiem
shazza_eref - 11-06-2012, 15:31
U mnie w Carismie mam to samo. Wymieniłem jedną półoś i obydwa przeguby wewnętrzna i nic. Dalej trzęsie. Zauważyłem natomiast, że tarcza wchodzi zbyt luźno na piastę i przez to nie jest idealnie wyśrodkowana. Od tego pewnie też może trząść autem, prawda? Wygląda jakby jakiś geniusz założył piasty od innego auta. Tarcze są ok, bo zakładałem do Carismy kolegi i było git.
|
|
|