[97-04]Galant EAxA/W - [EA6A/W 2.0TD] kontrolka ciśnienia oleju
krishna - 08-05-2012, 21:30 Temat postu: [EA6A/W 2.0TD] kontrolka ciśnienia oleju Mam pytanie odnośnie kontrolki ciśnienia oleju (czerwona nie żółta) a mianowicie po dłuższej jeździe autostradą lub po mocniejszym wkręcaniu na obroty sinika ta kontrolka zaczyna świecić ale tylko gdy obroty silnika spadną do obrotów biegu jałowego (ok 900 obr/min) gdy tylko dodam troszkę gazu (ok 1100) kontrolka gaśnie. Co jest przyczyną takiego zachowania się kontrolki czy tylko jakiś czujnik czy może już pompa oleju nie domaga.
p.s tak na marginesie jak mnie się ona pierwszy raz tak zapaliła na autostradzie po wjeździe na stację benzynową to powiem gorące mnie się zrobiło i lekka panika że właśnie silnik mi się zarżnął
milo - 08-05-2012, 21:37
Zmień czujnik ciśnienia oleju i zobacz co się będzie działo
plecho1 - 08-05-2012, 22:14
Najlepiej podjedź do jakiegoś mechanika i niech sprawdzi ciśnienie manometrem, będziesz miał pewność, czy ciśnienie jest ok.
krishna - 08-05-2012, 22:21
właśnie nie bardzo bo jestem we Francji a do Polski będę wracał na koniec maja no i pytanie czy wrócę
Inna sprawa że zaczął dość mocno kopcić na czarno powyżej 3000 obrotów stąd podejrzenie, że może pompa nie domaga
seczuańska gęś - 08-05-2012, 22:37
wczoraj odpowiadałem na identyczny temat
miałem to samo u siebie silnik jak był rozgrzany to na niskich obrotach (poniżej 1000) to świeciła mi się ta kontrolka, po dodaniu gazu, obroty powyżej 1000 gasła (tyle ze mój to benzyna i nie dymił)
olej był wymieniony na świeży i zaczynałem się martwic ale kolega od którego go kupiłem i znajacy się na galach powiedział że często siadają w nim czujniki cisnienia
przejechałem tak z mrugającą kontrolką z 2000km aż wkoncu zaczęła mnie drażnik i kupiłem czujnijk za bagatela 19 zł i wymieniłem go.
Problem znikł tak więc zacznij od wymiany czujnika ciśnienia.
krishna - 08-05-2012, 22:46
oki dzięki za pomoc troszkę mnie uspokoiło
polaff - 11-05-2012, 07:52
seczuańska gęś, obyś miał rację bo:
krishna napisał/a: | zaczął dość mocno kopcić na czarno powyżej 3000 obrotów |
choć możliwe, że wcześniej też kopcił i nie zwróciłeś na to uwagi bo kontrolka się nie paliła
|
|
|