To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Wymiana czujnika poł. wałka rozrz.

agalaska - 09-05-2012, 12:45
Temat postu: Wymiana czujnika poł. wałka rozrz.
Witam

Noszę się z zamiarem wymiany czujnika położenia wałka rozrządu. Chciałam zapytać, czy można to bez problemu zrobić samemu, czy muszę wydawać pieniądze u mechanika za pewnie 15 min. roboty?
Jeśli spokojnie da się samemu, chciałam się dowiedzieć na co zwracać uwagę, ew. jakie mieć narzędzia by czegoś nie sknocić. Wiem, że znajduje się po prawej stronie silnika tak trochę głębiej. Posiadam cari 1.6 90KM 98 rocznik. Będę wdzięczna za cenne wskazówki.

Pozdrawiam :wink:

Kamil_Ziomek - 09-05-2012, 16:35

Koleżanko dasz sobie rade. Potrzebujesz klucz 10 , jakieś szczypce (najlepiej takie które po ściśnięciu się blokują) olej lub oliwa, nowy o-ring jak masz. Wypinasz wtyczkę ( wciskasz zapadkę) jak nie chce wyjść to docisnąć wtyczkę i próbować, wykręcasz śrubkę , możesz obrócić czujnikiem w jedną i drugą stronę i pociągnąć powinien wyjść. Montujesz w odwrotnej kolejności, przed włożeniem nasmaruj o-ring olejem lub oliwą. W razie pytań pisz.

Tu zdjęcie gdzie szukać czujnika

agalaska - 10-05-2012, 16:53

Dzięki wielkie Kamilu za rady :) Zrobiłam dokładnie tak jak opisałeś i wszystko się zgadzało. Jak dla laika trwało to 30 min. ale zostałam bohaterem w swoim aucie ;) Dzięki wielkie jeszcze raz :)

Pozdrawiam :wink:

Kamil_Ziomek - 10-05-2012, 19:47

I ta satysfakcja, że sama naprawiłaś swoje autko :) . Od tego jest forum.