To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - [3.2 DID] Błyskawicznie grzeje się silnik

max81 - 09-05-2012, 22:54
Temat postu: [3.2 DID] Błyskawicznie grzeje się silnik
Na początek witam wszystkich mitsumaniaków. Jestem "szczęśliwym" posiadaczem od roku ale powoli brakuje mi cierpliwości i kasy na dalsze czynne bycie mitsumaniakiem. Mój problem jest podobny do tych opisywanych ale mój mechanik nie może sobie z nim dać rady. Właśnie postawił diagnoze pt.Wymiana silnika:( krótki opis. Silnik sie grzeje i to juz po przejechaniu 10km. Głowica juz była spawana przez mojego poprzednika o czym oczywiście zostałem poinformowany przy zakupie :) mechanik stwierdził że auto było już przegrzane i wspominał coś o bloku silnika nie ukrywam że moja wiedza na tematy mechaniki jest zerowa. Jutro ma mi powiedzieć dokładnie co jest grane. Nie mam juz mocy pomocy :) nawet do rymu.

Pozdr i z góry dzieki

zbyszekm2 - 09-05-2012, 22:59

a po czym poznaliście że się przegrzewa?
Może trzeba sprawdzić układ chłodzenia? Rurki, chłodnice, chłodnice spalin ( jesli jest po 2001 roku) Wisko itd.

max81 - 09-05-2012, 23:05

CZEKA MNIE PEWNIE NIEPRZESPANA NOC WIDMO ZAKUPU NOWEGO SILNIKA PRZERAŻA MNIE :( MIAŁEM JUZ SPORO NAPRAW W TYM KIRUNKU ALE POMAGAŁY TYLKO NA JAKIŚ KRÓTKI CZAS. AUTO NA ZIMNYM SILNIKU PRZEJEDZIE 10KM I JUZ SIE GOTUJE. PO WYŁĄCZENIU TEMP. SILNIKA PO 10MIN.SPADNIE DO POŁOWY I MOZNA DALEJ JECHAĆ 4KM I POWTÓRKA Z ROZRYWKI. MASAKRA :(

[ Dodano: 09-05-2012, 23:11 ]
JUTRO BEDE SIE WIDZIAŁ Z MECH.TO POGADAM I SIE DOWIEM SZCZEGÓŁÓW TO DAM ZNAĆ BRAKOWAŁO TERMOSTATU,TWRDE WĘŻE, WYPYCHAŁO WODE ITP

Rander - 09-05-2012, 23:56

max81 napisał/a:
CZEKA MNIE PEWNIE NIEPRZESPANA NOC (...)

Przestań wrzeszczeć !!! :evil:

zielony24 - 10-05-2012, 08:26

kolego jesteś pewien że to silnik sie grzeje czy tylko na zegarze sie grzeje?
ja miałem podobnie odpaliłem przejechałem pare kilometrów i sie gotował jadąc dalej spadało do stanu normalnego wystarczyło zgasic i włączyć zapłon i odrazu sie gotował ale tylko na wskaźniku u mnie problem był z modułem pamieci. moduł można wymienić lub dobry elektronik prawdopodobnie może cos przelutowac i wszystko wruci do normy.
jak bedzie ci sie grzał sprawdź silnik czy faktycznie jest gorący czy tylko wskaźnik temperatury głupieje

tompol34 - 10-05-2012, 08:26

cześć, jeżeli gotuje tak szybko to zapchana chłodnica, wisco lub pompa wody albo przytkany jakiś kanał cyrkulacji płynu chłodzącego, oczywiście jeżeli wyjęty jest termostat.
zielony24 - 10-05-2012, 08:26

kolego jesteś pewien że to silnik sie grzeje czy tylko na zegarze sie grzeje?
ja miałem podobnie odpaliłem przejechałem pare kilometrów i sie gotował jadąc dalej spadało do stanu normalnego wystarczyło zgasic i włączyć zapłon i odrazu sie gotował ale tylko na wskaźniku u mnie problem był z modułem pamieci. moduł można wymienić lub dobry elektronik prawdopodobnie może cos przelutowac i wszystko wruci do normy.
jak bedzie ci sie grzał sprawdź silnik czy faktycznie jest gorący czy tylko wskaźnik temperatury głupieje

Gene - 10-05-2012, 09:33

max81, wspolczuje i staram sie zrozumiec Twoja sytacje ale na litosc boska tworz temat i wpisy w bardziej merytoryczny sposob. Nie ma gorszego tytulu jak potrzebuje pomocy.
To taka rada na przyszlosc. Pamietaj takze o wielkich literach to nie pomaga a wrecz irytuje.

Teraz na temat, proponuje udac sie do warsztatu specjalizujacym sie w Pajero. W sumie do Parchowa nie jest tak daleko z Jarocina. Byc moze faktycznie sprawe zalatwi wymiana silnika ale nawet to polecam zrobic w warsztacie E-Pajero u Zbyszka M. Powodow przegrzewania moze byc kilka a jesli sytuacja miala juz wczesniej miejsce to trzeba znalezc przyczyne.

Powodzenia i witaj na forum. :wink:

max81 - 10-05-2012, 09:58

Na początku dzięki za uwagi nie maiałem okazji wcześniej odwiedzać waszego a w zasadzie naszego:) forum wiec zasady nie do konca sa mi znane wiec dzieki za wskazówki i cenne uwagi w przyszłosci sie napewno do nich dostosuje. Na temat silnika to napewno sie grzeje i gotuje w zbiorniczku normalnie bąbli! mechanika odiedzam rególarnie od 3miesiecy z czestotliwoscia 2tygodni kombinuje i jest dobrze ale po 2tyg.ciągle to samo. termostat założył chłodnica i wzsystkie przewody sprawdzone i nic dalej sie gotuje. mówił że głowica tragedia spawana itd. splonował głowice myslał ze bedzie ok ale nadal dramat. Wspominał cos o bloku od silnika ze jest krzywy czy cos takiego. Nie znam sie wiec wybaczcie ze nie jest to fachowa terminologia i ciezko mi merytortycznie podejsc do tematu. mechanik zaproponował remont silnika koszt ok.3000zł ewentualnie wymiane silnika koszt wiadomy :( . pozdrawiam
tompol34 - 10-05-2012, 10:02

Po sprawdzeniu rzeczy o których pisałem wyżej zostaje głowica, uszkodzona uszczelka ,sama głowica ostateczność blok silnika.
max81 - 10-05-2012, 10:03

Prośba jakieś namiary na warsztat w okolicy??? Wspominałeś Parchowo??? Pozdrawiam
siersciunio - 10-05-2012, 10:03

Gene napisał/a:

Teraz na temat, proponuje udac sie do warsztatu specjalizujacym sie w Pajero. W sumie do Parchowa nie jest tak daleko z Jarocina. Byc moze faktycznie sprawe zalatwi wymiana silnika ale nawet to polecam zrobic w warsztacie E-Pajero u Zbyszka M. Powodow przegrzewania moze byc kilka a jesli sytuacja miala juz wczesniej miejsce to trzeba znalezc przyczyne.

Powodzenia i witaj na forum. :wink:

Haahaha Gene ale jak on staje co 4 km. to się robi niezły kawałek. Poza tym pomysł z wizytą u Zbyszka jest ok .

Laweta 1,50 pln za kilometr Jarocin -Parchowo 320 km (nie tak daleko;)) na paliwo wydasz 200 normalnie.Tylko pojawia się problem ze spaniem jak bedzie naprawa dłuższa .Natomiast plusem jest to że Zbyszek posiada dużo klamotów więc jak dobrze się umówisz to może w jeden dzień się da.

Sam ostatnio będąc nad morzem wymęczyłem u żony dzień wolnego i pojechałem do Parchowa wymienić piasty :p zamiast spływać kajakiem ;p

[ Dodano: 10-05-2012, 10:06 ]
http://www.e-pajero.pl/

dzwoń do Zbyszka

jawaldek - 10-05-2012, 10:12

max81 napisał/a:
mechanik zaproponował remont silnika koszt ok.3000zł
ja bym jednak pomyślał nad zmiana mechanika. Co znaczy że chłodnica sprawdzona ??
max81 napisał/a:
splonował głowice myslał ze bedzie ok ale nadal dramat.
a jaką założył uszczelkę ?? czy dał nowe śruby czy na tych samych skręcił -->> śruby praktycznie są jednorazówkami. Jaki jest olej w silniku normalny czy śmietana??
max81 napisał/a:
termostat założył
a bez termostatu co się dzieje ???
Kiedyś też grzał się silnik w moim samochodzie,niby był przepływ przez chłodnicę tylko że nie w 100% a przelewając wodę z czegoś tam nie sprawdzisz tego.
A w jaki stanie jest pompa wodna ??

zbyszekm2 - 10-05-2012, 10:19

A co da remont jak nie znana jest przyczyna przegrzewania się silnika? O ile to przegrzewanie.
stefan12 - 10-05-2012, 11:15

Może być to uszczelka pod głowicą, gazy idą do układu chłodzenia.

Są testery do wykrywania CO2 w płynie do chłodnic, ma taki tester Wurth, jest też w ofercie Intercarsu.