Forum ogólne - Pranie tapicerki
toretto23 - 10-05-2012, 14:41 Temat postu: Pranie tapicerki Niedawno kupiłem Colta CJO z dość brudną tapicerką Zastanawiam się jak najskuteczniej wyprać tapicerkę (siedzenia i boczki drzwi) . Jakie środki do czyszczenia są najlepsze według was?
xluki - 10-05-2012, 14:59
Ostatnio używałem środka firmy "MOJE AUTO" taki jak w poniższym linku: http://allegro.pl/moje-au...2273479305.html
Fotele przednie czyściłem tym "specyfikiem" i wyszło bardzo ładnie. Szybko wyschło i został przyjemny zapach. Spryskałem fotele i później szorowałem tapicerkę lekko wilgotną gąbką.
Chyba, że chcesz wyjąć całe wnętrze i wyprać przy pomocy odkurzacza piorącego. Moim zdaniem każdy podobny płyn zda egzamin, ale do pełnej satysfakcji z wykonanej roboty potrzeb dużo cierpliwości, ponieważ czasami trzeb kilka razy wyprać mocno zabrudzone miejsce.
toretto23 - 10-05-2012, 18:34
rozwarze ten wybór. ... , Słyszałem także, że vanishem można prać. Ktoś miał jakieś porównanie vanisha z typowo specjalistycznym środkiem do prania. I który tak naprawdę lepszy?
fergul11 - 12-05-2012, 09:54
Vanish - nieeeeee ,jest zbyt silny i może osłabić/spalić włókna w materiale .Popełnisz podstawowy błąd amatora , a wtedy i fotele stracą meszek po tygodniu ,będą się przecierać i wyglądać na stare i zużyte .
http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?t=628
gdybyś nie rozumiał pewnych sformułowań zajrzyj do słowniczka na tamtejszym forum .
ps tu masz linka do strony głównej może coś jeszcze znajdziesz dla siebie
http://forum.kosmetykaaut...irect=index.php
owocnej zabawy
cwaniak - 12-05-2012, 17:24
toretto23 napisał/a: | Jakie środki do czyszczenia są najlepsze według was? |
Kolego zwykłym ludwikiem i szczotka wyszoruj a później Karcher dobrze spłukać. Niema po takim praniu żadnych plam odbarwień czy zacieków. Sąsiad jest handlarzem aut i zawsze stosuje ten sposób, a efekty widać nawet na Aledrogo ,,Z Niemiec, I Własciciel, Mały Przebieg Garażowany !!!
toretto23 - 21-05-2012, 14:55
Tylko,ze niestety nie posiadam karchera ... I z vanisha już na pewno zrezygnuje, dzięki za rady. A co do strony komsetyka aut, nawet nie wiedziałem,że są fora poświęcone samemu czyszczeniu furek ;p
Old JDM - 13-07-2012, 18:37
Koledzy powyzej maja calkowita racje To pelny professional.
Jesli chcesz bardziej amatorsko - kup pianke do czysczenia, rozpyl, poczekaj i uzyj odkurzacza ktory zasysa do banki z woda (np Rainbow). Wypralem tak kilka autek i na osobiste potrzeby - wystarczy
mkm - 14-07-2012, 15:19
radeksz82 napisał/a: | Kolego zwykłym ludwikiem i szczotka wyszoruj a później Karcher dobrze spłukać. Niema po takim praniu żadnych plam odbarwień czy zacieków. Sąsiad jest handlarzem aut i zawsze stosuje ten sposób, a efekty widać nawet na Aledrogo ,,Z Niemiec, I Własciciel, Mały Przebieg Garażowany !!! |
Człowieku zanim napiszesz coś takiego jeszcze raz na tym Forum – pomyśl dwa razy.
Polecasz najbardziej chamską metodę handlarzyn – bo to nawet nie handlarze.
Zdajesz sobie sprawę, że ten sposób niszczy się (często nieodwracalnie) tapicerkę? Widziałeś po takim zabiegu gąbki?Widziałeś jak wygląda po miesxięcznym użytkowaniu? Widziałeś białe ubrania po dłuższej podróży na „wypranych” fotelach?
Chyba nie…
Albo czytajcie to co fergul podlinkował, albo kupujcie gotowe środki (ja bardzo lubię piankę STP) do tego czystą (niefarbowaną!) szmatkę, przeczytajcie ulotki i wio.
daron64 - 16-07-2012, 12:36
Wujek ma zaklad zajmujacy sie min praniem tapicerek mowil, ze zadnym domowym sposobem nie zrobi sie tak dokladnie jak to zrobia w zakladzie-u niego cos kolo 250zl za fotele+boczki+podsufitka
|
|
|