Eclipse - Techniczne - odczyt błędów
hryc90 - 12-05-2012, 17:17 Temat postu: odczyt błędów witam, tego pochmurnego, zimnego, sobotniego popołudnia
odczytałem błędy z mojego eclipsa i szczerze mówiąc nie sądziłem, że będzie tego tak dużo...
21 czujnik temp. płynu chłodniczego
25 przepływka (czujnik ciśnienia)
31 czujnik spalania stukowego KS (Knock Sensor)
13 przepływka (czujnik temp. powietrza)
14 czujnik przepustnicy TPS
oczywiście zamierzam się pozbyć wszystkich tych błędów. do tego jednak będę potrzebował waszego doświadczenia, ponieważ jest to mój I misiek. miło by było jeżeli dało by się jak najwięcej z tych rzeczy zregenerować( bo ile to można ciągle pchać $$ w samochód?!)
Prosiłbym was o informacje: jak się dogrzebać do ów czujników, jak je sprawdzić no i rzecz jasna jak je przywrócić do życia
w zamian oferuję moją wdzięczność i +1 pomógł oczywiście
kicek86 - 13-05-2012, 10:07
ku Twojemu zdziwieniu będziesz naprawiać ECU w swoim eclipse, a nie czujniki. Zdemontuj go i albo oddaj elektronikowi kompa, albo samemu przelutuj kondensatory. Prawdopodobnie już się skończyły i powylewały. Tak się dzieje w tych kompach i wyrzuca błędy 13, 14, 21, 25. Zacznij naprawę od komputera i sprawdź jak się auto wtedy będzie zachowywać.
hryc90 - 13-05-2012, 11:22
dzięki kicek za pomoc. czytałem wczoraj dużo na różnych forach i tam też wspominali o wymianie kondensatorów. krzyżak nawet foto-relacje zrobił. jutro zajmę się wymianą
[ Dodano: 13-05-2012, 11:23 ]
bym zapomniał.... czy możliwe jest, że przez wadę komputera może dużo palić?
Adaho_krak - 13-05-2012, 15:51
hryc90 napisał/a: | czy możliwe jest, że przez wadę komputera może dużo palić? |
Oczywiście, spalanie wzrasta ponieważ przez awarie ECU autko weszło na tzw. tryb awaryjny czego najbardziej widocznym efektem jest wzrost spalania.
hryc90 - 18-05-2012, 20:22
a więc tak... przed chwilą ukończyłem wymianę kondensatorów w komputerku wszystko podłączyłem i włączyłem auto(w celu nauki). przez ok 2 min ce nawet nie zamrygało. później niestety zaświeciła się czerwona lampka odczyt błędów wykazał następującą usterkę:
14 czujnik przepustnicy TPS
prawdę mówiąc spadek z 5 błędów na 1 to super rezultat. tylko martwi mnie ten błąd... czy da się go jakoś wyeliminować? o który dokładnie czujnik chodzi? gdzie on się znajduje? a i czy przez ten 1 błąd samochód nadal będzie jarał jak smok? proszę o pomoc. jutro mam wolne i z chęcią bym się tym zajął
Adaho_krak - 18-05-2012, 20:49
niestety awaria ecu związana z kondensatorami często powoduje uszkodzenie właśnie TPS i często rónież sondy lambda. O ile TPS nie ma większego wpływu na spalanie to już sonda lambda ma. ECU niestety nie sygnalizuje w większości przypadków awarii sondy. Sprawdź czy sonda jest sprawna i szukaj TPS w używce na wymianę. Gdzie jest TPS i jak sprawdzić sondę lambda dowiesz się ze strony naszego klubowego kolegi Krzyżaka. Link do stronki: http://eurosoftware.com.pl/krzyzak/
hryc90 - 18-05-2012, 23:42
kolego sprawa wygląda tak, że sonda była wymieniona w grudniu... fakt, że to był zamiennik bo kosztował 150zł( oryginał 400zł) przepustnice rozkręciłem niedawno w pył. była czyszczona i regulowana. fakt jest taki, że mój misiek zaczyna mnie drażnić ile to można tych renowacji przeprowadzać? dziękuję Ci bardzo za pomoc, jaka wykazujesz w moich postach chodź czujnik tps nie wydaje się być taki straszny? komp jest sprawny, reszta też, więc pare $$ już przeżyję:)
lubię grzebać w mechanice, jak i w elektryce(mój ukochany wyuczony zawód) proszę o pomoc jak to naprawić?
Adaho_krak - 19-05-2012, 09:40
hryc90 napisał/a: | kolego sprawa wygląda tak, że sonda była wymieniona w grudniu... |
To nie znaczy że jest sprawna, awaria kondensatorów powoduje zasilenie sondy napięciem wyższym niż być powinno i w efekcie jej uszkodzenie. Na stornie Krzyżaka masz prosty sposób jak sprawdzić sondę czy jest sprawna.
hryc90 napisał/a: | przepustnice rozkręciłem niedawno w pył. była czyszczona i regulowana |
A co to ma do tego co napisałem wcześniej ??
hryc90 napisał/a: | fakt jest taki, że mój misiek zaczyna mnie drażnić ile to można tych renowacji przeprowadzać? |
Wyjścia są dwa, albo przeprowadzać renowacje do skutku i osiągnięcia celu, czyli doprowadzenia auta do stanu idealnego, albo sprzedać i kupić nowe auto z salonu, ponieważ kupno innego używanego samochodu absolutnie nie gwarantuje jego bezawaryjności.
hryc90 napisał/a: | chodź czujnik tps nie wydaje się być taki straszny? |
Podzielam Twoje zdanie, lecz mnie osobiście drażniła kontrolka CE.
hryc90 napisał/a: | komp jest sprawny, reszta też, więc pare $$ już przeżyję:) |
Komp jest już sprawny, a reszta nie koniecznie.
hryc90 napisał/a: | lubię grzebać w mechanice, jak i w elektryce(mój ukochany wyuczony zawód) |
Więc nie rozumiem Twojego podejścia, sprawdzenie sondy zajmuje 5 minut i wiele wyjaśni. Tak jak napisałem wcześniej to że jest nowa nie koniecznie gwarantuje że jest sprawna.
hryc90 napisał/a: | proszę o pomoc jak to naprawić? |
Dostałeś konkretną instrukcję jak sobie poradzić z problemem. To co Ci napisałem jest oparte na przykładzie awarii z którymi borykałem się w swoim Eclipse i problemami które rozwiązałem choć mój misiek też mnie nieraz wkurzał. Taki urok starszych zaniedbanych przez poprzednich właścicieli samochodów.
POZDRAWIAM
hryc90 - 19-05-2012, 13:39
godzina spędzona pod maską, na mega kacu i proszę! problem załatwiony okazało się, że czujnik tps był źle ustawiony... przesunąłem go o kilka stopni w lewo i jak ręką odjął. kolejny reset, nauka i wszystko gra, dioda pulsuje
Adaho_krak wielkie dzięki.
|
|
|