Carisma - Techniczne - Odpryski na tarczy hamulcowej
dominlife - 13-05-2012, 15:36 Temat postu: Odpryski na tarczy hamulcowej witam.
zmieniam wczoraj fele z zimowych na letnich a tu taki cos
http://www.fotosik.pl/u/dominlife/album/1186761
1,5 roku temu wyminialme tarcze mikoda na klockach bosch'a przy okazji wymiany amortyzarow. wymienialem bo mialem delikatne zlobienia. po drodze wymienilem fele bo dosiwadczalem bicia przy predkosci 100km (teraz jest ok). ale prawa tarcza (obie nowe) zaczela miec zlobienia (delikatne). pozniej chwycila ja rdza, koncentrycznie na wiekszej powierzchni niz 50% tarczy. kilku mechanikow rozlozylo rece przy prosbie o naprawe tego. jeden podjal sie czyszczenia/rozruchu prawego zacisku - stwierdzil ze jest ok. zalecil stopniowa wymiane plynu hamulcowego (to bylo zima jak lezal snieg). teraz mam takie cos. chce dac poprzednie tarcze oryginalne do przetoczenia (jest jeden gosc ktory ponoc umie to dobrze zrobic) i wstawic te co mialem ostatnio plus ewentualnie nowe klocki.
co jest przyczyna tych odpryskow? dlaczego pojawiaja sie zlobienia na nowej tarczy jezeli wymienialem tarcze z klockami?
rysiul - 13-05-2012, 17:14
dominlife napisał/a: | co jest przyczyna tych odpryskow? dlaczego pojawiaja sie zlobienia na nowej tarczy jezeli wymienialem tarcze z klockami? |
Jeśli chodzi o żłobienia to podejrzewam że kombinacja twardości tarczy i klocka nie jest zbyt dobra w Twoim przypadku - masz za twardy klocek, który wyrzeźbił tarczę.
Odpryski mogą być spowodowane defektami struktury tarczy które ujawniły się po wygrzaniu tarczy w trakcie użytkowania. Tarcze mikody jak by nie patrzeć do drogich nie należą
W moim aucie mam tarcze ATE + klocki Ferodo Premier wymieniane około 2 lat temu i wyglądają dużo lepiej.
dominlife - 13-05-2012, 17:31
a czy sa jakies inne przyczyny zlobienia i czy to jest duzy problem jak sie ma pozlobiona tarcze.
wymontuje te, sprawdze grubosc i ewentualnie tez dam do szlifowania, powinny na rok starczyc jak wyjezdze poprzednie, ktore tez zamierzam oszlifowac.
jakie klocki powinienem dac, jakies miekkie polcacie? rozumiem ze miekki klocek = lepsza skutecznosc hamowania?
radek8622 - 13-05-2012, 18:00
najlepszy zestaw wg mnie to tarcze Brembo 256mm oraz klocek ferodo premier.Używam i nie narzekam nie piszcza i nic im sie nie dzieje.
zwolin - 14-05-2012, 18:39
radek8622, miałem i się nie zgodzę. Zestaw ate+ate o wiele trudniej jest przegrzać niż brembo+ferodo. Dodatkowo tarcze ate mniej się "wyżłobiają" niż brembo. Miałem też mikody+ashika (dałem się głupi namówić mechanikowi). Po tygodniu zestaw wrócił do mechanika z sugestią, żeby to sobie założył
ross - 14-05-2012, 19:11
Dwa tygodnie temu wymieniłem Ww moim miśku tarcze 256mm TRW-LUKAS , ponieważ wymieniałem koła na letnie alusy i najprawdopodobiej tarcze były oryginale bo bardzo skorodowane ,gdy zmieżyłem miała 18mm grubości aż strach pomyśleć bo z doświadczenia wiem że kończący się klocek wysunął się przez szczelinę blokując felgę - tak miałem w Polonezie na szczęście nie było ślisko . Jest to poważna sprawa.Na nowych tarczach zrobiłem ok 2tyś km bez wymiany klocków i jest wszystko ok.
dominlife - 04-06-2012, 16:59
a mozna jakos sprawdzic producenta tarcz ktore sie wykrecilo z auta?
krzychu - 04-06-2012, 18:29
dominlife napisał/a: |
jakie klocki powinienem dac, jakies miekkie polcacie? rozumiem ze miekki klocek = lepsza skutecznosc hamowania? |
TRW Lukas... Jedne z miększych.... Dużo osób je stosuje. Pylą (jak jest wilgotno do syfią felgi) ale przynajmniej tarczy nie zarzynają... A ta tarcza Twoja to makabrycznie wygląda. Możesz pomierzyć, jak się da to przetoczyć i załóż TRW Lukas.
Ja macie problem z przegrzewaniem się tarcz (a pewnie macie bo tarcze mniejsze, a waga niewiele mniejsza niż u mnie) to jedynie np. tarcze ATE + klocki TRW (klocki ATE są twardsze)... A z miękim klockiem i lepszą skutecznością to nie jest tak. Na to składa się wiele czynników... I zależy kiedy tą skuteczność chcesz mieć... Jak dużo i często hamujesz to najlepiej wziąć pseudo wyczynowe klocki, ale one skonsumują większość zwykłych tarcz i lepiej hamują jak się rozgrzeją... Do normalnej jazdy TRW są super, przeżyły spokojnie hamowanie z 150km/h do 0.... Parę hamowań pod kolej... Nie widzę potrzeby stosowanie twardszych klocków.
dominlife - 04-06-2012, 18:49
przetoczylem swoje poprzednie tarcze (80pln), ale nie wiem co tam bylo. ja ich tam nie montowalem. wiem tylko ze kilka razy ostro hamowalem i nic dziwnego sie nie dzialo. klocki to mysle o tych ferodo - premier. kazdy pisze ze rewelka. moze wezme trw to chyba tylko kilka zl roznicy. bynajmniej na boscha chyba nigdy nie zdecyduje sie. swoja droga znacie jakis tani e sklep (znazlem eauto parts wydaje sie tanio). do tego zamowilem tylne flaki od volvo v40 '00. wiec z tylu zamienie sobie bebny na tarcze, jezeli uda sie to przelozyc. jak trzeba bedzie to znowu bede toczyl i ewentualnie klocki nowe dawal.
Hugo - 04-06-2012, 23:46
dominlife napisał/a: | mysle o tych ferodo - premier. kazdy pisze ze rewelka | Ja również potwierdzam.
|
|
|