To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Wibracje podczas skręcania

magg11 - 14-05-2012, 10:38
Temat postu: [EA2A/W 2.0] Wibracje podczas skręcania
Witam, mam problem z drażniącymi wibracjami przy skręcaniu tylko w prawo. Efekt tego to hałas nie do zniesienia przy prędkości 100-120 i ciągłe drżenie kierownicą. Próbowałem już chyba wszystkiego, zacząłem od ustawienia zbieżności, następnie zrobiłem przegląd zawieszenia okazało się, że mam tylko gumy w stabilizatorach do wymiany, po wymianie nic się nie zmieniło. Wibracje te zaczęły się już na zimówkach, myślałem że może krzywe felgi ale niestety po zmianie na letnie to samo. Sezon letni już się zaczął, a takim autem strach gdziekolwiek się wybierać. Zna ktoś dobrego diagnostę od zawieszenia we Wrocławiu bądź okolicach, a może ktoś miał podobny problem?
Hugo - 14-05-2012, 10:54

Łożyska kół do sprawdzenia.
magg11 - 14-05-2012, 11:07

Hugo napisał/a:
Łożyska kół do sprawdzenia.

Zastanawiałem się nad tym, lecz jadąc prosto nic nie słychać, miałem kiedyś łożysko w cari walnięte i cały czas buczało, ale sprawdzę to

Owczar - 14-05-2012, 11:46

Ale w galancie czasem tak padają. Miałem to samo.
magg11 - 14-05-2012, 11:59

Przeglądam już temat z wymianą łożyska na mm i coraz bardziej w to wierzę..zakładam że jeśli dzieje mi się tak przy skręcaniu w prawo to będzie to lewe łożysko ponieważ większa siła tam działa, czy tak? Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Owczar - 14-05-2012, 12:09

Dokładnie tak. Na takim łożysku przejechałem jakieś 2tys km. Pod koniec na skręconych był ogromny hałas, a na prostej cisza. Do tego drgania.
KaWu - 14-05-2012, 12:36

Owczar napisał/a:
Ale w galancie czasem tak padają. Miałem to samo.

Miałem tak samo. Było głośniej przy skręcie w lewo. Prosto była cisza.

magg11 napisał/a:
że jeśli dzieje mi się tak przy skręcaniu w prawo to będzie to lewe łożysko ponieważ większa siła tam działa, czy tak?

Na 90% tak.
Ale najpierw sprawdź bo czasem jest tak, że do wymiany strona przeciwna.

Hugo - 14-05-2012, 14:13

KaWu napisał/a:
Na 90% tak.
Ale najpierw sprawdź bo czasem jest tak, że do wymiany strona przeciwna
Potwierdzam. Przekonałem się o tym.
m6riano - 14-05-2012, 21:13

magg11 napisał/a:
Zna ktoś dobrego diagnostę od zawieszenia we Wrocławiu bądź okolicach

Deejay

Duku - 01-12-2013, 22:01

Ożywię temat:) U mnie też pojawiły się od niedawna wibracje przy skręcaniu kół w prawo, jednak objawy są nieco inne niż opisane przez magg11. Mianowicie, zdecydowanie najmocniej wibruje przy skręceniu kół w prawo i przy dodaniu gazu (na odpuszczonym są właściwie minimalne drga). Na skręconych kołach w lewo, niezależnie od tego, czy dodaję gazu czy nie jest cisza. Na prostych kołach wibracje są lekkie. Początkowo pomyslałem, że to przeguby wewnętrzne, bo temat już przerabiałem wczesniej (zostały wymienione na używki w dobrym stanie). Jak uważacie, czy to wspomniane wczesniej łożysko niedomaga, czy jednak któryś z przegubów? Objawy są jednak nie do końca typowe dla przegubów, bo jak pamiętam wtedy wibrowało powyżej 80kmh a teraz praktycznie od 40 zaczyna. Dodam jednak, że wycia łożyska nie słyszę.
Komfort jazdy jest do :butthead:

Witek vel Mysza - 02-12-2013, 07:07

A przeguby wewnętrzne sprawdzone?
Duku - 02-12-2013, 08:08

Jeszcze nie sprawdzone, szukam podpowiedzi, bo niebawem będę wstawiał auto do warsztatu i chciałbym mieć w miarę sprecyzowane, co warto sprawdzić. Tak jak wspomniałem, przeguby były wymieniane i wtedy, gdy były wymieniane objawy były trochę inne (wibracje niezależnie od położenia kierownicy).
robertdg - 02-12-2013, 08:30

Sprawdź jeszcze poduszki silnik skrzynia, czy któraś nie jest zerwana i zespól napędowy nie przemieszcza sie zabardzo
Duku - 02-12-2013, 14:02

A co sądzicie o łożysku jako winowajcy?

[ Dodano: 27-12-2013, 20:43 ]
Odświeżę temat. Wstawiłem dzisiaj auto na wymianę amortyzatorów tylnych i poleciłem mechanikowi sprawdzić powód wibracji przy przyspieszaniu. Mechanik (rzekomo fachman od automatów) stwierdził, że winne temu są zużyte łożysko w skrzyni i kielichy przegubów wewnętrznych. Czy faktycznie łożyska w skrzyni mogą mieć wpływ na takie objawy?