To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CAxA] problem szyby elektryczne

Colt92LBN - 14-05-2012, 22:01
Temat postu: [CAxA] problem szyby elektryczne
Witam mam problem z szybami otóż: jak je otworze do połowy potem mam problem z ich zamknięciem coś nie działa wczoraj zamkneło mi po 2 godzinach coś załapało prosze o pomoc jest jakies bezpiecznik od szyb czy coś takiego ze nie łączy???czy jest jakies sposób jak je zamykać??
maro275 - 14-05-2012, 22:52

Może przekaźnik się zawiesza lub przełącznik ? u mnie w drzwiach przednich pasażera przełącznik się zawiesza i czasem nie działa ;/ muszę stuknąć ręką wtedy zadziała;p czas kupić nowy ;]
Radek - 15-05-2012, 12:19

Spróbowałbym wyjąć te listwe z przełącznikami od strony kierowcy, wyczyścić styk wtyczki jakimś kontakt - sprayem. Następnie rozkręcić listwę, wyjąć same przyciski, rozłożyć je i tam wyczyścić blaszki we włącznikach. U mnie było podobnie jak u Was tzn mogłem opuścić szybę, ale żeby ją zamknąć to albo trzeba było pouderzać w drzwi, albo trzasnąć nimi i czaaasem załapywało. Wykonałem te operacje opisane wyżej i pomogło od ręki.
maro275 - 15-05-2012, 22:53

Heh to ja jutro w lancerku robię porządek z przełącznikiem :P , mam nadzieje, że pomoże :) , jak by co na pewno dam znać czy pomogło :)

///EDIT:
Psiknięcie KONTAKTEM do potencjometrów załatwiło sprawę, przełączniki działają bez żadnego "ale" :)

Mateusz16021 - 10-06-2012, 09:39

Miałem podobny problem co Ty od strony pasażera z tym, że u mnie nie było mowy o żadnym braku łączności między panelem a kostką. Problem tkwił w lince, która zaczęła się rozwarstwiać i pękać. Szyba opuszczała się bez problemu lecz z powrotem już podejść nie chciała.
Jeśli chodzi o problem z włącznikiem to dobrze byłoby obejrzeć przycisk, po prostu go wyciągnij i sprawdź czy czasem żaden z tych bolczyków odpowiedzialnych za kierowanie listwą się nie wykruszył bądź nie wyłamał. Mam nadzieje, że choć trochę pomogłem. Powodzenia : )

maro275 - 12-06-2012, 23:23

Sprawdź szczotki w silniczku... u mnie mimo wymiany szczotek silnik się zacinał, wystarczyło ruszyć ręką szybę ku górze i silnik kręcił, ale już jest ok, poza tym również uzwojenie się skopciło lekko i mam czarne druciki zamiast rudej miedzi;/, wiec silniczek dam niedługo do przewinięcia bo dokupić silniczka się nie da, winą były szczotki w opłakanym stanie i radzę sprawdź stan szczotek u siebie. Jedyna rada jeżeli masz mechanizm sprawny to wymienić szczotki, ja doszlifowałem sobie - robota dla zegarmistrza, jest trudno to dorobić jak cholera, ale się da bo nie dokupisz takich nigdzie.

Poniżej 2 fotki już po wymianie szczotek, sorry za jakość;/
Na zdjęciu silniczek TYLNY bo kolor uzwojenia prawidłowy :P

foto 1
foto 2