To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Śmierć współwłaściciela samochodu, jakie kroki?

spown - 19-05-2012, 18:26
Temat postu: Śmierć współwłaściciela samochodu, jakie kroki?
Mam pytanie/problem, może ktoś był w podobnej sytuacji. Mój samochód był zarejestrowany na mnie i dziadka, który zmarł (babcia nie żyje), w tym momencie prawo do dziedziczenia ma tylko mój tata (jedynak), jak najprościej załatwić formalności?
Iść do wydziału komunikacji z jakimś aktem, upoważnieniem itd. i skreślą dziadka, a wpiszą tatę w dowód?

stani78 - 19-05-2012, 21:10
Temat postu: śmierć współwłaściciela
Witam.Sprawa spadkowa pryez sąd ,pozdrawiam.
sampler - 19-05-2012, 21:27

szybciej bedzie przez notariusza. Zalatwi wszystko w pol godziny.
Seichan - 19-05-2012, 21:28
Temat postu: Re: Śmierć współwłaściciela samochodu, jakie kroki?
spown napisał/a:
Mam pytanie/problem, może ktoś był w podobnej sytuacji. Mój samochód był zarejestrowany na mnie i dziadka, który zmarł (babcia nie żyje), w tym momencie prawo do dziedziczenia ma tylko mój tata (jedynak), jak najprościej załatwić formalności?
Iść do wydziału komunikacji z jakimś aktem, upoważnieniem itd. i skreślą dziadka, a wpiszą tatę w dowód?

W urzędzie musisz przedstawić albo postanowienie sądu o stwierdzeniu nabycia spadku po zmarłym dziadku przez tatę, albo poświadczenie dziedziczenia (sporządzone przez notariusza). Zatem w pierwszej kolejności musisz dysponować dokumentem, z którego będzie wynikało prawo Twojego taty do składników majątkowych należących do dziadka, które weszły w skład spadku. Z tego względu należy złożyć wniosek w sądzie o stwierdzenie nabycia spadku po zmarłym, ze wskazaniem kręgu spadkobierców, albo udać się do notariusza i tam dokonać poświadczenia dziedziczenia. Koszty są chyba podobne.
W/w dokumenty będą stwierdzały, że Twój tata jest spadkobiercą zmarłego dziadka, a zatem będą one stanowiły podstawę dokonania wpisu w dowodzie rejestracyjnym pojazdu.
Jeśli wjedynym spadkobiercą jest Twój tata - nie ma problemu. Jeśli jest szerszy krąg spadkobierców (tata, jego rodzeństwo), to poza stwierdzeniem nabycia spadku dobrze byłoby dokonać np. darowizny udziału w pojeździe przez innych spadkobierców na rzecz taty.

spown - 20-05-2012, 14:54

Mam już dokumenty od notariusza o tym, że jedynie tata dziedziczy, więc upoważnienie do tego od taty i powinno się udać?
Seichan - 20-05-2012, 17:07

Dokładnie.
Bardzo możliwe, że w urzędzie będą chcieli oryginał poświadczenia dziedziczenia, więc bądź na to przygotowany ;)