To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - Klamka tylne drzwi

siersciunio - 20-05-2012, 11:03
Temat postu: Klamka tylne drzwi
Witam

Mam problem z klamką prawych tylnych drzwi , jest jakby luźna i jak jej się nie dociśnie to drzwi się nie zamykają.

Temat klapy tylnej wałkowany był wielokrotnie ale czy spotkał się ktoś z taką usterką?

zbyszekm2 - 20-05-2012, 14:48
Temat postu: Re: Klamka tylne drzwi
siersciunio napisał/a:
Witam

Mam problem z klamką prawych tylnych drzwi , jest jakby luźna i jak jej się nie dociśnie to drzwi się nie zamykają.

Temat klapy tylnej wałkowany był wielokrotnie ale czy spotkał się ktoś z taką usterką?

odkręć tapicerkę i przesmaruj sprężynkę na klamce i sworzeń.

PiotrKw - 21-05-2012, 17:06

Ja u siebie doszedłem do wniosku że to nie wina klamki lecz zamka . Bez zdejmowania tapicerki , poszło ok 100ml pojemnika odrdzewiacza Wurt na zamek , wymyty zaczął swobodnie chodzić i klamka bez problemu ruszyła .
siersciunio - 21-05-2012, 17:28

PiotrKw napisał/a:
Ja u siebie doszedłem do wniosku że to nie wina klamki lecz zamka . Bez zdejmowania tapicerki , poszło ok 100ml pojemnika odrdzewiacza Wurt na zamek , wymyty zaczął swobodnie chodzić i klamka bez problemu ruszyła .

Tylko że w tylnych drzwiach nie ma dziurki na kluczyk :( Czy mam psikać na zamek przy otwartych drzwiach? Wurtha akurat mam bo sobie psikam śruby do ustawiania geometrii :)

PiotrKw - 21-05-2012, 17:43

siersciunio napisał/a:
Czy mam psikać na zamek przy otwartych drzwiach?

Dokładnie tak robiłem , ruszając jednocześnie ryglem , i od czasu do czasu klamką . Gdy rygiel zaczął lekko pracować, klamka przestała blokować się w pozycji pociągniętej . Poszło tyle że Wurt wylatywał przez otwory odwadniające w dole drzwi . I juz dwa miesiące minęły i płynnie wszystko działa.

siersciunio - 21-05-2012, 22:23

PiotrKw ZADZIAŁAŁO :)

dzieki piwko

PiotrKw - 22-05-2012, 07:37

Ciesze sie ze pomoglo. To samo mialem z drzwiami bagaznika. i tez pomoglo bez rozbierania drzwi.Generalnie za tego typu sytuacje wine ponosi brudny mecanizm zamka -rygla ktory stawia zbyt duzy opor sprezynie powrotnej.
porscheee - 27-12-2012, 00:04

u mnie w tylnej klapie tez przestała wracac klamka , trzeba ostro sie napracowac palcami kucajac zeby to odciagnac , juz chciałem zamawiac nowa ale sprobuje na dniach tego sposobu , dam znac czy pomogło