Forum ogólne - [Scenic 1.9dCi 03] Objawy zużytego sprzęgła
wilukce - 23-05-2012, 00:35 Temat postu: [Scenic 1.9dCi 03] Objawy zużytego sprzęgła Tak jak w temacie. W samochodzie rodziców coś ostatnio zaczęło dziać się niepokojącego. Podczas jazdy praktycznie ciągle jest słyszalny dźwięk. Szum, coś jakby dźwięk lecącego samolotu. Podczas naciśnięcia sprzęgła dźwięk znika. Czy może to być umierające sprzęgło ?
Jakie są tego charakterystyczne objawy ?
Fragu - 23-05-2012, 08:45
łożysko oporowe ?
robertdg - 23-05-2012, 09:10
Najprawdopodobniej łożysko w skrzyni
wilukce - 23-05-2012, 11:44
robertdg napisał/a: | łożysko w skrzyni |
Jak droga może być naprawa ? Orientacyjnie
EDIT:
Jest to scenic I więc chyba nie posiada koła dwumasowego oraz wysprzęglika, ale nie jestem pewien na 100%.
Przebieg to 150 k km
robertdg - 23-05-2012, 21:54
Naprawa zależy od tego co się okaże po demontażu skrzyni (w jakim stanie jest sprzęgło) no i po ocenie bebechów.
zwolin - 28-05-2012, 18:42
wilukce, a na postoju jest szum przy puszczonym sprzęgle, który ustaje po jego wciśnięciu? Jeśli tak, to łożysko oporowe, jeśli nie to raczej łożysko (a) w skrzyni.
Tak czy inaczej, pamiętaj, że ja wyjmiesz skrzynię, to rób wszystko, co jest podejrzane, bo połowa wydatku to robocizna za którą zapłacisz jeszcze raz jak na czymś przyoszczędzisz.
wilukce - 02-06-2012, 23:37
Czy ktoś z Was wie może, czy po uszkodzeniu systemu chłodzenia i odejściu całej wody pod auto w czasie jazdy może skutkować pojawieniem się kontrolki check engine i STOP ??
Moja siostra wczoraj jechała samochodem rodziców i pojawiła się jej choinka na desce rozdzielczej. Diagnoza - nie ma wody w układzie chłodzenia. Nie patrzyła na wskaźnik temperatury (MAŁO TEGO: nie wiedziała, że coś takiego istnieje ... kobiety ... )
Czy kontrolki są już skutkiem uszkodzeń w silniku, czy mogą pojawić się w momencie braku wody ??? Jest tam jakiś czujnik ?
Dziś o 17 będę dopiero w domu i pojadę do mechanika.
[ Dodano: 14-09-2012, 11:05 ]
Będę wdzięczny za pomoc.
|
|
|