To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Podróż na Litwe -Poniewież

Marcino - 23-05-2012, 09:04
Temat postu: Podróż na Litwe -Poniewież
Witam,
Jadę na Litwe, konkretnie do Poniewieża służbowo, samochodem.
Czy ma ktoś jakieś wskazówki jak tam najlepiej dojachać? Bede jechał od strony Gdańska, pewnie przez Olsztyn a jak dalej...? Którędy najlepiej?

Trasa wg google

Wszelkie dodatkowe info dotyczace Litwy mile widziane.
Pozdrawiam

marrok - 23-05-2012, 12:04

1 i najważniejsza, zapoznaj się ograniczeniami prędkości na Litwie i koniecznie przestrzegaj...
Lubia Polaków kasować niestety, do tego mają bramki na drogach i i robią zdjęcia, na podstawie których obliczają średnią prędkość przejazdy danego odcinka, i jak przekroczysz to kasują mocno, kary za kilka km ponad ograniczenie to zazwyczaj kilkaset euro..aczkolwiek na Litwie tylko ryby nie biorą..i wiem że nieraz można wymigać się od mandatu 1500E kwotą 150-200. Auto ciężarowe, czy osobowe ? musisz mieć vinietę jeżeli masz osobówkę z kratką
To tak na szybkiego co mi przyszło do głowy :P

asz linka poniżej, tam dokładnie opisane są najważniejsze rzeczy :mrgreen:
Litwa

Marcino - 23-05-2012, 12:31

Bede jechał osobówka..:)
Dzieki za wskazówki.

Cezar - 23-05-2012, 12:47

Na 7 i 16 standardowo trzeba uwazac na Suberby i meganki sport.
Na odcinku Olsztyn-Biskupiec policja lubi robic kontrole na koncu 2pasmowki (2 takie miejsca) zaslonieci sa wtedy bariera odgradzajaca i widac ich w ostatniej chwili :wink:

Trik - 24-05-2012, 21:15

Od Olecka do Suwałk jest w miarą dobrze niezbyt szerokie drogi, głównie ruch lokalny, trochę cięzarówek. Od Suwałk do granicy uwaga na Litewskich kamikaze w osobówkach, jeśli tylko mogą odpierdzielają takie siupy że głowa boli. Od granicy miękną :wink: .
Na Litwie. Większość spotkanych ostatnio pojazdow policyjnych oznakowanych to Mitsubishi. Jazda z przepisową prędkością bezpiecznie i bez kłopotów doprowadzi Cię do celu. :wink: Ruch jest tak mały, przynajmniej jak jechałem do Wilna, że nie ma czego wyprzedzać. Pokonanie 200km zajeło mi niecałe 2,5 godziny i nie była to autostrada.

Cezar - 24-05-2012, 22:09

Olsztyn-Sorkwity to roboty drogowe czyli 50km/h i na koncu wahadelko, dzis sprawdzone :wink:
Marcino - 15-06-2012, 09:24

Cezar napisał/a:
Na 7 i 16 standardowo trzeba uwazac na Suberby

Dogonił mnie jeden czarny Superb przed Ełkiem...:)