To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Wyposażenie kuchni, czym się kierować, na co zwracać uwagę.

yaro1976 - 04-06-2012, 19:40
Temat postu: Wyposażenie kuchni, czym się kierować, na co zwracać uwagę.
Witam, jak w temacie, mam do wyposażenia kuchnię, potrzebne:
- płyta
- zmywarka
- lodówka
- piekarnik
- pralka
w sumie mam małą wiedzę na ten temat, jestem raczej biernym użytkownikiem i za bardzo nie czym się kierować w wyborze.
Wszelkie sugestie mile widziane. Będę wdzięczny za sprawdzone typy.

Miroslaw1305 - 05-06-2012, 18:42

płyta tylko indukcyjna mam firmy teka -kupno przez internet -taniej o 400 zł.zmywarka tylko bosch ,wybierz model średni lub wyższy -kupno też przez internet,taniej prawie400zł niż w sklepie.lodówka -tylko i wyłącznie nofrost -zamrażalnik i komora lodówki producent lg lub samsung ,to jest ich technologia-no frost to tak zwane przewietrzanie komór.oszczędna w poborze prądu,cicha i godna polecenia ;Jeśli będzie kostkarka do lodu lub zbiornik z dozownikiem na schłodzoną wodę to się zastanów czy będzie ci to potrzebne ,zabiera dużo miejsca w drzwiach .w momencie kupowania najtaniej było w sieci agd duże zniżki ,przez internet wychodziło drożej'.piekarnik dostosuj do potrzeb swoich i rodziny,lepiej wziąść z dwiema opcjami więcej jak z jedną za mało ,pralka bosch,samsung lub lg.bosch tylko modele produkowane w niemczech.samsung i lg najdalej posunięta technologia.nie kupuj najtańszego sprzętu ma ci służyć na lata .ceny po wybraniu modelu sprawdż w kilku sklepach i na ceneo internet. dodam -płyta indukcyjna to koszty eksploatacji tańsze niż na gazie. trzeba dokupić garnki które mają stal w podstawie cena i jakość mam zestaw berghfa,
krzychu - 05-06-2012, 20:09

Miroslaw1305 napisał/a:
tylko i wyłącznie nofrost -zamrażalnik i komora lodówki producent lg lub samsung ,to jest ich technologia-no frost to tak zwane przewietrzanie komór.oszczędna w poborze prądu,cicha i godna polecenia

Z tego co patrzyłem w dane techniczne to no-frost jest chyba nawet zawsze w niższej klasie energetycznej... Np. nie widziałem no-frosta w A++, a zwykłe jak najbardziej. A np. Libhera to zamrażalnik można rozmrozić raz na rok lub nawet rzadziej, w lodówce nic się nie osadza. Więc po co no-frost?

Tomek - 05-06-2012, 20:56

Miroslaw1305 napisał/a:
lodówka -tylko i wyłącznie nofrost

krzychu napisał/a:
A np. Libhera to zamrażalnik można rozmrozić raz na rok lub nawet rzadziej, w lodówce nic się nie osadza. Więc po co no-frost?

uwielbiam porady na zasadzie "tylko i wyłącznie", tchnie mi to PH
no, ale do rzeczy
co napisał krzychu, to świeta racja
mam lodówkę Whirlpoola, najtańsza i największa jaka tylko była
raz nie domknąłem drzwiczek i się zamrażalnik oszronił mocno
jak się nie wkłada nic ciepłego do zamrażalnika i nie zostawi drzwi otwartych to wszystko jest ok

Miroslaw1305 napisał/a:
zmywarka tylko bosch

ja bym boscha nic nie kupił, a na pewno nie sprzęty do wody
moja mama ma pralko-suszarkę boscha, jedna z najdroższych - serwis co chwilę

za którymś razem jak przyjechał gość z serwisu, to się go zapytałem co by polecił, bo akurat byłem na kupnie, i powiedział mi, że jeśli sprzęty do wody (pralka/zmywarka) to "tylko" Whirlpool

Obecnie poza okapem Samsunga mam wszystko z Whirlpoola i od 4 lat wszystko gra, oprócz tego, ze płyta elektryczna pękła, bo komuś garnek upadł

teraz wykańczamy dom i też wszystko lub prawie wszystko pójdzie z Whirlpoola, a na pewno pralka, zmywarka i lodówka.

[ Dodano: 05-06-2012, 21:01 ]
A i u babci mamy 2 lodówki Whirlpoola, obie mają coś koło 18 lat i ciągną prąd nadal, jedna w domu, druga w garażu. Ale lodówka to też żaden wyznacznik.

Piekarnik Amica u mojej mamy wyzionął ducha po jakichś 4 latach (programator zgłupiał).

yaro1976, jeśli mogę coś poradzić to unikaj jak najbardziej elektronicznych programatorów w pralke/piekarniku.
Gwarancja się skończy, coś się w programatorze sypnie i klops.
Zwykły programator 150-200 zł, elektroniczny - koszt zbliżony do nowej kuchenki.

krzychu - 05-06-2012, 21:05

tomek84 napisał/a:

za którymś razem jak przyjechał gość z serwisu, to się go zapytałem co by polecił, bo akurat byłem na kupnie, i powiedział mi, że jeśli sprzęty do wody (pralka/zmywarka) to "tylko" Whirlpool

Z doświadczenia wiem, że serwisu nie ma co pytać bo na moim przykładzie serwis o niektórych modelach nawet nie miał pojęcia (te co się nie psuły, a były bardzo dobre)... A często fachmani odpowiadają to do czego mają dobry dostęp (części, dokumentacja). Więc trzeba ich opinie brać z przymrużaniem oka... Swoją drogą bardzo chwalone są zmywarki bosch/siemens... na forach... Kolega ma parę lat na razie sobie chwali...

Tomek - 05-06-2012, 21:20

krzychu napisał/a:

Z doświadczenia wiem, że serwisu nie ma co pytać bo na moim przykładzie serwis o niektórych modelach nawet nie miał pojęcia (te co się nie psuły, a były bardzo dobre)... A często fachmani odpowiadają to do czego mają dobry dostęp (części, dokumentacja). Więc trzeba ich opinie brać z przymrużaniem oka...

no niestety nie mogę się z tym zgodzić
gość, z którym rozmawiałem ma autoryzowany serwis na większość dużych marek, na cały Tarnów i okolice
więc przez niego idą prawie wszystkie naprawy gwarancyjne
a pytałem go tylko i wyłącznie pod kątem tego co się najczęściej psuje, w sensie co on najczęściej naprawia
nie interesowany mnie parametry techniczne i walory użytkowe, tylko awaryjność

[ Dodano: 05-06-2012, 21:23 ]
a jako ciekawostkę podam, że kolega kupił pralkę Samsunga i od początku mu lała wodę
przyjechał serwis i stwierdzili, że to powszechna sprawa (sprawa, bo nie usterka), bo rzekomo ten model nie jest przystosowany do ciśnienia w polskich rurach, i trzeba zaworek skręcić do połowy - normalnie paranoja

krzychu - 05-06-2012, 21:31

tomek84 napisał/a:
no niestety nie mogę się z tym zgodzić

No serwis RTV który obsługuje bielsko naprawia chyba wszystkie marki telewizorów jakie są. Patrzysz na samochodzie same LG i Samsungi (pytanie ile się tego sprzedaję w stosunku do Sony). W każdym razie:
- Psuje się to Sony?
- No czasem się psuje jak wszystko.
- A taki model EX500 to też? (model którego sprzedawało się najwięcej)
- A co to jest?
- A to co się psuje?
- No EX300, EX400, BX itd (czyli modele które mam wrażenie są LG-kiem, Sajsungiem albo sharpem tylko z naklejką Sony bo nawet mają inne menu, a na EX300 to nawet jest Made in Poland).

A jak zapytam znajomego co warto kupić to oczywiście jedzie elektroluxem bo polskie i części są... A jak otwierasz lodówkę to pianka uszczelniając wyłazi tu i ówdzie, nie mówiąc, że lodówka duża, a w środku mało miejsca. Patrzysz w dane i nie dość, że ścianki 2-3 razy grubsze niż w Liebherze to jeszcze utrzymuje temperaturę o połowę krócej :finga:

Tomek - 05-06-2012, 21:51

no dobra krzychu,
czyli wszystko zależy od tego na jakiego fachowca trafisz, to było mi wiadome

a do rzeczy, yaro1976, pytał na co zwracać uwagę
no to napiszę na co ja zwracam uwagę:

- zmywarka

cena
pobór wody na cykl, klasa energetyczna, klasa mycia, klasa suszenia, liczba programów i zakres temperatur
na plus, to program na pół ładunku
wiadomo, że masz głównie 2 rozmiary 45-60 cm, w który włożysz ileś tam kompletów naczyń

- lodówka

cena
szklane półki, łatwość mycia, ogólny wygląd, funkcjonalność, rozmieszczenie półek, dodatkowych schodów, itp, wygląd, detal wykonania
w zamrażalniku - czy są szuflady, czy nie
a najważniejsze - klasa energetyczna/pobór prądu, wiadomo, że to jest jedyne urządzenie w domu, które chodzi cały czas

- piekarnik

cena
klasa energetyczna, funkcje grzania, np. termoobieg, grill, bywają przystawki do automatycznego pieczenia kurczaka, że sam się obraca itp bajery

- pralka

cena
klasa energetyczna, pobór prądu i wody, programy, liczba maks. obrotów wirowania

- płyta

cena
a reszty nie wiem jeszcze
ale obecnie mam płytę el. w komplecie w piekarnikiem (w zabudowie) i ma to dobrą cechę, że sterowanie palnikami jest zintegrowane w piekarniku, obok sterowania piekarnikiem
i skłaniam się obecnie również ku takiemu rozwiązaniu

yaro1976 - 06-06-2012, 10:26

tomek84 napisał/a:

a do rzeczy, yaro1976, pytał na co zwracać uwagę
no to napiszę na co ja zwracam uwagę:
...

o właśnie o takie zestawienie mi chodziło, jak wspomniałem jestem laikiem w kuchni, a od tego marketingowego bełkotu w necie to można rozwolnienia dostać,
thx tomek84 oraz pozostali MM

gulgulq - 06-06-2012, 10:40

Cytat:
A i u babci mamy 2 lodówki Whirlpoola, obie mają coś koło 18 lat i ciągną prąd nadal, jedna w domu, druga w garażu. Ale lodówka to też żaden wyznacznik.

u dziadka jest lodówka Minsk i ma prawie tyle lat co ja - i ciągnie dalej :)

Tomek - 06-06-2012, 10:55

gulgulq napisał/a:

u dziadka jest lodówka Minsk i ma prawie tyle lat co ja - i ciągnie dalej :)

no bo to jest naturalne
lodówkę po prostu włączasz do sieci i chodzi
ja nie znam przypadku, żeby komuś się lodówka zepsuła

gulgulq napisał/a:

u dziadka jest lodówka Minsk

mam u babci dużą zamrażarkę marki Minsk
kupiona w pewexie około 35 lat temu
w tamtym roku ją uruchomiłem po około 10 latach przestoju

Miroslaw1305 - 06-06-2012, 17:47

lodówka mińsk -owszem chodzi i chłodzi ale prąd to pożera.co do kupna nowej to tylko w technologi nofrost .co prawda jest wklasie a z jednym plusem ale pobiera mniej prądu niż z dwoma plusami ,nigdy się nie zaszroni,nawet jak nie domkniesz przez przypadek drzwi.zmywarka jak zaznaczyłem bosch ale wyprodukowana w niemczech,jest takich kilka modeli.opcja jednadruga ładunku w praktyce jest nieekonomiczna i nikt tej opcji nie stosuje ,chyba że ma bardzo mało talerzy ,szklanek itp.ale poco wtedy zmywarka .z reguły korzysta sie z dwóch programów -szybki i z temperaturą na maksa jak poprzypalamy garnki..ważne jest też jest ilość wody ,które mija się z praktyką jak z spalaniem benzyny w samochodzie testowym i w naszej eksploatacji.powinno być ,a w boschach -przynajmniej tym co mam- urządzenie przeciw wypływowe .przy prawidłowej eksploatacj ,czyszczeniu filtra praca zmywarki u mnie ,znajomych i w rodzinie 100 procent bezawaryjna.lodówka libhera to jest marka jak ferari ,ale kosztuje bardzo dużo.płacisz za markę.co do serwisów niektórych firm to jest różnie są tam czasami niekompetentni ludzie,a nieuznanie reklamacji jest wymuszane przez producenta .
gulgulq - 06-06-2012, 19:57

ok
a z marek co polecacie:

Whirlpool
gorenje
simens
elektrolux

moi rodzice będą niedługo wyposażać kuchnie i zaczynamy szukać kompletu sprzętu:
lodówka
zmywarka
płyta gazowa
piec
ew. mikrofala
pochłaniacz/wyciąg

wszystko do zabudowy

krzychu - 06-06-2012, 20:35

Miroslaw1305 - a możesz tak faktami o tym zużyciu prądu? Z ciekawości popatrzyłem np. LIEBHERR CU 3503 (1300zł drogo jak ferrari?) A+ vs CUNesf 3503 (2800zł) no-frost klasa A. Wymiary te same (180cm), pojemność ta sama netto 320l. Pierwsza zużyje 277 kWh/rok druga 363 kWh/rok. Więc kupujesz 2 razy droższą lodówkę, która zużywa do tego jeszcze ponad 30% więcej prądu... W zamian masz sucho w lodówce (wysuszanie produktów następuje szybciej)... Lodówka się i bez no-frosta nie oszrania mam Libherra w bloku (z rozmiaru chyba 130cm wysokości z zamrażarką miał największą pojemność), Siemensa (tani i duży + 5 lat gwarancji miał, ma też fajny patent z tacką na lód w zamrażalniku) i Hot-Pointa z no-frostem... Nie widzę za bardzo różnic w użytkowaniu (wszystkie kupione w podobny okresie 2-3 lata temu do różnych mieszkań). Wszystkie działają, chłodzą, jedynie bez no-frostu dosłownie raz trzeba było zamrażalnik odlodzić i to tak mamusie z zasady odmroziły w zimie. A trwało to dosłownie może 30 minut. Nie to co w mińsku którego mam teraz na wynajętym mieszkaniu co trzeba odladzać co 2 tygodnie. Swoją drogą zaliczył ostatnio awarię.....
RalfPi - 06-06-2012, 20:51

krzychu napisał/a:
Miroslaw1305 - . Pierwsza zużyje 277 kW/rok druga 363 kW/rok. Więc kupujesz 2 razy droższą lodówkę, która zużywa do tego jeszcze ponad 30% więcej prądu...

Nic nie kapuje - kW/rok ?? Co to za jednostka?
Może jakieś MJ/rok..