To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Podświetlenie zegarów

tnalag - 06-06-2012, 16:15
Temat postu: Podświetlenie zegarów
Tak jak w temacie. Wsiadam wczoraj wieczorem do Gala przekręcam kluczyk a tu ciemno. Oświetlenie zegarów nie działa - wyczytałem gdzieś, że chodzi o jakiś sygnał ze stacyjki ... któś może łopatologicznie wytłumaczyć jak to zrobić :mrgreen: jestem zielony w tych sprawach
waldi-1 - 06-06-2012, 20:24

na samym poczatku sprawdz bezpieczniki :mrgreen:
Zhan - 06-06-2012, 20:52

tnalag, jakie masz zegary, HC czy zwykłe? Czy wskazówki tez się nie podświetlają?
waldi-1 - 06-06-2012, 20:58

on ma silnik 2,0 a w nich raczej niebyło hc
swinks_UK - 06-06-2012, 22:47

waldi-1 napisał/a:
on ma silnik 2,0 a w nich raczej niebyło hc

Były w wersjach poliftowych :mrgreen:

[ Dodano: 06-06-2012, 21:48 ]
Jak masz brak podświetlenia, ale wskazówki się świecą, to na 99% przepalony któryś bezpiecznik. Zobacz, czy działa ci zapalniczka, radio, bipek w drzwiach.

tnalag - 07-06-2012, 12:34

Ja mam wersje przedliftową, radio działa co do zapalniczki nie wiem, bipek w drzwiach ? bo nie wiem o co chodzi. Ogółem widzę że jest jeszcze podświetlenie schowka i ono też się nie świeci

[ Dodano: 07-06-2012, 13:11 ]
Zapalniczka działa, jeśli bipeki to to oświetlenie przy drzwiach to również nie działa. Za małym schowkiem jest wykres od czego są poszczególne bezpieczniki jak sprawdzić czy działa ten od zegarów ? Głupie pytanie ale gdzie dostać i jakie te bezpieczniki ja nigdy się tym nie bawiłem w poprzednich autach nie było z tym problemu.

swinks_UK - 07-06-2012, 14:51

tnalag napisał/a:
Ja mam wersje przedliftową,

Więc zegary HC odpadają, co nie wyklucza tej samej przyczyny usterki. :wink:

[ Dodano: 07-06-2012, 13:56 ]
tnalag napisał/a:
... bipek w drzwiach ? bo nie wiem o co chodzi...

Beep, beep, beep, beep jak otworzysz drzwi mając kluczyk w stacyjce, albo zapalone światła.

Brak podświetlenia schowka, oświetlenia w drzwiach...
Sprwdziłbym bezpieczniki w kabinie i pod maską (w komorze silnika). Pewnie któryś z 10A padł (takie czerwone).
Pamietaj byś nie sugerował się oznaczeniem bezpieczników (ikonki), bo większość z nich jest wielofunkcyjna i obsługuje kilka obwodów na raz. Po prostu po kolei każdy bezpiecznik wyciągaj i sprawdzaj.

tnalag - 07-06-2012, 17:03

Beeb, beeb właśnie nie działa ani od świateł ani od kluczyków w stacyjce. To wszystko wina bezpieczników? tak samo podświetlenie stacyjki, schowka nie działa. Jeśli sugerować się schematem to właśnie w miejscu bezpiecznika od zegarów jest 10A. Przy majstrowaniu muszę z bezpiecznikami muszę mieć wyciągnięty kluczyk ze stacyjki ?

[ Dodano: 10-06-2012, 15:57 ]
Wymieniłem jeden bezpiecznik i środkowa część zegarów oświetliła się a wskaźnik paliwa i temp nadal nie. Zadziałało także oświetlenie podłokietnika. Wie ktoś może który bezpiecznik może być odpowiedzialny za resztę tj. sygnały dźwiękowe otwarcia drzwi i zapalonych świateł oświetlenie w drzwiach i resztę oświetlenia zegarów. Może jakiś schemat ktoś posiada bo takowego nie znalazłem na forum w dziale downloads

[ Dodano: 12-06-2012, 14:27 ]
buzzer się odezwał po tym jak wyjąłem i wyczyściłem krańcówki w drzwiach. Połowa oświetlenia zegarów i pokręteł i przycisków na desce rozdzielczej oraz oświetlenie kabiny po otwarciu drzwi nie działa. Również postojówki z jednej strony nie działają, wyczytałem że za to odpowiedzialny jest bezpiecznik pod maską nr. 8 lub 9 wymieniłem i problem nie ustał. Gdzie dalej szukać? Może jakieś przewody są przetarte i robi się zwarcie..

wilk88 - 13-06-2013, 22:21

Dzisiaj odebrałem samochód od mechanika i nie działa mi podświetlenie zegarów, deski, schowków i biper. Działa radio i podsufitówka. Bezpiecznik 10A pod maską jest ok, zresztą z tego co pamiętam to jakby był walnięty to by nie działało radio. Co ciekawe galant był u mechanika na wymianie rozrządu, więc trochę dziwi mnie że nie działa oświetlenie. Mogła gdzieś uciec masa, czy to jednak jakiś bezpiecznik? (nie miałem jeszcze czasu wyciągać wszystkich) Chwilowo nie mam również dostępu do pomiernika a forumowy opis bezpieczników z FAQ się nie otwiera... http://img710.imageshack....31/pbgalant.jpg
... także proszę o pomoc i z góry dzięki !

Hugo - 13-06-2013, 23:23

wilk88, jeden z trzech zaznaczonych na czerwono bezpieczników jest spalony. Stawiam na pierwszy z lewej. Miałem identyczne objawy w Avance jak kombinowałem z podłączeniem podświetlenia jednego z przycisków na desce rozdzielczej i zrobiłem jakieś zwarcie.

wilk88 - 14-06-2013, 00:07

Wielkie dzięki Hugo! Jutro będę sprawdzał

[ Dodano: 14-06-2013, 14:57 ]
Hugo jeszcze raz dzięki, okazało się że przepalony jest ten środkowy, zaoszczędziłeś mi wyciąganie wszystkich bezpieczników :)

Hugo - 15-06-2013, 17:23

wilk88 napisał/a:
Hugo jeszcze raz dzięki, okazało się że przepalony jest ten środkowy, zaoszczędziłeś mi wyciąganie wszystkich
Do uslug :wink:
wilk88 - 17-06-2013, 23:43

Niestety nadal mam problem. Bezpiecznik wskazany przez Hugo, się przepala, czasami od razu po założeniu, czasami po jakimś czasie. Nie działa, podświetlenie liczników, pozycyjne/postojówki przód/tył od strony kierowcy i elektryczne otwieranie szyby też z tej strony ale tylko z tyłu. Problem, zaczął się jak samochód wrócił od mechanika po wymianie rozrządu... wiem, że to nie ma nic do rzeczy ale nie wierzę aż w takie przypadki :) nigdy wcześniej nic się nie działo w elektryce.
Ma ktoś jakiś pomysł gdzie najlepiej zacząć szukać zwarcia? Wiadomo, że ciężko Wam będzie coś poradzić przez internet, ale być może są jakieś szczególne miejsca od których warto by było zacząć?
Z góry dzięki!

robertdg - 18-06-2013, 00:03

Odpinaj reflektory i sukcesywnie wyeliminuj winowajce.
bbandi - 18-06-2013, 06:56

Panowie a bezpieczniki od oświetlenia podsufitki to są po maską również? jesli tak to które, dzięki z góry.