Carisma - Techniczne - Metaliczny dzwiek silnika
dds - 06-06-2012, 20:48 Temat postu: Metaliczny dzwiek silnika Witam MAm nastepujacy problem.. Otóz podczas pracy na biegu jałowym po dodaniu gazu na poziomie 2,5-2 tys obr słychać metaliczny dzwiek w silniku. powyzej i ponizej problem znika. z góry dzieki za odpowedz> dodam ze to carisma II 1.8 GDI
rogal133 - 06-06-2012, 21:39
skoro to silnik GDI to pewnie popychacze zaworów sie odzywaja
mateusz8230 - 07-06-2012, 11:11
mam podobnie...ale u mnie to osłona od kolektora tak buczy:)
Saqu - 07-06-2012, 13:34
rogal133 napisał/a: | skoro to silnik GDI to pewnie popychacze zaworów sie odzywaja |
niby tak, ale by klepały bardziej przy wolnych obrotach. a kolega pisze, że poniżej 2k rpm tego efektu nie ma.
Nie masz jakieś luźnego elementu gdzieś przy silniku?
i9i - 07-06-2012, 14:06
Obstawiam luźny element, na wolnych obrotach lata spokojnie i nie obija się przy 2krpm dostaje odpowiednich wibracji i dobija a przy wyższych obrotach draga się stabilizują. Ale może być jakaś pozostałość po poduszce skrzyni/silnika albo niedajboże kończące się łożysko. Posadź jakiegośłebka za kółkiem i niech trzyma obroty (będzie wniebowzięty) a ty nasłuchuj z której to okolicy dzwoni.
handwich - 11-06-2012, 14:16
Miałem taki problem i okazało się że poluzowała się metalowa taśma (opaska) mocująca przed katalizatorem i tak "brzęczała" jak wpadała w rezonans. Najlepiej zrobić tak jak Kolega powyżej napisał - posadzić kogoś za kierownicą, niech utrzymuje obroty i zlokalizować dokładnie miejsce metalicznego dźwięku.
|
|
|