To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Skrzypiący fotel kierowcy

SHARK1979 - 11-06-2012, 14:45
Temat postu: Skrzypiący fotel kierowcy
Witam może mi ktoś podpowie gdzie szukać tego irytującego skrzypienia :x od jakiegoś czasu fotel podczas jazdy skrzypi i mnie deczko denerwuje, może jest jakiś element który za to odpowiada, może ktoś z czymś podobnym walczył :?: dzięki za odp
wichura1 - 11-06-2012, 14:56

Sprawdź sprężyny siedziska, widać je pod fotelem. Jak kilka pęknie, reszta nadmiernie obciążona zaczyna trzeszczeć.
JacekeR - 11-06-2012, 23:04

SHARK1979 napisał/a:
Witam może mi ktoś podpowie gdzie szukać tego irytującego skrzypienia od jakiegoś czasu fotel podczas jazdy skrzypi i mnie deczko denerwuje, może jest jakiś element który za to odpowiada, może ktoś z czymś podobnym walczył dzięki za odp

Może się przytyło ostatnio ;)

remi - 11-06-2012, 23:50

tak dla odmiany zaproponuję sprawdzenie zapięcia pasów. Chodzi mi o to, że jak u siebie zapnę pasy, to gdzieś przy fotelu irytująco skrzypi. U mnie to na 100% pasy. Wiem, bo jak ktoś zapnie pasy to od razu słyszę ten dźwięk. Ja jeszcze nie szukałem co to dokładnie skrzypi więc nie pomogę w rozwiązaniu nawet jeśli to to. U mnie to się dzieje po stronie kierowcy i pasażera.
PS.
Jak się okaże, że to pasy i to naprawisz to proszę opisz jak to zrobiłeś, może też sobie zrobię.

SHARK1979 - 12-06-2012, 00:10

wichura1 napisał/a:
Sprawdź sprężyny siedziska, widać je pod fotelem. Jak kilka pęknie, reszta nadmiernie obciążona zaczyna trzeszczeć.

Tam już swego czasu grzebałem i sporo z nich wywaliłem a mam wstawione linki :D
JacekeR napisał/a:
Może się przytyło ostatnio ;)

Hmm mam 70kg to chyba w miarę :mrgreen:
remi napisał/a:
tak dla odmiany zaproponuję sprawdzenie zapięcia pasów.

Luknie w najbliższym :D
A wiecie co jeszcze wymyśliłem, Cari ma regulacje siedziska w 2 płaszczyznach i może być też tak że w danym ustawieniu może cosik skrzypieć, co wy na to :?: :wink:

Hugo - 12-06-2012, 13:10

SHARK1979 napisał/a:
A wiecie co jeszcze wymyśliłem, Cari ma regulacje siedziska w 2 płaszczyznach i może być też tak że w danym ustawieniu może cosik skrzypieć, co wy na to
Chyba raczej nie powinno, prawda? Tak jak wyżej napisano, skrzypią zapinki pasów bezpieczeństwa lub mocowanie oparcia z siedziskiem. Psiknij sprayem silikonowym, WD-40 lub CX-80 w te miejsca i zapewne przestanie skrzypieć. Miałem podobnie w Galancie.
mateusz8230 - 12-06-2012, 13:26

u mnie trzeszczy oparcie ,dokładnie jak je popchniesz to widać jak rusza sie pokrętło od regulacji oparcia,może tam jest coś poluzowane.
misibiczi - 12-06-2012, 17:51

U mnie też na skrzypi zapięcie pasów.
SHARK1979 - 13-06-2012, 02:32

sprawdzę to i napisze co wyszło :D tylko że raz piszczy raz nie. Smarne tu i tam i się okaże.
Kuki86r - 13-06-2012, 10:31

Jak skrzypią zapinki pasów, to proponuję strzykawkę trochę oleju i wstrzyknąć od spodu zapinki. u mnie problem od razu zniknął :)
SHARK1979 - 14-06-2012, 02:34

Dziś tu i tam psiknąłem aerosmarem i jak gdzieś dalej poleca to zobaczę czy skrzypi :wink:

[ Dodano: 21-06-2012, 20:51 ]
Poleciałem smarem po czym się dało i jest lepiej :wink: dzięki wszystkim