Carisma - Techniczne - [Cari 1.8] Zerwany pasek rozrządu
espeto - 12-06-2012, 13:59 Temat postu: [Cari 1.8] Zerwany pasek rozrządu Podczas jazdy poczułem lekkie szarpnięcie i zgasł silnik, zdążyłem zjechać na pobocze. Przekręciłem raz rozrusznikiem i usłyszałem że nie działa on jak powinien. Zacząłem szukać przyczyny, aż dotarłem do obudowy rozrządu. Po odkręceniu okazało się że pasek został mi w ręce. Dodam, że kompletny rozrząd (pasek, pompa, napinacz), były wymienione 3 lata wstecz i miał przebiegu niecałe 50k km. Po zdjęciu głowicy okazało się, że pogięło się 8 zaworów i na każdym tłoku odbite są po dwa. Po zalaniu cylindrów naftą i odczekaniu 24h nafta nie uciekła także prawdopodobnie tłoki są całe. I teraz moje pytanie, a mianowicie czy ktoś miał podobną sytuację i jak wyglądają koszty naprawy, ponieważ nie wiem czy się za to zabierać czy sprzedać auto.
plecho1 - 12-06-2012, 14:06
Jeśli twoje auto to nie GDI, to tu masz kompletną głowicę:
http://moto.allegro.pl/gl...2375181260.html
lub tu:
http://moto.allegro.pl/mi...2385714031.html
robertdg - 12-06-2012, 17:32
Koszt regeneracji głowicy 16V w zalezości od uszkodzeń kosztuje od 500zł w zwyż, kupując drugą głowice i tak musisz sprawdzić przy niej płaszczyzne, szczelność, dotrzeć zawory, wymienić uszczelniacze, a to już koszt rzędu 200-400zł, koszty w jakich powinieneś się zmieścić to zależny od tego czy robisz sam czy płacisz mechanikowi, załózymy, że:
kompletna regeneracjia głowicy będzie kosztowac ~ 800zł
Zestaw uszczelek góry silnika 300-600zł
Śruby głowicy 40-80zł
Zestaw paska rozrządu z pompą wody 350-800zł
Płyny eksploatacyjne 150-250zł
Praca mechanika 300-500zł
tomicarisma - 13-06-2012, 00:03
Chłopie nie zawracaj sobie głowy naprawami. Ja miałem tak samo u siebie w drugiej Cari 1.8 i przejechane na pasku 45 tys. Nawet nie zawracałem sobie głowy z rozkręcaniem góry silnika bo wiadome da mnie było, że zawory pogięło - koła nie dało się przekręcić. Kupiłem drugi silnik za 450zł na szrocie - działa lepiej niż poprzednik. Silnik wymienialiśmy sami więc odszedł koszt mechanika jednak przekładka to u niego koszt 200-300zł. Masz więc spokój za 700zł. Tylko musisz poszukać. Nie baw się w naprawę tego - ja ze swej strony odradzam!
wichura1 - 13-06-2012, 12:03
espeto, Morfi ma silnik GDI na sprzedaż, tylko będziesz musiał mu swój oddać do złomowania. Skontaktuj sie z nim http://forum.mitsumaniaki...profile&u=10248 przez PW.
espeto - 13-06-2012, 18:45
Dzięki wszystkim za radę, przemyśle sprawę i dam znać co zrobiłem
zwolin - 14-06-2012, 00:02
espeto napisał/a: | Po zalaniu cylindrów naftą i odczekaniu 24h nafta nie uciekła także prawdopodobnie tłoki są całe |
tylko, że to o NICZYM nie swiadczy. Trafiony tłok może się rozpaść w dowolnej chwili. Nigdy nie sprawdzisz, czy korby nie są pogiete (pomijająć przypadki, gdzie sa wygiete w chińskie , podobnie wał. Będziesz się potem zastanawiał, dlaczego trzęsie, dzwoni itp. Jak robić to albo wszystko (znaczy się podwoić wartość samochodu), albo wjeżdża silnik ze szrotu. Paru moich znajomych tak wymieniało, i nikt nie miał zastrzeżeń, poza jednym przypadkiem, gdzie gość się pomylił i przysłał większy silnik.
|
|
|