Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Wywala mi bezpiecznik wycieraczek i spryskiwaczy
Charlie - 13-06-2012, 14:35 Temat postu: [Cari 1.6] Wywala mi bezpiecznik wycieraczek i spryskiwaczy Po przekręceniu stacyjki wywala mi bezpiecznik wycieraczek i spryskiwacza, odłączyłem wtyczkę od silnika wycieraczek i od pompy spryskiwacza, ale dalej wywala. Gdzie może być zwarcie? wtyczki nie są mokre, nie ma tam zwarcia, itp. Więc gdzie może być? Wrr...!
ahalek23 - 14-06-2012, 20:25
a czy wywala bezpiecznik gdy je włączysz (wycieraczki ) czy od razu po zapłonie gdy są wyłączone??
robertdg - 14-06-2012, 21:01
Zwarcie występuje w obwodzie zasilającym przełacznik zespolony, trzeba po kolei przejrzeć elementy i wiązke.
ahalek23 - 14-06-2012, 21:17
tak mi wpadło do głowy żeby odłączyć sekcje w przełączniku od wycieraczek i sprawdzić czy wywali bezpiecznik?
Charlie - 14-06-2012, 21:20
Wywala od razu po przekręceniu stacyjki....wydaje mi się, że odłączyłem przełącznik zespolony, i też wywalało, ale nie jestem pewny...sprawdzę ponownie. Czy jest jakaś metoda, żeby zamienić bezpiecznik czymś innym? Bo już mi się skończyły, musiałbym kupić jeszcze z 20 na próbowanie....
ahalek23 - 14-06-2012, 22:32
ściągnij izolacje z kabla ,wyciągnij jeden drócik i zawiń wkoło nóżek bezpiecznika takie coś tylko do testów
jeśli wywala zaraz po zapłonie to znaczy że coś dostaje napięcie po stacyjce to takie moje spostrzeżenie.Wypnij przekażnik od wycieraczek przód i tył oraz czasówkę to zobaczysz która wycieraczka sieje zamęt a jeśli nie wywali to sprawdzimy przekaznikiprzek1
[ Dodano: 14-06-2012, 23:39 ]
cdn
cdn2
przek 1 czasowy wycieraczki
Charlie - 15-06-2012, 09:45
Mam tylko wycieraczki przód...sedan.
[ Dodano: 18-06-2012, 10:28 ]
Zrobiłem mały postęp....ale raczej sam się zrobił. Rozebrałem wszystko jeszcze raz, poodpinałem wszystko z układu wycieraczek/spryskiwaczy, złożyłem ponownie, już nie wybija bezpiecznika. Aczkolwiek wydaje mi się, że po paru upalnych dniach po prostu wysechł element, który robił zwarcie...zobaczymy podczas następnej ulewy.
|
|
|