To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Generalny remont silnika

eddisson - 13-06-2012, 20:10
Temat postu: [EA2A/W 2.0] Generalny remont silnika
Witam,

Mam dość spore ała w moim EA2A.
Spaliła mi się panewka korbowodowa i uszkodził korbowód nieco się odkształcając.

I tu prośba do wszystkich co mają sensowne pojęcie.
Co wymienić a co zostawić stare, co zrobić przy okazji bo nie wielki koszt i jakie części kupować a jakich omijać?

Analizowałem temat nie raz i najbardziej opłaca mi się remont zgrubnie wyliczając 1500zł na części.

Proszę o pomoc i będę za nią bardzo wdzięczny.

Mam już:
- wał; prosty, wyważony i wymiarowy,
- korbowód z tłokiem od Pajero czy L300 (numery części się zgadzały więc brałem)

deejay - 13-06-2012, 22:13

Za ok 1000 zł kupisz motor ze sprawdzonego zródła , jak cos to mogę popytać :wink:
Krzyzak - 13-06-2012, 23:16

eddisson napisał/a:
Co wymienić
pompę oleju, bo na 99% to jej wina - znam już 1 taki przypadek, że nagle z silnika (tego 2.0) zrobiła się sieczkarnia i padła pompa a w efekcie zeszła panewka drugiego cylindra
eddisson - 14-06-2012, 10:29

deejay napisał/a:
Za ok 1000 zł kupisz motor ze sprawdzonego zródła , jak cos to mogę popytać :wink:

Jak coś to proszę daj znać na PW.
Tylko wolał bym be ten silnik nie był "goły" bo to znów koszty.
Idealnie by było jak bym mógł go od razu wkładać do budy bez dokręcania brakujących czujników, pomp itd.

Krzyzak napisał/a:
eddisson napisał/a:
Co wymienić
pompę oleju, bo na 99% to jej wina - znam już 1 taki przypadek, że nagle z silnika (tego 2.0) zrobiła się sieczkarnia i padła pompa a w efekcie zeszła panewka drugiego cylindra

Tu było większe ała. Prawdopodobnie miska była walnięta od dołu i uszkodziło wał. Przeciwwaga na pierwszym cylindrze jest "wyważana" szlifierką kontową...
Mnie także panewka na drugim cylindrze spaliła le to raczej przez to właśnie "naprawianie". Nawet balans na pompie oleju był obrócony więc ktoś kto to robił nawet rozrządu nie potrafił założyć.