Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Auto gaśnie na zimnym
cebik - 14-06-2012, 21:00 Temat postu: [Cari 1.6] Auto gaśnie na zimnym Witam
Zakupiłem Carisme 1.6 '96 benzyna + Lpg i na zimnym silniku jak ruszę energicznie a potem się zatrzymam wciskam sprzęgło auto gaśnie na beznynie czy na gazie nie ma znaczenia dopiero po rozgrzaniu się silnika wszystko jest ok. Czasami na zimnym i na PB po wrzuceniu drugiego biegu nie ma mocy trwa to kilka sekund a potem wszystko wraca do normy.
Przeczytałem mnóstwo wątków z podobnym problemem lecz jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskałem jaka jest przyczyna. Najczęsciej pojawiającą się podpowiedzią jest wymiana komputera. I tu jest moje pytanie komputer trzeba wymienić cały czy można tylko jakiś sterownik odpowiadający za obroty na zimnym silniku?
Pisane było też, że wymiana ECU pomaga i że jest umieszczony pod schowkiem więc demontaż schowka ukazał mi komputer po prawej stronie ale sterownika ECU nie widziałem.
Coś robię źle? zaznaczam że jestem zielony w sprawach mechanicznych więc może ktoś dysponuje zdjęciami.
Proszę o pomoc z góry dzięki
radek8622 - 15-06-2012, 16:06
Najpierw zrób tak sprawdz swiece czy nie są zalane olejem.JA jestem posiadaczem GDI miałem praktycznie identyczna sytuacje,miałem zalane świece olejem przez co tak sie działo jak u ciebie.Miałem w tedy uszkodzoną uszczelke pokrywy zaworów,teoretycznie nie powinno tak sie dziać ale po wymianie tej uszczelki w raz z uszczelniaczami auto działa juz normalnie i nie ma problemów.
cebik - 17-06-2012, 21:24
Dzieki za radę ale świece sprawdzone i są suchutkie wiec jedna opcja odhaczona.
Proszę o kolejne pomysły co mógłbym zrobić
Charlie - 18-06-2012, 13:47
ECU NA 100%. Przerabiałem to 2 razy. Musisz rozebrać schowek, po prawej zobaczysz ECU. Musisz tez zdjąć z prawej strony listwę plastikową. Dokładnie nie pamietam, ale jak juz go zobaczysz to bedziesz wiedzial jak go wyjąć. Trochę rozbierania jest. Spisujesz z niego numer - musi być identyczny i szukasz na allegro. Ja raz wyrwałem za 50zł, drugi raz za 150zł.
Też mam Cari 1.6.
szuwar - 18-06-2012, 14:02
Jak Charlie, mówi jest wielka szansa, ze to ECU, miałem taki przypadek dałem 90 pln. Ale do tego miałem trafiony krokowy, i to on spalił ECU, przy okazji sprawdź krokowy, aby to się nie powtórzyło. to tylko 6 pinów do sprawdzenia, ale mi robił elektryk to nie powiem jak sprawdzić krokowy.
scoratir - 18-06-2012, 21:05
Dobrze, a ja mam teraz taki przypadek u siebie. Cari 1.6 99KM polift, wersja z cewkami. Auto normalnie zapala, nie gaśnie, jeździ też w miarę normalnie, ale nie ma wolnych obrotów. Tzn obroty utrzymują się na poziomie 1400-1500 na postoju, a po włączeniu maksymalnego obciążenia spadają do ~1000 (powinno być w każdym przypadku około 750). Oczywiście wszystko po rozgrzaniu silnika. Dodatkowo obroty podczas jazdy i wrzuceniu na bieg jałowy skaczą miedzy 1000 a 1500. W sumie to wystarczy że się toczę i też tak skaczą. Wcześniej podczas np dojeżdżania do skrzyżowania stały na 900-1000. Mówicie o ECU, w moim przypadku też to może być? Jak sprawdzić krokowy czy działa? Gdyby było tam 2 kable to spoko ale 6?
Charlie - 18-06-2012, 23:30
Nie wiem jak w Twoim przypadku - ja jedynie mogę potwierdzić, że brak "ssania na zimnym silniku" to jest na 99% ECU, gdyż ja tak miałem 2 razy. Wymieniłem i działa.
scoratir - 18-06-2012, 23:43
A jeszcze takie pytanie co do ECU: jeśli znajdę na allegro ECU o takim samym numerze to nie będę musiał nic więcej zmieniać i wszystko będzie działało? Nie trzeba nic więcej kupować? (Immo, stacyjka, klucze)
Charlie - 18-06-2012, 23:44
nic więcej, dokładnie tak jak napisałeś. Tylko musi być ten sam. Ale nie wiem jak było z Carismami po lifcie, więc tu już Ci nie pomogę.
scoratir - 19-06-2012, 00:02
Ok, dzięki za szybką odpowiedź. Będę próbował co to może być. Najpierw chciałbym podmienić silniczek krokowy z innego samochodu żeby jego wykluczyć, a później pewnie ECU, bo innego pomysłu nie mam. Pasowała by jakaś cari w niedużej odległości, żeby dało się sprawdzić silniczek.
cebik - 19-06-2012, 06:39
Sprawdzę najpierw krokowy, ja ssanie na zimnym mam tylko jak ruszę i zatrzymam się przed wyjazdem na ulicę to zgaśnie.
A co do ECU - to schowek rozmontowałem i żadnego ECU nie widziałem a z tego co na allegro było to powinno przypominać plastikowy prostokąt. Po lewej stronie jest zamocowany komp ale ECU nie zlokalizowałem
scoratir - 19-06-2012, 07:07
U mnie wygląda to mniej więcej tak tylko że o innych numerach:
http://allegro.pl/mitsubi...2361073127.html
Wisi to na prawej ścianie samochodu, poznałem po naklejce całkiem podobnej do tej z aukcji. Trzeba było tylko latarką poświecić aby numery odczytać. Wpisałem w wyszukiwarce allegro "komputer carisma".
wichura1 - 19-06-2012, 09:30
Cebik , Zależy od wersji, ECU masz najpewniej pod tunelem środkowym. Początkowo tylko wersja z automatem miała ECU pod tunelem. W automacie ECU ma zintegrowany system sterowania skrzynią biegów. Widać to w opisach elementów w poniższym linku:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=73831
scoratir, tak to druga wersja ECU bez Automatu podaj wymiary.
Edit:opis przeniesiony do działu FAQ.
bravo99 - 19-06-2012, 10:07
Co do zakupu ECU, sprawdź dokładnie jakie masz złącza na tylnym panelu - nawet 4-ro "kostkowe" różnią się typem wtyczek.
Typ 1
Typ 2
Miałem podobny problem i dwa razy kupiłem nie to, co potrzeba - na szczęście Maretzky uratował sytuację.
W moim przypadku padł moduł sterowania w ECU- od silniczka krokowego. Pomogła wymiana komputera.
Komputer powinien znajdować się po prawej stronie przy miejscu pasażera, pomiędzy schowkiem i drzwiami pasażera.
wichura1 - 19-06-2012, 11:54
No bo trzeba patrzeć na numer MDXXXXX wszystko zależy od modelu Carismy. Oprócz tego, że ECU znajdują się w różnych miejscach, są do różnych silników 1.3 SOHC (rzadkość), 1.6 SOHC, 1.8 SOHC, 1.8 DOHC (MSX) 1.8 DOHC GDI, 1.9 TD, 1.9 DiD.
|
|
|