Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Mitsubishi Carisma - Problem z odpaleniem
Adrianeo - 20-06-2012, 21:56 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Mitsubishi Carisma - Problem z odpaleniem Witam,
Jako że miałem nie małe problemy z opisem mojego problemu z Carisma postanowiłem nagrać krótki filmik:
Filmik
Czego nie widać na filmiku to to że bardzo często zapala się check engine podczas prób odpalenia. Czasami się zdarza że auto odpali normalnie ale podczas jazdy zaczyna szarpać i też zapal się check engine. Podczas nagrywania filmiku było czuć w kabinie wyraźnie zapach paliwa/oleju oraz wydobywał się z rury wydechowej można powiedzieć że niebieski dym (dosyć duże ilość).
Czy ktoś się spotkał już z takim problemem? W jednym z serwisów powiedzieli mi że silnik do wymiany , ale jak się spytałem o dokładna diagnozę to powiedzieli że nawet nie podpinali pod komputer ani nie zaglądali pod maskę
Liczę Koledzy na waszą pomoc czy mieli racje i silnik do wymiany czy może uda się go jakoś uratować?
i9i - 20-06-2012, 22:48
na początek
odczytaj błędy za pomocą spinacza, będzie wiadomo od czego zacząć
sniegu - 21-06-2012, 00:01
gadaj z Forestem Albo Mańkiem nasze łódzkie forum może któryś by podjechał albo coś z filmiku podpowiedział bo na którymś tam spocie bawili się w diagnostów u Mnie że brak masy na silniku u Tomczyna jakaś pierdoła do wymiany, a nie zaraz cała maglownica do wymiany jak to też "mechanicy" wywnioskowali
Jaro1974 - 21-06-2012, 08:16
Ja bym sprawdził od tego co napisał i9i, a z tego co zaobserwowałem to wychodzi na to że łapie gdzieś lewe powietrze za przepływomierzem. Sprawdź przepływomierz czy działa i później dolot powietrza już do kolektora od przepływki.
Adrianeo - 21-06-2012, 21:49
Zrobiłem tak jak mówiliście dostałem błędy numer:
12
56
58
Jak by ktoś mógł pomóc w rozszyfrowaniu tych kodów byłbym wdzięczny
Jaro1974 - 21-06-2012, 22:43
12 - Błąd sensora przepływu powietrza
56 - nieprawidłowe ciśnienie paliwa w układzie
58 - nadmierna ilość zasysanego powietrza
Czyli wychodzi na to że moje przypuszczenia na podstawie twojego filmiku były raczej trafne.
Sprawdź dolot powietrza.
i9i - 21-06-2012, 23:12
Poszukaj przepływki, najlepiej na przedzakupowy wynajem celem sprawdzenia czy działa. Zamień, skasuj komputer i naucz obrotów, runda testowa i kolejny odczyt spinaczem.
Adrianeo - 21-06-2012, 23:23
Na początek postaram się rozebrać przepustnice i ją przeczyścić wraz z silnikiem krokowym itd i zobacze czy to coś da.
A czy bład 56 może oznaczać uszkodzoną pompę paliwową?
Oraz jakie były by objawy przy uszkodzonej sondzie lambda?
Jaro1974 - 21-06-2012, 23:26
Adrianeo, ja myślę że ten błąd wyskoczył tylko dlatego że masz problem z powietrzem. Zrób tak jak pisze i9i. I przy okazji posprawdzaj szczelność dolotu. Sądzę że to powinno pomóc.
i9i - 21-06-2012, 23:36
Najpierw trzeba się pozbyć tych błędów i wybadać ich przyczynę, jak podmienisz przepływkę i nie będzie poprawy to weźmiesz się za przepustnicę i kolektor. I za radą Jarka obejrzyj dolot i posprawdzaj złączki oraz puchę z filtrem powietrza.
|
|
|