To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero Pinin - [1.8 MPI] nie działa wskaźnik paliwa

MPR - 22-06-2012, 12:55
Temat postu: [1.8 MPI] nie działa wskaźnik paliwa
Pajero Pinin 1.8 MPI 84kW + gaz. Szukam porady. Mam kłopot ze wskaźnikami paliwa. Wskazówka pokazuje pusty bak (ale kontrolka się nie świeci). W zbiorniku jest ponad 20 l paliwa. Komputer też pokazuje 0 km. Sprawdziłem czujniki w zbiorniku omomierzem, reagują na zmianę położenia pływaka. Pompka też pracuje poprawnie.
Proszę o jakieś sugestie.

mstrucz - 24-06-2012, 21:33

No to sprawdź, czy zmiana położenia pływaka rusza wskaźnikiem. Jezeli tak, to powód jest prosty, pływak ma dziurę. Jeżeli nie, to komp pokaże błąd.
MPR - 25-06-2012, 22:31

A jednak to czujnik przy pompie paliwa. W zakresie 70-100% wypełnienia baku działa poprawnie, potem jest uszkodzenie.
Jest jeszcze jeden problem, przy wyłączeniu zapłonu ma 3 serie po 3 długie dźwięki, myślałem, że to komunikat o braku paliwa, ale po zwarciu czujnika, sygnał alarmu dźwiękowego nie ustąpił. Co to może być?

mstrucz - 26-06-2012, 08:51

Piszczy zawsze kiedy jest poniżej 3 st. na zewnątrz i jak komp pokazuje poniżej 50 km do przejechania. Skoro Twój pokazuje 0 (tak jak mój zazwyczaj ;) ) to i piszczy.
MPR - 26-06-2012, 15:54

Też myślałem, że to od czujnika, ale wskazania komputera 0 km nie wywoływały takich objawów. Poza tym komputer się przeskalował i teraz mam 300 km do przejechania.
kontrolka paliwa też nie wskazuje rezerwy (sprawdziłem, żarówka jest sprawna) Jak wymienię pompę to się przekonam czy alarm zniknie.