Space Star Ogólne - [MSS GDI] Ogólnie, kontrolnie, z wysokim spalaniem ;)
mls - 23-06-2012, 23:28 Temat postu: [MSS GDI] Ogólnie, kontrolnie, z wysokim spalaniem ;) Cóż... Prawdopodobnie pada u mnie katalizator. Szukam tylko potwierdzenia tej tezy, być może w Waszych osobistych doświadczeniach.
Bo cóż innego może być przyczyną porządnego zamulenia silnika? Dwójka, trójka i wyżej ledwo ciągną powyżej 2k obrotów, przy trzymaniu gazu w jednej pozycji wyczuwalne zwalnianie auta. Wyprzedzanie na drodze jednopasmowej to też ruletka, bo nie wiadomo, czy redukcja "da kopa" czy nic się nie zmieni... Dodatkowo, wg. komputera rośnie spalanie (wg. wyliczeń rośnie jeszcze bardziej - ponad 11/100 w mieście jest mimo wszystko wynikiem dość wysokim, nawet jak na GDI). Dość, by posądzać kata? A może poszło coś jeszcze poza tym? Zatkany tłumik? Bo, co ciekawe, mam wrażenie, że nic z wydechu nie leci...
A jeśli chodzi o katalizator - sprawdzają się uniwersalne zamienniki? W kilku miejscach proponują katalizatory za ok. 400 zł - warto takie coś wspawać? Zamienniki oryginałów niestety są bardzo trudno (= wcale) dostępne, mimo, iż cenowo można by je dostać za ok. 600-700 zł. Poradźcie coś, bo autem coraz ciężej jeździć... A na początku tygodnia chcę coś z tym zrobić
I jeszcze druga, całkiem odmienna sprawa - co poradzicie na samoczynne włączanie się alarmu z powodu anten GSM w lokalizatorze (który, póki co, muszę w samochodzie mieć zainstalowany)? Podobno winne są temu czujki ultradźwiękowe - warto je odłączyć całkiem czy tylko "wyciszyć"?
Bizi78 - 23-06-2012, 23:56
mls, kata możesz sprawdzić obstukujac go na podniesionym aucie lub na kanale.
Jak będzie wydobywał się pusty odgłos może to oznaczać, że środek został wydmuchany, czyli do wymiany .
Drugim sposobem jest podjechanie do SKP i sprawdzenie zawartości spalin, przy padniętym kacie wartości będą sporo przekroczone .
Może sprawdź jeszcze filtr powietrza, świece i kable.
mls - 24-06-2012, 12:50
Bizi78 napisał/a: | Drugim sposobem jest podjechanie do SKP i sprawdzenie zawartości spalin, przy padniętym kacie wartości będą sporo przekroczone . |
Choćby dlatego stawiam na kata, że już drugi rok ledwo mi przegląd przepuścili ze względu na zawartość spalin
Bizi78 - 24-06-2012, 13:28
Skoro przeglądy zalicza to chyba nie jest tak źle, chyba że masz znajomości w SKP .
Może jeszcze dogorywać sonda lambda .
Może warto podpiąć auto do kompa (kabel +evoscan) i zobaczyć co misia boli .
Jak sprawdzić sondę pokazane jest w serwis manualu plik 13A-108.
mls - 24-06-2012, 14:55
Bizi78 napisał/a: | Skoro przeglądy zalicza to chyba nie jest tak źle, chyba że masz znajomości w SKP |
Sprawdzona SKP po prostu, nie odrzucają "z byle powodu"
Ale fakt faktem, że inna SKP nie chciała przepuścić już w zeszłym roku, a ci puścili i wtedy i teraz - tylko teraz z zastrzeżeniem, że TRZEBA to zrobić bo już kolejny raz nie przejdzie. I wtedy i teraz stawiają wszyscy na kata, sonda była sprawdzana i jest OK.
pablo_NS - 29-06-2012, 11:30
Sprawdź zawór EGR ,
tak wygląda :
http://www.autoczesci.aut...age=01&ar=77368
Być może on jest tego przyczyną , ewentualnie przetwornik turbosprężarki . Tez tam gdzieś jest na tej stronie .
pozdrawiam
drtymf - 29-06-2012, 14:38
Turbo ? W GDI?
pablo_NS - 29-06-2012, 20:00
eee pomyliłem silniki , przepraszam , wydawało mi się ze to DiD 1,9 . Ale może się komuś przydać ten zawór , wiem że o te części do miśka jest ciężko .
|
|
|