To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.8 GDI] Problem z centralnym zamkiem

DarknesS - 25-06-2012, 10:55
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Problem z centralnym zamkiem
Witam,

Mam dziwny problem. Mianowicie gdy otwieram cari z pilota to po 30s centralny sam się zamyka. Ale gdy otworzę cari i włożę kluczyk do stacyjki (nie muszę jej przekręcać) centralny się nie zamyka. Czy tak ma być? To jakieś zabezpieczenie czy może coś padło? Znalazłem w sieci, że centralny w carismach jest sterowany masą. Co to właściwie oznacza?

Dodam, że wcześniej tak nie było. Miałem inny problem, centralny sam co jakiś nieokreślony czas się otwierał. Wyczyściłem wtedy przełącznik w konsoli centralnej bo coś nie odbijał po przyciśnięciu. Myślałem, że problem się rozwiązał a tutaj taki klops... teraz sam się zamyka.

Jaro1974 - 25-06-2012, 11:28

Odpowiem ci tak:
tak ma być. To jest takie jakby zabezpieczenie, jak nie otworzysz drzwi to po ok 30 sek. samoczynnie się zamykają. A wystarczy tylko otworzyć drzwi i zamknąć i centralny się już nie wzbudzi i nie zamknie ci drzwi.

[ Dodano: 25-06-2012, 11:29 ]
A i zapomniałem ci jeszcze napisać że tematy dotyczące jakichkolwiek problemów z miśkami piszemy w dziale technicznym :wink:

Bizi78 - 25-06-2012, 11:30

Jest to zabezpieczenie przed przypadkowym otwarciem auta.
Wpływ na to ma bodajże alarm a nie sam centralny.
Tak samo mam w MSS :D .

DarknesS - 25-06-2012, 12:23

Bizi78 napisał/a:

Hmmm tylko, że ja nie mam alarmu :D Ale dobrze wiedzieć, że to nie jest usterka. Dzięki chłopaki :)

mateelv - 25-06-2012, 14:00

DarknesS napisał/a:
Bizi78 napisał/a:

Hmmm tylko, że ja nie mam alarmu :D Ale dobrze wiedzieć, że to nie jest usterka. Dzięki chłopaki :)

Jeśli nie chcesz mieć takiej opcji wystarczy, że pobawisz się trochę swoim pilotem. U mnie jest tak, że jeśli przytrzymam dłużej któryś z przycisków na pilociku, to albo wyłączam tę opcję, albo ją przywracam. Może znajdziesz gdzieś instrukcję do swojego centralnego, ona na pewno pomoże Ci w ustawieniu Twoich preferencji. Jeśli instrukcja uległa zniszczeniu lub zwyczajnie zaginęła w akcji, to zrób to metodą prób i błędów. pozdrawiam

thefirm - 27-06-2012, 22:02

Panowie a jak zrobić żeby takie blokowanie po 30sekundach powróciło?
U mnie przy wymianie baterii w pilocie znikło...
A nie ukrywam ze przydatna sprawa, bo często chodzę do auta coś zostawiam i muszę zamykać i tak w kółko.

Pozdrawiam i dzięki za odpis.

plecho1 - 27-06-2012, 23:22

U mnie ta funkcja działa jeśli nie otworzę żadnych drzwi lub bagażnika. Czasem, jak krańcówk bagażnika nie działa właściwie, to po otwarciu i zamknięciu bagażnika auto samo się zamknie, ale jeśli wszystkie krańcówki działają właściwie to po otwarciu obojętnie których drzwi, auto nie powinno się zamknąć.
mateelv - 28-06-2012, 01:37

thefirm napisał/a:
Panowie a jak zrobić żeby takie blokowanie po 30sekundach powróciło?
U mnie przy wymianie baterii w pilocie znikło...
A nie ukrywam ze przydatna sprawa, bo często chodzę do auta coś zostawiam i muszę zamykać i tak w kółko.

Pozdrawiam i dzięki za odpis.

A bawiłeś się tak jak pisałem post wyżej przyciskami od pilota? Trzeba pokombinować, przytrzymać jeden lub drugi dłużej, krócej, wyczuć itd.

remi - 02-07-2012, 09:34

u mnie, żeby coś pozmieniać w ustawieniach alarmu to najpierw trzeba włożyć kluczyk do stacyjki, przekręcić w pozycję zapłon i dopiero wtedy można oś przestawiać. Dodam, że po przekręceniu kluczyka jest tylko około 5s. na rozpoczęcie programowania.
DarknesS - 03-07-2012, 18:18

U mnie po otwarcia bagażnika i tak się zamyka centralny po 30s ;)
JacekeR - 03-07-2012, 19:05

DarknesS napisał/a:
U mnie po otwarcia bagażnika i tak się zamyka centralny po 30s

I tak powinno być.

plecho1 - 03-07-2012, 22:03

U mnie też się zamykała po 30s ta i poprzednia Carisma ale i światło w kabinie nie świeciło się tak mocno jak po otwarciu drzwi bo krańcówka w klapie niezbyt dobrze łączyła. Po przeczyszczeniu lampka w kabinie zaczęła świecić normalnie i centralny przestał się zamykać.
i9i - 03-07-2012, 22:49

JacekeR napisał/a:
DarknesS napisał/a:

I tak powinno być.

Do czasu aż zostawisz kluczyk w bagażniku i trzaśniesz klapą :help:

JacekeR - 04-07-2012, 08:15

i9i napisał/a:

JacekeR napisał/a:
DarknesS napisał/a:

I tak powinno być.

Do czasu aż zostawisz kluczyk w bagażniku i trzaśniesz klapą

Już to przerabiałem co prawda pod domem ale zawsze. Oducza to pakowania kluczy do samochodu tylko do kieszeni. Z drugiej strony jest to dobre gdy robisz zakupy w markecie i idziesz po zapakowaniu toreb do auta i odstawianie wózka. Nie musisz klikać sam ci się zamknie.

robert78 - 26-08-2012, 20:12

u mnie po otwarciu centralnym sam sie nie zamknie nawet jak nic nie robie wymienialem centralke moze to dlatego?