To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Sprezarka klimy

sampler - 25-06-2012, 14:38
Temat postu: Sprezarka klimy
Mam u siebie taki problem. Moze ktos sie juz spotkal z czyms takim.
Otoz od pewnego czasu jak jest goraco na dworze zauwazylem ze spod maski dobiega jakies buczenie przy okolo 2700 obr ktore slychac w kabinie. Namierzajac zrodlo stwierdzilem ze pochodzi to od klimy. Wymienilem napinacz paska ale nic to nie dalo. Sprawdzajac dokladnie okazuje sie ze w rezonans wpada rurka Hi wychodzaca z kompresora i powoduje emisje halasu. Czy ktos wie co moze byc powodem? Chce cos wiedziec przed tym jak podjade do serwisu klimy zeby mi nie wymieniali od razu sprezarki

fj_mike - 25-06-2012, 16:59

sampler napisał/a:
Sprawdzajac dokladnie okazuje sie ze w rezonans wpada rurka Hi wychodzaca z kompresora i powoduje emisje halasu.

Podstawowe pytanie. Czy jest wszędzie zamocowana?

sampler - 25-06-2012, 20:48

Tak oczywiscie od tego zaczalem. Dzisiaj sprawdzalem w innym galancie i ten waz ktory idzie od sprezarki nie jest tam taki napiety/twardy jak u mnie. Pewnie to wplywa na cala sytuacje
fj_mike - 25-06-2012, 22:35

Oczywiście, że wpływa.
Ten wąż był kiedyś przerabiany/wymieniany?

bbandi - 26-06-2012, 06:32

Przy okazji chciałem zapytać - u mnie czasem jak jadę na klimie to załącza się takie "warczenie" jak mam 2-3 kreski na klimatroniku jeśli dam na full nawiew wtedy ustępuje, pojawia się to głównie przy przyspieszaniu dzwięk dobiega z okolic schowka, co to może być?
robertdg - 26-06-2012, 07:42

bbandi, wykręc wentylator nadmuchu i sprawdź czy coś na niego się nie dostało.
KiereS - 30-06-2012, 20:43

Wracajac do tematu mam ten sam problem z ta rurka od sprezarki warczy jak ja to nazywam :) jest zamocowana mozna ja odlaczyc bo narazie klimy nie urzywam bo msuze oddac ja na sprawdzenie szczelnosci :)
deejay - 30-06-2012, 20:48

KiereS napisał/a:
mozna ja odlaczyc bo narazie klimy nie urzywam

Nie , bo dostanie się wilgoć do układu i do wymiany bedzie osuszacz .
Nie zaleca sie pozostawiac otwartego układu klimatyzacji :!:

KiereS - 30-06-2012, 20:50

to co moge z tym zrobic :9 bo strasznie nadaje ..... i jestem w " . "
deejay - 30-06-2012, 21:01

KiereS napisał/a:
to co moge z tym zrobic :9 bo strasznie nadaje ..... i jestem w " . "

Naciągnij , podwieś itp. , tak aby nie powodował rezonansu

szuwar - 03-07-2012, 08:40

Koledzy czy gdzieś dostanę samą tarczę sprzęgła ? może być używana, ale w dobrym stanie, ja znacie kogoś proszę o namiar, padło mi sprzęgiełko i nigdzie nie mogę dostać a ochłodzenia raczej nie będzie :)

[ Dodano: 03-07-2012, 11:33 ]
chyba po temacie, kupiłem używaną sprężarkę, czekam na przesyłkę i montuję sprzęgło :)

Monday - 05-07-2012, 15:57

bez problemu znajdziesz w motoryzacyjnym, np. tutaj - tarcza sprzęgła, choć nie wiem czy się to opłaca szczerze mówiąc, imho lepiej wymienić całe sprzęgło. BTW, niezły offtop ;)
m6riano - 05-07-2012, 16:16

Monday, szuwarowi chodziło o sprzęgło sprężarki klimy....tam jest takie elektromagnetyczne sprzęgiełko..;-)
przemooo - 25-07-2012, 00:05

Ja też mam problem ze sprzęgiełkiem od kompresora. Jeszcze działa, ale wydaje posępne dźwięki i mechanik (od klimy) twierdzi, że zaraz się rozpadnie.
Mój kompresor to MSC 90 C, numer części AKC200A205G.
Nie mogę takiego znaleźć, akurat. Tzn. znalazłem, ale od 2,4 GDI i ma koło pasowe na pasek 5-cio rowkowy. Są inne kompresory, też MSC 90 C, ale mają inny numer części.

Pytanie moje jest takie: czy mogę zastosować inny kompresor, byleby miał koło pasowe na 6 rowków?

szuwar - 25-07-2012, 00:17

przemooo, napisz do tego gościa, miał kilka sprężarek do 2,5 V6

http://allegro.pl/show_user.php?uid=10804378

powinieneś mieć MR216055 AKC200A204, ale to niezbyt wiążące, gość wysłał mi z innymi numerami i wszystko pasowało. Zadzwoń do niego na komórkę konkretny gość i cena nie za wysoka :) 180 z wysylką

Sprawdź, czy nie da sie przetoczyć sprzęgiełka, jak pomoże to po co przepłacać, moje się rozwarstwiło na gumkach więc nie było o tym mowy.