To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Wymiana żarówki podświetlenia zegarka

amp - 26-06-2012, 18:13
Temat postu: [Cari 1.6] Wymiana żarówki podświetlenia zegarka
Witam

Padła mi żarówka od podświetlania zegara. Rozkręciłem wszystko no i doszedłem do momentu wymiany żarówki.

Po wymianie okazało się, że nie działa nadal. Widać było, że poprzedni właściciel coś zmieniał bo z poprzedniej żarówki wychodziły miedziane druciki widoczne na zdjęciu poniżej

Na zdjęciu jest widoczna żarówka, dwa miedziane druciki i nakładka na żarówkę.

Mógłby ktoś mi napisać co dokładnie mam zrobić, żeby wszystko działało jak należy?

Pozdrawiam,
amp

kamir - 26-06-2012, 18:37

Styki od żarówki muszą Ci łączyć z blaszkami zaznaczonymi na zdjęciu:

olosoft - 26-06-2012, 19:06

Poprzedni właściciel założył taką żarówkę jaką miał pod ręką (wygląda jak T5) na zasadzie aby była. Do tych zegarów jest konieczna żarówka z cokołem R5, dostaniesz w każdym sklepie za grosze (tylko LEDa nie kupuj bo pojedynczy będzie wsiuńsko wyglądać). Jak nie będzie świecić to trzeba szukać przyczyny dalej. Jak masz miernik uniwersalny to możesz podpiąć zegary w samochodzie i sprawdzić czy jest tam 12V kiedy żarówka powinna się świecić. Kolega kamir pokazał gdzie mierzyć.

Powodzenia!

amp - 26-06-2012, 21:03

Już działa trochę taśmy od drugiej strony i działa :) dzięki za pomoc.
olosoft - 26-06-2012, 22:44

Prowizorka jest beeeeeznadziejna. To się zawsze mści po czasie. Taka żarówka kosztuje ok 2zł a jak Ci się opalą styki w zegarach to będziesz w czarnej głębokiej.