To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Małopolskie - Pytanko o hotel/hostel w Krakowie

RaVciO - 28-06-2012, 21:07
Temat postu: Pytanko o hotel/hostel w Krakowie
Siema małopolska!

Mam zamiar wybrać się na 2-3 może 4 dni żeby zwiedzić Kraków, ewentualnie okolice.
Może mi ktoś polecić jakiś hotel/hostel z rozsądnymi cenami (tzn. max 150zł za pokój 2 osobowy za dobę) w pobliżu Starego Miasta, Wawelu (przypuszczam, że to jest blisko siebie :-)

Jakbyście też mogli mi polecić co warto zwiedzić w Krakowie, będę także wdzięczny.

Z mitsumaniakowym pozdrowieniem
Rafał

Tomek - 28-06-2012, 21:34

konkretnego nic polecę, bo rzecz jasna miejscowi raczej nie korzystają z tego typu interesów
ale szukaj też czegoś na kazimierzu (kwadrat pomiędzy ulicami: dietla, starowiślną, krakowską, podgórską)
życie nocne jest dużo lepsze na kazimierzu, a na rynek masz 15 minut spacerkiem
muzeum schindlera masz też na piechotę z kazimierza

mkm - 28-06-2012, 21:49

RaVciO, wklep w google "wynajem apartamentów kraków" i przeglądnij oferty :wink:
Kiedy sie wybierasz?

halbog - 28-06-2012, 21:54

Żona ze swoich wojaży poleca: www.hosteldeco.pl
Pozdrawiam
Bogdan

RaVciO - 28-06-2012, 22:30

mkm napisał/a:
RaVciO, wklep w google "wynajem apartamentów kraków" i przeglądnij oferty :wink:
Kiedy sie wybierasz?

Wstępne plany na sierpień.

mystek - 29-06-2012, 00:09

Moja narzeczona pracuje w Euro-room hostel, standardy mają jak w nie jednym hotelu 3 gwiazdkowym o ile nie lepiej, ale ceny też są spore. Na sezon "wysoki", czyli czerwiec-sierpień za pokój dwuosobowy trzeba zapłacić 159zł (niedziela-czwartek), a w weekendy 169zł za dobę, także więcej niż chcesz wydać. Pytałem się jej czy jakieś zniżki może załatwić, ale mówi, że ciężko raczej :/.

Popatrz sobie na necie na ich stronę i poczytaj opinie, może się skusisz.

Jeśli jednak cena jest zbyt wysoka, to jako, że moja druga połówka siedzi w branży to poleciła ewentualnie niżej wymienione hostele:

smocza jama, a'cezar, free hostel, city hostel

Smocza jama jest w tej samej kamienicy co Euro-room, mają niższe standardy (teraz zmienił się właściciel, więc nie wiem jak tam jest teraz, ale ponoć nie mają łazienek osobnych w pokojach, Euro-room ma w każdym pokoju osobną łązienkę np)

Marcin-Krak - 29-06-2012, 08:07

RaVciO, praktyczna uwaga - bo samego miejsca noclegowego to Ci nie polecę, bo się nie znam;) :
- sprawdź gdzie (możesz napisać tutaj) będzie Twoja baza noclegowa - żeby się nie okazało, że w strefie do której np nie ma wjazdu, albo trzeba płacić za parkowanie - niepotrzebne dodatkowe koszty imho. Jak będziesz się autem po mieście poruszał, to tez warto na to zwrócić uwagę - bo niestety, szczególnie straż miejska na przyjezdnych ma niezłe utrzymanie :(

Co zobaczyć - to zależy czy pierwszy raz w Krk, czy kolejny. Innymi słowy Wawel Was interesuje, czy niekoniecznie ;)
Warto zobaczyć tutaj co i jak ;)
http://www.krakow.pl/odwi...w_krakowie.html

Jak o coś dopytać chcesz - albo strona jednak Cię nie przekonuje - to pisz ;)

Nie wiem w jakie dni będziecie - ale w niedzielę np po Krakowie będzie jeździć zabytkowa linia tramwajowa :wink:

11-12.08 jest Coke Live Festival ;)

RaVciO - 29-06-2012, 21:16

Dzięki mystek popatrzę sobie te hostele.

Marcin-Krak pierwszy raz w Krakowie :D

Apropo parkowania, jakie są ceny za parkowanie i w jakich godzinach i dniach się płaci. W ZG strefy płatne są np. od 9 do 16 od pn do pt.

SiMa - 29-06-2012, 21:35

Ja płaciłem 3 zł za godzinę. Pamiętam, że bodajże w niedziele jest bezpłatne
mystek - 29-06-2012, 23:28

Tu masz wszystko napisane - http://zikit.krakow.pl/strefa-platnego-parkowania
sveno - 30-06-2012, 10:59

RaVciO napisał/a:
Jakbyście też mogli mi polecić co warto zwiedzić w Krakowie, będę także wdzięczny.
pomijając oczywiste miejsca (Rynek, Wawel itp.) z mojej strony mogę Ci polecić:
-Zakrzówek (zalana stara kopalnia odkrywkowa)
-Łąkę pod Balicami, szczególnie nocą, jak Cię to kręci oczywiście :) o co chodzi? Jedne z nielicznych miejsc gdzie możesz podziwiać samoloty podchodzące do lądowania, które przelatują 15-30m nad Twoją głową :) wcześniej trzeba sobie sprawdzić przyloty, żeby nie czekać 2h na lądowanie-Balice nie są bardzo obleganym portem lotniczym :)
-Plac Centralny- bardzo ciekawa architektura minionej epoki, bardzo sprytnie zbudowane kamienice (miejsca dla snajperów na dachach, kamienice, które szybko można przekształcić w getta/twierdze, podobno jest też system tuneli pod ziemią :)

Co do hotelu to zastanów się, czy nie lepiej trochę dalej od centrum a taniej? Jedziecie z dziećmi? Jeśli nie to może akademik :) http://www.taniehostele.p...=pl&menu=cennik
:)

Marcin-Krak - 30-06-2012, 13:38

sveno napisał/a:
Balice nie są bardzo obleganym portem lotniczym :)

Dlatego przy hali odpraw rozbili namiot, bo się ludzie nie mieszczą ;) Ale nie ważne ;)

sveno napisał/a:
-Plac Centralny- bardzo ciekawa architektura minionej epoki, bardzo sprytnie zbudowane kamienice

Ogólnie Nową Hutę warto zobaczyć ;)

RaVciO, jak będziesz wiedział jaki termin, szczególnie dni tygodnia - to daj znać - postaram się w miarę wolnego czasu przygotować Ci propozycją co, jak i gdzie.

Podróżowanie po Krakowie dla przyjezdnych komunikacją miejską nie jest może najłatwiejsze - ale zastanów się czy nie okaże się najbardziej opłacalne nie tylko finansowo, choć niby to wakacje i będzie luźniej

fargo - 30-06-2012, 17:19

sveno napisał/a:
podobno jest też system tuneli pod ziemią :)

Nie podobno tylko na pewno, wiem gdzie się bawiłem w chowanego kiedyś tam :rolleyes:

mystek - 01-07-2012, 00:50

O tak, Nowa Huta wbrew pozorom jest piękna, jak na swoją stylistykę :) pozdrawiam nowohucian z tego miejsca :P
RaVciO - 03-07-2012, 21:37

Czy w święta tak jak np. 15 sierpnia muzea, wawel itp. atrakcje są czynne i dostępne do zwiedzania?