[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A] Ubyło płynu chłodniczego
tnalag - 01-07-2012, 13:50 Temat postu: [EA2A] Ubyło płynu chłodniczego Witam zakładam nowy temat ponieważ te które już są na forum - są na temat diesla. Natomiast po wymianie rozrządu wymieniłem płyn chłodniczy - był to koncentrat rozrobiliśmy go z wodą z kumplem wszystko było ok. sprawdziłem poziom po 2 dniach i był między min a max. Wczoraj po dwóch tygodniach zajrzałem a tam susza płynu jest ledwo na dnie zbiorniczka. Auto się nie przegrzewa wszystko jest idealnie dziś sprawdziłem znów stan płynu i jest bez zmian od wczoraj. Gdzie zniknął płyn ? Jeśli miałbym jakąś nieszczelność podejrzewam że od wczoraj znów ubyło by płynu jednak jest bez zmian. Olej jest czysty bez żadnej kawy z mlekiem taki jak powinien być.
vince_81 - 01-07-2012, 15:33
Jeśli nie ucieka przez głowicę to sprawdziłbym mocowania węży, korek spustowy w chłodnicy, ewentualnie korek na wlewie do chłodnicy. Oczywiście przy pracującym silniku, bo przy zgaszonym jest mniejsze ciśnienie w obiegu i może nigdzie nie przeciekać
milo - 01-07-2012, 16:23
Dolej do stanu i sprawdz może dobrze się nie odpowietrzył
Zhan - 01-07-2012, 23:00
tnalag, u mnie po ostatniej przygodzie z zagotowaniem płynu, kiedy to sporo go ubyło przez kilka dni dolewałem zanim poziom przestał się obniżać. Zrób tak jak radzi milo, obstawiam, że po kolejnej dolewce poziom się utrzyma.
komarsnk - 01-07-2012, 23:48
U mnie żeby nagrzewnica się sama odpowietrzyła potrzebowałem chyba z 500km zrobić i to robiąc odpowiednie ciśnienie w układzie
tnalag - 02-07-2012, 14:47
Aha czyli jest tak jak myślałem że była zapowietrzona. Tylko przestraszyłem się że chłodnica jest dziurawa, bo chłodnice klimy zabił ptak( sam przy okazji się zabił ) przeleciał przez kratki zderzaka i uderzył w chłodnice klimy, którą teraz mam do wymiany. Obadałem chłodnice wody i jest cała więc musiała być zapowietrzona. Dzięki za wypowiedzi
komarsnk - 02-07-2012, 19:27
tnalag napisał/a: | Obadałem chłodnice wody i jest cała więc musiała być zapowietrzona. Dzięki za wypowiedzi |
Dla jasności tej sytuacji: nie chłodnica była zapowietrzona bo raczej niemożliwe tylko nagrzewnica...
tnalag - 02-07-2012, 19:46
O to mi chodziło właśnie
marcinspike - 03-08-2012, 13:04
A ja mam takowe pytanko, też mi ubywa płynu i myślę że znalazłem winowajcę, wąż idący z głowicy do chłodnicy puszcza na krućcu wychodzącym z głowicy. Ostatnim czasy badałem palcami od spodu i było mokro.
Moje pytani czy wąż jest do wymiany czy zacisk, czy może czymś posmarować a potem nałożyć ?
Jednocześnie, jak się odpowietrza nagrzewnicę?
|
|
|