Małopolskie - 3 dniowy wypad
K9G - 02-07-2012, 16:05 Temat postu: 3 dniowy wypad Witam
Planujemy ze znajomymi 3 dniową wycieczkę w połowie miesiąca. Zastanawiamy się gdzie, co i jak. Macie jakieś sprawdzone okolice? Może być jakieś jezioro, mogą to być szlaki górskie np. jakieś z łańcuchami czy coś takiego. Tylko, że jedziemy z kobietami i max 200km od Krakowa. Znacie jakieś fajne miejsca? Szukam i szukam, ale może ktoś z Was będzie miał jakiś fajny pomysł.
Pozdrawiam
Marcin-Krak - 03-07-2012, 07:42
K9G, 3 dniowy wypad na zasadzie jedziemy do jakiejś np agroturystyki i stamtąd macie bazę wypadową, czy jedziecie gdzieś i wyruszacie na 3 dni z plecakiem
sveno - 03-07-2012, 10:04
K9G, Polecam Gródek nad Dunajcem i okolice, masz wszystko: jeziorko i góry i to niecałe 100km od Krakowa
Tomek - 03-07-2012, 11:10
ja polecam Kosarzyska (Obidza)
będę miał czas to napiszę więcej
K9G - 03-07-2012, 20:53
Marcin-Krak napisał/a: | K9G, 3 dniowy wypad na zasadzie jedziemy do jakiejś np agroturystyki i stamtąd macie bazę wypadową, czy jedziecie gdzieś i wyruszacie na 3 dni z plecakiem |
Raczej baza wypadowa
Marcin-Krak - 04-07-2012, 08:05
Co prawda to jest ponad 200 km - ale nie myślałeś nad Bieszczadami?
Poza tym (ale tu nie jestem obiektywny, bo uwielbiam to miejsce) - Szczawnica i okolice?
Ewentualnie Beskid Żywiecki - Wisła, Zwardoń, Koniaków i okolice
Tomek - 04-07-2012, 12:21
ja polecam Kosarzyska (Obidza)
http://www.bacowkanaobidzy.pl/pl
bardzo fajne miejsce wypadowe, dla ludzi, którzy chodzą po górach (ale raczej lajtowo), i nie tylko *
plus taki tego miejsca jest, że jest już w górach (prawie 1000 m npm.), a można do samego schroniska/bacówki dojechać samochodem
sama bacówka jest w standardzie dobrego pensjonatu
jedzenie w przystępnej cenie i dość dobre
ceny pokoi też dobre, są też fajne pokoje z dużym tarasem
z wycieczek co można sobie zafundować to np. na piechotkę do Jaworek (wąwóz Homole, pozostałości Łemków) i do samej Szczawnicy i z powrotem, trasę w 2 strony można sobie zrobić spokojnie w 1 dzień, nie spiesząc się, a do tego nie trzeba wracać tą samą trasą
w drodze do Jaworek można wstąpić do schroniska pod szyldem ZHP, gdzie nie ma alkoholu
w drodze powrotnej mija się bacówke, gdzie można sobie kupić oryginalnego oscypka
można sobie zafundować jednodniową też wycieczkę na Radziejową i Prehybę
* a dla ludzi niechodzących po górach polecam delektowanie się świeżym powietrzem górskim
a wychodząc niecałe 20 minut powyżej "bacówki" można, przy dobrej pogodzie, podziwiać Tatry
jednym z istotnych zalet Kosarzysk (i okolic) jest też bliskość przejścia granicznego w Mnisku, gdzie tuż za granicą zaopatruję się w Kelta
Marcin-Krak - 04-07-2012, 13:05
tomek84 napisał/a: | gdzie tuż za granicą zaopatruję się w Kelta |
Tak z czystej ciekawości porównywałeś ostatnio ceny?
Bo ostatnimi czasy taniej można kupić w Polsce
Tomek - 04-07-2012, 13:11
Marcin-Krak napisał/a: |
Tak z czystej ciekawości porównywałeś ostatnio ceny?
Bo ostatnimi czasy taniej można kupić w Polsce |
Kelta?
ja tam Kelta mam za 32-35 centów
nawet biorąc pod uwagę, że Euro wysoko stoi, to wychodzi mi to 1,5-1,6 zł
gdzie w KRK kupię taniej?
K9G - 06-07-2012, 22:32
Ok, dzięki za pomoc
wojzi - 11-07-2012, 00:12
Zawoja i Orawa. Możesz zwiedzić Halę Krupową, Policę, Halę Śmietanową, Krowiarki, Babią Górę, Mędralową, Czarną Halę, Przełęcz Klekociny i Halę Barankową - tam o tej porze możesz kupić nie tylko Oscypki, ale też Bryndzę i przede wszystkim Bunc i napić się Żentycy. Niedaleko masz jezioro Orawskie i przejście granicze w Chyżnem.
Ewentualnie przepiękne jezioro Rożnowskie.
|
|
|