To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Jaki pistolet lakierniczy

rosomak1983 - 06-07-2012, 14:50
Temat postu: Jaki pistolet lakierniczy
Witam jaki kupic pistolet lakierniczy do lakierowania felg czy elementów nadwozia ???
Z jaka dysza nisko czy wysoko ciśń. itp. Cenowo jakis w miare dobry ale w zasadzie nie potrzebuje mega profesjonalnego, jakis do ok 100zł mysle.
Moze ktos ma cos sprawdzonego. pozdrawiam.
Myslełem np nad czyms takim;
http://allegro.pl/pistole...2419901809.html
takie z tanich zestawów chyba lipa nie ???

mystek - 06-07-2012, 15:30

Ross, czytasz chyba w moich myślach, takiego tematu mi brakowało :) . Podepnę się pod temat, jako, że przecodzi mi przez myśl zakup kompresora i osprzętu. Kompletnie się na tym nie znam, ale na allegro widzę, żę schodzą jak świeże bułeczki kompresory olejowe 24litrowe w rozsądnych pieniądzach. Kilka pytań:

1. Czy są jakieś inne kompresory niż olejowe? Jeśli tak to jakie są lepsze?

2. Czy sprzęt do malowania i sprzęt do konserwacji różni się od siebie, czy można mieć jeden do obu celów? Bo pistolety są różne z tego co widzę, np do pompowania kół, ropowania itp.

3. Co oznaczają te dane kompresora typu:

"pojemność zbiornika: 24l" - rozumiem, że chodzi o objętość tego całego urządzenia, ale pytanie brzmi czym to się różni np od 500l kompresora? Tym, że takim 24 litrowym całe to powietrze szybko wypompuję i muszę czekać aż się naładuje ponownie, czy jak?

"wydajność: 206l/minutę" - czyli jak np podepnę się z puszką baranka do konserwacji 1-litrowego to trzymając cały czas spust wypierniczę całą puchę w ~0,3sekundy czy jak? Czy to się po prostu reguluje już jakie chcę ciśnienie?

Krzyzak - 06-07-2012, 16:58

są bezolejowe, ale nie są polecane - ostatnio kupiłem olejowy capral 50litrów z silnikiem V :) (2 cylindry)
nie ma go obecnie w ofercie, ale polecam

sam sprzęt się różni - inne są pistolety do tego
wszystko kupisz np. w markecie - w Castoramie ostatnio widziałem najróżniejsze, nie tylko pistolety, ale też wiertarki czy klucze pneumatyczne

pojemność zbiornika to ilość litrów ile można tam zmieścić - im większa tym lepiej, bo dłużej wytrzyma bez załączania sprężarki; a są prace, których się nie przerywa... jak lakierowanie właśnie
przy opróżnianiu chodzi o max. wydajność - czyli ile litrów powietrza jest w stanie dostarczyć - porządny kompresor ma czujnik temp. i gdy się przegrzeje, to nie działa, więc warto mieć zapas
oczywiście na pistolecie ustawiasz sobie proporcje mieszania - czyli ile środka konserwującego wchodzi na ile litrów powietrza
tak więc puchę 1 litr opróżnisz w różnym czasie

temat o kompresorach już jest, ja osobiście też jestem zainteresowany tematem Piotra - czyli informacją o pistolecie do lakierowania, bo też planuję w przyszłości sobie bordowego Gala odświeżyć
też chcę jakiś lepszy sprzęt niż ten z zestawu z kompresora

rosomak1983 - 07-07-2012, 02:09

Na innym forum ktos miał to SICO i mówił ze OK. Oczywiscie nie jest to mega profeska ale jak najbadziej daje rade.
Bede brał prawdopodobnie ten zestaw;
http://allegro.pl/zestaw-...2467908734.html albo ten
http://allegro.pl/zestaw-...2467908284.html
mystek napisał/a:
1. Czy są jakieś inne kompresory niż olejowe? Jeśli tak to jakie są lepsze?

Z tych na rynku bierz tylko olejowe. Tymi bezolejowymi to mozesz koła pompowac co nawyzej :P
Cytat:
2. Czy sprzęt do malowania i sprzęt do konserwacji różni się od siebie, czy można mieć jeden do obu celów? Bo pistolety są różne z tego co widzę, np do pompowania kół, ropowania itp.

Mystek skoro pistolety sie roznia to sprzet jest inny nie ? :P . Ale podłaczasz do kompresora tak samo.
mystek napisał/a:
"wydajność: 206l/minutę"

tyle tłok/i kompresora jest w stanie wtłoczyc powietrza do zbiornika w ciagu minuty (mierzac objetosc w cisnieniu atmosferycznym tym przed sprezaniem). A juz od ciebie zalezy jak szybko to powietrze spuscisz.

Mystek przemysl do czego potrzebujesz kompresora. Do lakierowania to przydałoby sie min te 50l.

Sticker - 07-07-2012, 08:01

Troszkę siedzę na forum lakierniczym i powiem wam tyle:
Jeśli tani pistolet to - Sico Bronze
W kompresorze nie jest ważna pojemność butli a jego rzeczywista wydajność.
W tanich kompresorach co podają wydajność na ssaniu około 200l na minute to rzeczywista wydajność wynosi niewiele ponad 100l na minute. Jeszcze można zrobić taki myk, że do małego kompresora podłaczamy butlę np 100l i czekamy aż to się nabije i mamy pewiem zapas powietrza.
No i najważniejsze to pożądny odwadniacz na wyjściu z kompresora.

rosomak1983 - 07-07-2012, 14:04

Sticker napisał/a:

no dokładnie taki mi polecono tylko mylsłem ze bronze, red czy green to jest to samo.
Czyli te kolory to sie róznia jakoscia ? Bo w zasadzie sa w jednej cenie.

Krzyzak - 07-07-2012, 23:32

Sticker napisał/a:
No i najważniejsze to pożądny odwadniacz na wyjściu z kompresora.
i jeszcze taki reduktor utrzymujący stałe ciśnienie potrzebne do pistoletu -
rosomak1983 - 08-07-2012, 17:30

Pozostaje jeszcze pare pytań, jaki kupic typ;
HVLP- niskocisnieniowy czy RP- wysokocisnieniowy...
Dysza z tego co wiem 1.4 jest w miare uniwersalna i odpowiednia dla takich garazowych podmalunków.
Dysponuje 50l butla i własnie zamontowałem na niej jednostke Seppach jednotłokową bo był do kupienia tani kompresor (uszkodone rurki z ekspozycji 24l). A w przyszłosci jak znajde silnik zamontuje 2 tł V-ke ale to kiedys... Narazie ten kompresor ma wydajnosc ok 200l/m.

radek8622 - 19-07-2012, 10:44

cześć polecam pistolet niskocisnieniowy HVLP SATA JET 4000 sam takim lakieruje i się sprawdza.Ewentualnie coś tańszego to devilbiss FLG-5.
Owczar - 19-07-2012, 18:11

Sticker napisał/a:

Właśnie taki zakupiłem przedwczoraj- wysokociśnieniowy. Zobaczymy co jest wart ;)

Do tego odwadniacz z regulatorem ciśnienia oraz odolejacz CKD M1000.

Nikoś - 19-07-2012, 18:48

radek8622 napisał/a:
cześć polecam pistolet niskocisnieniowy HVLP SATA JET 4000 sam takim lakieruje i się sprawdza.Ewentualnie coś tańszego to devilbiss FLG-5.

Też mam HVLP SATA JET 4000. Dostałem w prezencie i jestem bardzo zadowolony.

Krzyzak - 19-07-2012, 20:33

niezły koszt - 1800 zł...
Owczar - 19-07-2012, 20:54

Pada pytanie o tani pistolet do amatorskiego lakierowania, a ktoś poleca sprzęt za 2k... :roll:
m6riano - 23-07-2012, 23:02

Nikoś napisał/a:
HVLP SATA JET 4000

Krzyzak napisał/a:
niezły koszt - 1800 zł...

http://allegro.pl/listing...P+SATA+JET+4000

Marcino - 29-10-2012, 21:13

Panowie który ten sico bronze macie...
http://allegro.pl/wyprzed...2724887429.html

czy http://allegro.pl/sico-to...2729541119.html

Brać nisko czy wysoko ciśnieniowy?
Owczar, Rosomak jakie kupiliście? ROzumiem ze dysza to 1.4.
Owczar, czy twój galant była takim własnie malowany?
Pozdrawiam