To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GLX] Problem z immobiliserem

driftking - 10-07-2012, 12:52
Temat postu: [Cari 1.8 GLX] Problem z immobiliserem
Witam!
W mojej carismie pojawił się następujący problem: czasami po przekręceniu kluczyka lampka silnika gaśnie i potem zapala się znowu. Wtedy po przekręceniu zapłonu silnik kręci, ale nie odpala. Czasami lampka gaśnie jak powinna i samochód normalnie zapala. Wymrugało mi błąd 54 - immobiliser. Obiło mi się o uszy, że coś w stylu dodatkowego uziemienia immobilisera może załatwić problem, ale nie mam pojęcia jak to zrobić. Czy ktoś mógłby mi to wytłumaczyć, albo zna inne rozwiązanie tego problemu? Dodam, że pali mi się ciągle lampka SRS i przy włączonych światłach mijania pali się lampka od długich (mile widziane też rozwiązania tych problemów). Do tej pory zazwyczaj po kilku ponownych przekręceniach kluczyka w końcu lampka gasła, ale dzisiaj musiałem przekręcać jakieś 30 razy...
Z góry dziękuję za pomoc : )

plecho1 - 10-07-2012, 22:33

Na początku sprawdź wszystkie połączenia pomiędzy anteną immobilisera, która jest zamontowana na stacyjce a centralką immobilisera i pomiędzy centralką a komputerem silnika. W takiej sytuacji najczęście coś nie łączy lub pada antena przy stacyjce.