Pajero II - uszczelka pod głowicę 2.8
przemo_wl - 14-07-2012, 22:50 Temat postu: uszczelka pod głowicę 2.8 witam
ostatnio na trasie w moim pajero podła mi uszczelka pod głowicą i zaczęło mi dmuchać w układ chłodzenia
sytuacja stała się ma tyle poważna że rozwaliło mi przy tym chłodnicę i nie obyło się bez lawety
postawiłem samochód do mechanika i po rozebraniu silnika powiedział mi że głowica była tak mocno przegrzana i miała tak duże wżery że do jej planowania jest potrzebny jakiś gruby kamień i że będzie trzeba założyć jakąś grubszą uszczelkę pod głowicę i tu moje pytanie czy są różna grubości uszczelek czy mechanik coś kręci (dodam że robię u niego pierwszy raz)
zbyszekm2 - 14-07-2012, 23:32
grubsza uszczelkę zakład asie jak planowany jest blok.
Jak trzeba grubo zjechał głowicę to trzeba obniżyć gniazda zaworowe. po za tym do splanowania głowicy 2,8 trzeba wybić i wsadzić nowe komory wirowe, bo są porcelanowe i nie da się ich szlifować.
W takim wypadku często lepiej kupić jest nową głowicę.
gołąb - 15-07-2012, 10:34
Rozumiem, że szczelność głowicy sprawdzona? Bo Jak mocno była przegrzana, to może mieć pęknięcia...!
przemo_wl - 17-07-2012, 17:45
niestety okazało sie że jednak głowica jest pęknieta
mam więc do wyboru czekać 2 tygodnie na zrobienie mojej głowicy (w warsztacie w którym sprawdzana była moja głowica znawca tematu akurat jest na urlopie)
mogę też szukać jakiejś innej już zrobionej na zamianę
zbyszekm2 - 17-07-2012, 18:02
przemo_wl napisał/a: | niestety okazało sie że jednak głowica jest pęknieta
mam więc do wyboru czekać 2 tygodnie na zrobienie mojej głowicy (w warsztacie w którym sprawdzana była moja głowica znawca tematu akurat jest na urlopie)
mogę też szukać jakiejś innej już zrobionej na zamianę |
Ale co?Będziesz spawał głowice?
przemo_wl - 17-07-2012, 18:07
powiedział że jest w stanie ją zrobić czyli chyba będzie spawał
gołąb - 17-07-2012, 20:23
Lepiej Pogadej ze Zbyszkiem może ma cos aktualnie w sprzedaży, lub poszukaj głowicy na allegro....ale nowej! Pękające głowice wprzy pewnym stanie licznika, to dość częsta przypadłość. A spawanie starej, że względu na porcelanę o której wspomniał Zbyszek - często jest nie możliwe!- Czego podejżewam Twój "Medyk" nie wie.
Faraonix - 18-07-2012, 00:20
nowa kompletna glowica (zawory, walek itd.) to koszt okolo 400 euro tak ze zastanow sie czy sie oplaca robic stara
przemo_wl - 18-07-2012, 15:17
remont mojej głowicy wyniesie około 1000zł
jawaldek - 18-07-2012, 15:33
Cytat: | remont mojej głowicy wyniesie około 1000zł | do tego dodaj np zakup nowych zaworów i....... i...... i wyjdzie blisko Faraonix napisał/a: | to koszt okolo 400 euro | nówka to nówka na pewno dłużej pochodzi niż "remontowana". Na jaki okres dostaniesz gwarancję na tę "remontowaną"-->> pisemną gwarancję ???
Śruby też musisz dać nowe.
zbyszekm2 - 18-07-2012, 15:41
gwarancja nic nie da, pęka zawsze obok spawu, a gwarancja jest na spaw.
gołąb - 18-07-2012, 16:57
Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz nową nieuzbrojąną głowicę, przezbrajasz graty ze swojej i masz spokój, ata dupa zbita
zbyszekm2 - 18-07-2012, 17:20
gołąb napisał/a: | Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz nową nieuzbrojąną głowicę, przezbrajasz graty ze swojej i masz spokój, ata dupa zbita |
mamy oryginalne w b. d. cenie i uzbrojone i nie uzbrojone.
|
|
|