To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Lancer CB0 - Zbiornik paliwa

Hornet - 15-07-2012, 20:26
Temat postu: Zbiornik paliwa
Lata lecą a ruda nie próżnuje...
Prawdopodobnie przerdzewiał mi zbiornik paliwa, wczoraj znalazłem plamę pod miśkiem :(
Nie znalazłem jeszcze dokładnie przyczyny, bo paliwo najpierw "rozlało" się pomiędzy blachą a masą konserwującą i nie wiem czy to mały wyciek czy coś gorszego. Wszystko w okolicach korka spustowego.
I rozważam 3 opcje:
1. Naprawa poxiliną - ma ktoś jakieś doświadczenia ?
2. Oddanie do jakiś magików od napraw - ale czy to ma sens ?
3. Wymiana na nowy - tu niestety jak na razie koszty przerażają. No chyba że znacie jakieś zamienniki lub ktoś ćwiczył wymianę na zbiornik z innego modelu. Do tego pewnie dojdzie wymiana przewodów paliwowych.
Z góry dzięki za wszelkie rady...

robertdg - 15-07-2012, 21:04

Hornet napisał/a:
1. Naprawa poxiliną - ma ktoś jakieś doświadczenia ?
Nie sprawdza się
Hornet napisał/a:
2. Oddanie do jakiś magików od napraw - ale czy to ma sens ?
Tanio nie będzie, a kto wie w jakim dokładnie stanie jest zbiornik, czy nie ma zamiaruy się rozlecieć na szwach, etc.
Hornet napisał/a:
3. Wymiana na nowy - tu niestety jak na razie koszty przerażają.
Tak najlepiej, ewentualnie znalezienie jakiegos podobnego układem co by kwestia montazu sprowadzała się do przerobienia mocowania i otworu pod pompe paliwa/pływak
WK89 - 15-07-2012, 23:15

Hornet napisał/a:
Wymiana na nowy - tu niestety jak na razie koszty przerażają

Można jeszcze kupić nowy zbiornik chyba tylko w aso ? jaki koszt ? ja bym poszukał używki , ewentualnie zrobić nowy zbiornik w jakiejś okolicznej manufakturze

Hornet - 16-07-2012, 19:27

IC ma zbiornik w katalogu za prawie 700 zł, choć żadnego na stanie...
A używkę w dobrym stanie nie tak łatwo chyba dostać :(

[ Dodano: 18-07-2012, 18:31 ]
Nie jest tak źle jak to na pierwszy rzut oka wyglądało :D
Cieknie spod korka spustowego, pewnie zjadło uszczelkę. Trochę dokręciłem i na razie spokój, ale pewnie na długo nie starczy. Teraz tylko pytanie z czego jest ta uszczelka ? W manualu oznaczona jest białym N w czarnym kwadracie, ale nie mogę znaleźć do tego opisu.

A benzyna cieknąc ( a raczej parując) zjadła powłokę antykorozyjną, robiąc duży ślad, stąd myślałem że to rdza. Po zdjęciu tej powłoki (odchodziła bez problemu) ukazała się zdrowa blach zbiornika :) Teraz muszę jakoś prowizorycznie zabezpieczyć zanim pojadę uzupełnić tą powłokę. Macie pomysł czym to zrobić ? Boję się żeby wybrany przeze mnie środek nie spowodował przyspieszonej korozji :P

CB4W_00 - 18-07-2012, 22:19

Sprawdź miejsca połączenia węża gumowego z rurą metalową. W colcie CAO ciekło mi paliwo. Co się okazało w miejscu połączenia skorodowała metalowa rura, wystarczyło rozebrać wyczyścić dokładnie, nasmarować i skręcić.