To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Mitsubishi Carisma 19.TD 1996r. brak świateł

choke - 16-07-2012, 16:44
Temat postu: Mitsubishi Carisma 19.TD 1996r. brak świateł
Witam. Dzisiaj rano zauważyłem, że żadne światła w mojej Carismie się nie świecą. Mijania, drogowe, żadne z nich. Kierunkowskazy, awaryjne, lampki w środku (prócz lampki świateł długich) świecą normalnie. Bezpieczniki ok. Jakieś pomysły co to może być, od czego zacząć?
Jaro1974 - 16-07-2012, 21:35

Ja bym zaczął od przełącznika zespolonego świateł. Być może że masz styki w nim nadpalone albo kostka jest rozpięta i dlatego nie masz wymienionych przez ciebie świateł.
Ppiotr - 26-07-2012, 22:19

dziwna sprawa przełącznik od kierunków jest zespolony tylko z awaryjkami natomiast ja bym poszukał dużego bezpiecznika lub stacyjki nic więcej nie ma w tym układzie jeśli natomiast na pewno sprawdziłeś wszystkie ale powtarzam wszystkie bezpieczniki to stacyjka podaj na krótko i będzie jasne a dodam awaryjki nie idą przez stacyjkę więc bezpiecznik lub urwany przewód zasilający część skrzynki zasilania taki gruby szukaj
Pozdrawiam Piotr

Jaro1974 - 01-08-2012, 08:57

Ppiotr, ale światła pozycyjne mijania i drogowe załączasz za pomocą przełącznika kierunkowskazów ruchomą jego częścią i poprzez pociągnięcie dźwigni do siebie więc chyba jednak tutaj też możnaby było poszukać.
Ppiotr - 01-08-2012, 22:08

Jak by usterka dotyczyła samych świateł mijania lub drogowych to tak jaro miał byś rację, ale tu sprawa jest bardziej skomplikowana. Odpada włącznik obracany na gałce kierunków natomiast sam przełącznik działa bo zaświeca się kontrolka na desce najprawdopodobniej też przekaźniki są wysterowywane ale trzeba było by podnieść maskę i włączyć światła nawet posłuchać czy przekaźnik działa jeśli nie to sprawdzić masę na przekaźniku i sterowanie stacyjka odpada bo w cari światła są poza stacyjką.Może nie ma głównego zasialnia na przekaźnikach więc zasilanie główne skrzynki i to będzie raczej to usterką . Ja bym szukał jak napisałem może też zainteresował bym się masą w skrzynce głównej.Napiszę jeszcze raz sugerował bym się brakiem zasilania na awaryjkach więc jak możliwe aby radio działało mi wygląda bardziej jak by ktoś coś kombinował jakaś złączka ale nie pamiętam aby była taka która odpowiadała by za większość urządzeń. Szkoda że kolega SCHOKE nie odpowiada jakie kroki uczynił i czy problem rozwiązał. Jeszcze raz powiem zasilanie główne skrzynki z bezpiecznikami lub sama skrzynka bezpieczników
Pozdrawiam Piotr

wichura1 - 01-08-2012, 23:35

Lub przekaźnik po prostu.
Jaro1974 - 02-08-2012, 14:11

Piotrze ale kolega choke, nie ma problemu z kierunkami:
choke napisał/a:
Kierunkowskazy, awaryjne, lampki w środku (prócz lampki świateł długich) świecą normalnie.

Ma problem z mijania i długimi:
choke napisał/a:
żadne światła w mojej Carismie się nie świecą. Mijania, drogowe, żadne z nich.

Ppiotr - 02-08-2012, 21:43

Nie zrozumiałem fakt mógł bardziej w prosty sposób napisać, że nie działają tylko mijania i długie. A w tym przypadku faktycznie masz rację zaczął bym od bezpieczników i przełącznik w gałce, mało prawdopodobne aby przekaźniki poleciały chociaż z tego co napisał postojówki świecą. Więc, zostaje tylko przekaźnik, bezpiecznik i przełącznik nic więcej
Jaro1974 - 02-08-2012, 22:12

Fakt, troszkę ta jego wypowiedź jest chaotyczna. Ciekawe czy zrobił jakieś kroki ku temu aby rozwiązać ten problem :wink: